Valtteri Härmälä’s scientific contributions

What is this page?


This page lists works of an author who doesn't have a ResearchGate profile or hasn't added the works to their profile yet. It is automatically generated from public (personal) data to further our legitimate goal of comprehensive and accurate scientific recordkeeping. If you are this author and want this page removed, please let us know.

Publications (7)


Työn ja työvoiman alueellinen liikkuvuus ja monipaikkainen väestö
  • Book
  • Full-text available

March 2020

·

139 Reads

·

13 Citations

Juho Alasalmi

·

·

·

[...]

·

Tutkimuksessa kartoitettiin alueellisen liikkuvuuden ja monipaikkaisuuden nykytilaa ja laajuutta eri näkökulmista ja erilaisten aluetyyppien kautta. Erityisesti tarkasteltiin työhön liittyvää sekä yksilöiden, työpaikkojen ja alueiden ominaisuuksia, jotka vaikuttavat liikkuvuuteen ja liikkuvuusmuotovalintoihin. Lisäksi tutkimuksessa selvitettiin jo käytössä olevia sekä mahdollisia keinoja edistää työvoiman ja työn liikkuvuutta työmarkkinoiden kohtaannon parantamiseksi. Tulosten perusteella muuttoliike on vilkasta ja keskittävää ja suurin osa muuttoliikkeestä liittyy työvoiman alueelliseen liikkuvuuteen. Muuttoliike on kuitenkin vain osa työvoiman alueellisesta liikkuvuudesta, sillä työpaikan alueen vaihtuminen eli työn alueellinen liikkuvuus on selvästi yleisempää kuin työllisten muuttaminen. Pendelöinnissä ja sen suuntautumisessa havaittiin selvä muutos. Vaikka pendelöinti suuntautuu edelleen yleisemmin keskuksia kohti, ovat vastakkaiseen suuntaan tehdyt työmatkat kasvaneet keskuksiin suuntautuvia työmatkoja nopeammin 2010-luvulla. Tutkimus ei paljastanut työvoiman alueellisessa liikkuvuudessa ilmiselviä pullonkauloja, joita voitaisiin hoitaa yleisillä liikkuvuuden lisäämiseen tähtäävillä toimilla. Alueellisten työmarkkinoiden viimeaikainen kehitys viittaa siihen, että alueellinen kohtaanto ei olisi ensisijainen ongelma Suomen työmarkkinoilla. Työmarkkinoiden kohtaanto on heikentynyt eniten alueilla, joille työvoiman liikkuvuus suuntautuu. Työttömien liikkuvuutta edistävien toimenpiteiden vaikuttavuutta tulisi kuitenkin tutkia koeasetelmien avulla, sillä niistä tiedetään vähän. Monipaikkaisuuden analysointi antaa tarkemman kuvan väestön ja taloudellisen toiminnan sijoittumisesta kuin yhteen viralliseen asuinpaikkaan perustuvat tilastot. Monipaikkaisuus on ilmiönä hyvin moniulotteinen, eikä sitä voida seurata nykyisillä tilastoilla. Monipaikkaisuudesta tarvitaankin täydentävää tiedonkeruuta säännöllisillä kyselyillä ja tilastointia kehittämällä. Tässä voidaan hyödyntää soveltuvin osin jo toteutettuja barometrejä. Entistä tarkempi kuva sekä ihmisten työmatkoista että todellisesta monipaikkaisuudesta saataisiin yhdistämällä eri viranomaisten tuottamia paikkatietopohjaisia rekisteritietoja mobiilipaikannusdataan. Alueiden kehittämisen näkökulmasta monipaikkaisuus on vähän hyödynnetty resurssi. Yhteen kotikuntaan pohjautuvat palvelumallit ovat tehottomia muuttuvan alue- ja yhdyskuntarakenteen näkökulmasta, koska palvelujen suunnittelua ja tuotantoa eivät tällöin ohjaa alueiden todelliset käyttäjämäärät. Monipaikkaisuuden hyödyntämistä alueiden kehittämisessä tulee edistää eri hallinnonalojen yhteistyönä.

