özge önenerk’s scientific contributions

What is this page?


This page lists works of an author who doesn't have a ResearchGate profile or hasn't added the works to their profile yet. It is automatically generated from public (personal) data to further our legitimate goal of comprehensive and accurate scientific recordkeeping. If you are this author and want this page removed, please let us know.

Publications (2)


Zafer Gazetesi’nde Yer Alan Tefrika Romanlar ve Kimlik İnşası: Batılılaşma, Antikomünizm, Antifaşizm
  • Conference Paper
  • Full-text available

September 2016

·

995 Reads

·

2 Citations

·

özge önenerk

Kimlik kavramı, sosyal bilimler alanında önemi gittikçe artan bir araştırma konusudur. Medya yoluyla yapılan üretim, kimlik inşası sürecinde önemli bir rol oynar. Medya metinleri düz anlamlardan oluşmaz, ideolojiyle iç içe geçmiştir ve söylenen cümlelerin alt metinleri bulunmaktadır. Popüler kültür ürünlerinde kullanılan söylem, haber dilinden daha farklıdır. Alt metinlere gizlenmiş olan ideoloji, daha baskındır. Bu çalışmanın amacı çok partili dönemin koşullarını göz önünde bulundurarak Zafer Gazetesi’nde yayımlanmış tefrika romanları incelemek ve bu romanlarda yer alan inşaları batılılaşma, antikomünizm ve antifaşizm inşaları açısından değerlendirmektir. Çalışmada yorumlama metodolojisi yöntemiyle bu romanlarda yer alan kimlik inşaları çözümlenmiştir. Gazeteler dönemsel koşulları göz önünde bulundurarak ağırlıklı olarak güncel konu içerikli romanları yayımlamaktadır. Bu nedenle, tefrika romanlar üzerinde siyasal ideolojik söylem ve dönemsel hareketlere bağlı olarak yerleştirilmeye çalışılan kimlikler ön plana çıkmaktadır. Ortaya çıkan bulgulara göre; Batıcılık, incelenen romanlarda daha çok Amerika üzerinden şekillendirilmiştir. Amerikan kültürüne yerli ve yabancı romanlarda yer verilmiş; Amerikalılar sağlıklı, pratik, imkânlar ülkesinde yaşayan, medeni insanlar olarak romanlarda inşa edilmiştir. Avrupalı olmak ise imrenilen bir kimlik olarak sunulmuştur. Komünizm bir tehlikeden çok zengin kişilerin uğraş alanı olan modası geçmiş bir kavram olarak inşa edilmiştir. Rusya ve komünistler; zengin, kafası karışık olarak kurgulanmıştır. Antifaşizm söylemi ve inşası adı altında daha çok Almanya üzerinde durulmuş ve Hitler Almanya’sı vicdansız, hastalıklı, saldırgan olarak yansıtılmıştır. İtalya ve Almanya’daki askerlerin kendi durumlarından memnun olmadıkları ve Amerika yahut Avrupa kimliği için can attıkları imajı yaratılmıştır. Toplanan verilere göre Zafer Gazetesi’nde 1949 –1953 senelerinde yayımlanan tefrika romanlarda batıcılık, antikomünizm ve antifaşizm inşaları yapılmıştır.

Download

Zafer Gazetesi’nde Yer Alan Tefrika Romanlar ve Kimlik İnşası: Batılılaşma, Antikomünizm, Antifaşizm

January 2016

·

538 Reads

·

1 Citation

Kimlik kavramı, sosyal bilimler alanında önemi gittikçe artan bir araştırma konusudur. Medya yoluyla yapılan üretim, kimlik inşası sürecinde önemli bir rol oynar. Medya metinleri düz anlamlardan oluşmaz, ideolojiyle iç içe geçmiştir ve söylenen cümlelerin alt metinleri bulunmaktadır. Popüler kültür ürünlerinde kullanılan söylem, haber dilinden daha farklıdır. Alt metinlere gizlenmiş olan ideoloji, daha baskındır. Bu çalışmanın amacı çok partili dönemin koşullarını göz önünde bulundurarak Zafer Gazetesi’nde yayımlanmış tefrika romanları incelemek ve bu romanlarda yer alan inşaları batılılaşma, antikomünizm ve antifaşizm inşaları açısından değerlendirmektir. Çalışmada yorumlama metodolojisi yöntemiyle bu romanlarda yer alan kimlik inşaları çözümlenmiştir. Gazeteler dönemsel koşulları göz önünde bulundurarak ağırlıklı olarak güncel konu içerikli romanları yayımlamaktadır. Bu nedenle, tefrika romanlar üzerinde siyasal ideolojik söylem ve dönemsel hareketlere bağlı olarak yerleştirilmeye çalışılan kimlikler ön plana çıkmaktadır. Ortaya çıkan bulgulara göre; Batıcılık, incelenen romanlarda daha çok Amerika üzerinden şekillendirilmiştir. Amerikan kültürüne yerli ve yabancı romanlarda yer verilmiş; Amerikalılar sağlıklı, pratik, imkânlar ülkesinde yaşayan, medeni insanlar olarak romanlarda inşa edilmiştir. Avrupalı olmak ise imrenilen bir kimlik olarak sunulmuştur. Komünizm bir tehlikeden çok zengin kişilerin uğraş alanı olan modası geçmiş bir kavram olarak inşa edilmiştir. Rusya ve komünistler; zengin, kafası karışık olarak kurgulanmıştır. Antifaşizm söylemi ve inşası adı altında daha çok Almanya üzerinde durulmuş ve Hitler Almanya’sı vicdansız, hastalıklı, saldırgan olarak yansıtılmıştır. İtalya ve Almanya’daki askerlerin kendi durumlarından memnun olmadıkları ve Amerika yahut Avrupa kimliği için can attıkları imajı yaratılmıştır. Toplanan verilere göre Zafer Gazetesi’nde 1949 –1953 senelerinde yayımlanan tefrika romanlarda batıcılık, antikomünizm ve antifaşizm inşaları yapılmıştır. Anahtar Kelimeler: Tefrika Roman, Kimlik İnşası, Batıcılık, Antikomünizm, Antifaşizm.