Download


Pienten asuntojen osuus asuntotuotannossa ja vaikutukset asuinalueiden eriytymiseen

November 2019

·

151 Reads

·

4 Citations

Tutkimuksessa tarkasteltiin, mikä on pienten asuntojen osuus asuntotuotannossa ja mikä vaikutus niiden lisääntymisellä on asuinalueiden viihtyvyyteen ja eriytymiseen. Tutkimuksessa kartoitettiin rakentamisen kansallista tilastoaineistoa ja analysoitiin tiettyjä kaupunkien kohdealueita sekä laadittiin katsaus alan kansainvälisestä tutkimuskirjallisuudesta. Tutkimuksessa haastateltiin myös sidosryhmiä ja koottiin työpajassa toimijoiden näkemyksiä sekä suoritettiin kysely isännöitsijöille. Tutkimuskirjallisuudessa ei ole juurikaan käsitelty pieniä asuntoja ja niiden vaikutuksia. Ilmiötä sivuava tutkimuskirjallisuuden avulla voidaan todeta, että pienasuntojen laaja-alainen keskittyminen tietyille asuinalueille ei ole taloudellisten tulemien, kuten aikuisiän tulojen tai työmarkkinamenestyksen, kannalta toivottavaa. Tilastollinen tarkastelu osoitti, että pienten asuntojen lukumäärä on noussut erityisesti suurissa kaupungeissa. Ilmiötä ovat vauhdittaneet asuntokuntien koon pieneneminen, kaupungistuminen ja asumismenojen kohoaminen. Näistä tekijöistä johtunut kasvava kysyntä, asuntomarkkinoiden finanssoituminen ja sijoittajien aktiivisuus ovat vauhdittaneet pienten asuntojen rakentamista viime aikoina. Kaupungistumisen odotetaan jatkuvan tulevaisuudessa, joten pienten asuntojen kysynnän nähdään pysyvän voimakkaana kasvukeskuksissa jatkossakin. Haastatteluissa asuntopolitiikan asiantuntijat tunnistivat riskejä joidenkin alueiden asuntokannan yksipuolistumisessa. Sen sijaan esimerkiksi isännöitsijät näkivät pienten asuntojen lisääntymisen riskit melko pieninä. Keskeisenä havaintona oli, että kaikki osapuolet tunnistavat pienten asuntojen ilmiön, mutta käsitykset sen laajuudesta sekä mielipiteet ilmiön hyödyllisyydestä tai vahingollisuudesta erosivat. Myös mahdollisuudet vaikuttaa ilmiöön eri tyyppisin politiikkatoimin koettiin rajallisiksi.


Vuokra-asuntosijoitusalan kannattavuus, kilpailutilanne ja kehittämistarpeet

September 2018

·

19 Reads

·

1 Citation

Vuokra-asuntojen kysyntä on suurta. Ilmiön taustalla on pitkän ajan kehityskulkuja kuten kaupungistumi-nen ja väestön kasvu. Asumisen hinnan jatkuva nousu ja vuokra-asuntojen kova kysyntä ovat saaneet yleisessä keskustelussa huomion kohdistumaan vuokra-asuntosijoitusalan toimijoiden taloudelliseen tulokseen. Matalan koron ympäristö on toiminut kannustimena vuokra-asuntotuotannon lisäämiselle. Kiinteistösijoittamisen ollessa pääomavaltaista liiketoimintaa velkarahan halpeneminen on vauhdittanut asuntosijoituksia. Kotitalouksilla on ollut perinteisesti merkittävä rooli vuokranantajina Suomessa. Suh-danneluontoisen asuntosijoitusbuumin ohella asuntotarjonnan voidaan arvioida laajapohjaistuneen. Tämän tutkimuksen tavoitteena on tuottaa tietoa vuokra-asuntomarkkinoiden kehittämiseksi ja asunto-poliittisen päätöksenteon tueksi. Selvitys koostuu vuokra-asuntosijoitusalalla toimivien yritysten kannat-tavuuden analyysista, asuntomarkkinoita kuvaavista tilastoaineistoista, kirjallisuuskatsauksesta, asian-tuntijahaastatteluista ja asiantuntijatyöpajasta. Hankkeen yhdessä osiossa tutkittiin lisäksi tuetun vuokra-asuntotuotannon syrjäyttämisvaikutuksia suomalaisissa kaupungeissa. Kehittämisehdotusten tavoitteena on hillitä asumiskustannusten nousua, edistää vuokra-asuntojen riittä-vää ja asukkaiden tarpeita vastaavaa tarjontaa sekä työvoiman liikkuvuutta ja talouden kilpailukykyä. Monella tasolla tapahtuvaa sääntelyä tulisi kehittää kokonaisuutena ja usean toimijan yhteistyönä. Vuokra-asuntojen riittävän tarjonnan takaamiseksi ja asumiskustannusten nousun hillitsemiseksi tulisi kaavoituksessa sallia nykyistä suurempia joustoja, mikä edistäisi myös kokeiluja ja innovatiivisten rat-kaisujen syntymistä. Lisäksi tuettua vuokra-asuntokantaa kannattaa suunnata tukea eniten tarvitseville. Asuntomarkkinoihin liittyvää politiikkakokonaisuutta tulee kehittää laajapohjaisesti luoden pitkän aikavä-lin suuntaviivat. Parempi ennakoitavuus on keskeistä asuntoinvestointien kasvattamiselle


Innovaatioekosysteemit elinkeinoelämän ja tutkimuksen yhteistyön vahvistajina

February 2017

·

86 Reads

·

5 Citations

Erilaisten ekosysteemien merkitys elinkeinoelämän ja innovaatiotoiminnan kehittymiselle on tärkeä. Talouden uudistumisessa keskeisessä asemassa ovat uudet innovaatiot. Tiedon määrän ja saatavuuden nopea kasvu, viestintäteknologian kehitys sekä arvoverkostojen globalisoituminen ovat muuttaneet innovaatiotoimintaa. Nämä kehityskulut ovat vahvistaneet yhteistyön ja avoimuuden merkitystä innovaatiotoiminnassa. Uudet ideat jalostuvat uusiksi tuotteiksi ja palveluiksi yhä useammin verkostomaisesti usean eri toimijan vuorovaikutuksessa. Näitä eri toimijoiden muodostamia tiiviitä, keskinäisriippuvuuksiin perustuvia yhteistyöverkostoja kutsutaan ekosysteemeiksi. Tässä raportissa tarkastellaan ekosysteemien kehitystä ja sisäistä dynamiikkaa. Tapaustutkimuskohteina ovat olleet neljä kansantaloudellisesti merkittävää ekosysteemiämme (Metsäala, Digiala, Terveysala ja CleanTech). Raportissa on lisäksi selvitetty erityyppisten yrityspalvelujen merkitystä ekosysteemien kehitykselle kansallisten ja kansainvälisten tapaustutkimusten avulla. Tehty selvitys tukee näkemystä siitä, että Suomeen on kehittynyt ja kehittymässä hyvin toimivia elinkeino- ja innovaatioekosysteemejä. Julkisella sektorilla on suuri merkitys ekosysteemien kehittämisessä. Ekosysteemien tukeminen edellyttää julkiselta sektorilta kuitenkin tulevaisuudessa uudistumiskykyä ja ekosysteemisen ajattelun lisäämistä. Erityisesti yrityspalveluiden tulee uudistua ekosysteemisiksi yrityspalveluiksi. Käynnissä oleva kasvupalvelu- ja maakuntauudistus tarjoavat otollisen tilaisuuden koko yrityspalvelujärjestelmän tarkasteluun siten, että se huomioi nykyistä paremmin tässä raportissa käsitellyt ekosysteemien kehittämiseen liittyvät aasteet ja näkökulmat.


Figure 6.1 Impact and effectiveness logic of venture support programs
Figure 6.3 Average impact on Business Linkages
Table 6 .4 Mean Program Characteristics in High-and Low-Performing Pro- grams
Startup-yritysten kasvun ajurit ja pullonkaulat (Growth factors and bottlenecks for business start-ups, in Finnish with English summary)

October 2016

·

102 Reads

New and growing businesses (here referred to as "business start-ups") play a central role in economic renewal. The primary aim of the project was to examine how public policy should be developed in order to support business start-up growth as effectively as possible. The report provides a national overview of different aspects related to business start-ups, entrepreneurial activity and the start-up business environment. It includes a description of the current situation of business start-ups and their role in the economy, a comparison of the national start-up business environment against comparable countries, and a current-state analysis of start-up ecosystems and start-up business services. The findings support the view that the national start-up business environment has developed significantly over the last ten years. Despite that, Finland lags behind in international comparisons. Further development of the start-up business environment requires more robust and better-focused start-up policy action from the public sector. In particular, in line with international examples, the authors call for crossbranch policy work on start-up enterprise. It is the authors' view that Finland needs a cross-branch startup strategy formulated in close cooperation between different administrative branches and the actors of the start-up business sphere.


Asumisen tarjonta-ja kysyntätuet: kirjallisuuskatsaus

January 2014

·

77 Reads

·

1 Citation

Kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan asumisen kysyntä- ja tarjontatukia Suomen kannalta keskeisissä Euroopan maissa: Ruotsissa, Tanskassa, Hollannissa, Ranskassa, Itävallassa, Englannissa ja Irlannissa. Kysyntätukia ovat erilaiset suoraan asukkaille maksettavat tuet, kun taas tarjontatuilla tarkoitetaan kunnille, yrityksille ja järjestöille asuntojen tuottamista varten myönnettäviä tukia. Katsauksessa kuvataan valittujen maiden tukijärjestelmiä ja arvioidaan niiden toimivuutta ja vaikutuksia nimenomaan suomalaisten asuntomarkkinoiden näkökulmasta.

Citations (4)


... The UAS have been expected to provide knowledge-intensive business services in regions with no traditional science university of their own and to act as a tool for Finnish innovation policy (Marttila, Lyytinen, and Kautonen 2008;Sorama et al. 2018). In the Finnish context, labour market and government run innovation policies have emphasised the role and cooperation of a network of innovation actors including higher education institutions, research institutes, companies, organisations, and the third sector in innovation ecosystems (Kaihovaara et al. 2017;Niiniluoto 2015;Poutanen 2023;Pursula et al. 2010;Välimaa and Neuvonen-Rauhala 2010). ...

Reference:

The evolving role of Finnish universities of applied sciences in the regional innovation ecosystem
Innovaatioekosysteemit elinkeinoelämän ja tutkimuksen yhteistyön vahvistajina

... This variable focuses on leisure time and has therefore been added to the cluster analysis. By utilising the variables described above, this cluster analysis differs from previous ones, as it combines multi-local living based on second homes (Alasalmi et al. 2020) with a broader perspective on leisure-time mobility using Telia's mobile data (Rannanpää et al. 2022). More details on the variables used in the cluster analysis follow: ...

Työn ja työvoiman alueellinen liikkuvuus ja monipaikkainen väestö

... This implies that scale-ups are more successful in implementing innovation which increases their potential for growth. Besides innovation and the ability to upscale efficiently other necessary characteristics for firms to become scale-ups include the presence of technological, marketing and financial capabilities (OECD, 2010; Barbero et al., 2011;Salminen et al., 2019). Bell and Pavitt (1995) define technological capabilities as the resources needed to generate and manage technical change. ...

Mini- evaluation of the Nordic Scalers programme Final report

... During the years 2000-2022, the population of Helsinki grew from 555,000 to 664,000 inhabitants and is predicted to grow further, to 768,000 inhabitants by 2037 (HEL 2023). A building boom between 2012 and 2022, with activity rising in recent years to nearly 7,000 new dwellings annually (HEL 2023), has resulted in an increasingly urbanised landscape of housing production, with a focus on high-density construction in the metropolitan region (Vainio et al. 2021), coupled with reduced apartment size (Karikallio et al. 2019;Vaattovaara & Vuori 2023). Simultaneously, recent research has raised concerns about declining housing design quality, highlighting insufficient natural light, substandard usability, and poor adaptability in newly built apartments (Pelsmakers et al. 2021;Saarimaa & Pelsmakers 2020). ...

Pienten asuntojen osuus asuntotuotannossa ja vaikutukset asuinalueiden eriytymiseen