Tuba Çengelci Köse’s research while affiliated with Anadolu University and other places

What is this page?


This page lists works of an author who doesn't have a ResearchGate profile or hasn't added the works to their profile yet. It is automatically generated from public (personal) data to further our legitimate goal of comprehensive and accurate scientific recordkeeping. If you are this author and want this page removed, please let us know.

Publications (19)


Pre-test and post-test Wilcoxon Signed Ranks test results for the 3rd grade sensitivity to cultural heritage scale
3rd grade Wilcoxon Signed Ranks test results for the pretest and posttest of the achievement test
4rd grade Wilcoxon Signed Ranks test results for the pretest and posttest of the achievement test
Tarihsel Oyun Yolculuğu (TOY) Uygulamasının İlkokul Öğrencilerinin Kültürel Mirasa Duyarlılıklarına ve Kültürel Miras Konusundaki Başarılarına Etkisi
  • Article
  • Full-text available

May 2025

·

20 Reads

Pamukkale University Journal of Education

·

Ömür Gürdoğan Bayır

·

Tuba Cengelci Köse

·

[...]

·

Kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılmasında kültürel farkındalık oluşturma ve bilinçlendirme önem taşımaktadır. Bu araştırmanın amacı, çocuklarda kültürel miras konusunda farkındalık ve duyarlılık oluşturmak amacıyla geliştirilen elektronik rehber sistemleri destekli oyun temelli uygulamanın ilkokul öğrencilerinin kültürel mirasa duyarlılık ve kültürel mirasa ilişkin başarı düzeyine etkisini belirlemektir. Araştırmada deneysel desenlerden tek grup öntest-sontest desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Eskişehir’de ilkokul 3. ve 4. sınıfa devam eden 134 öğrenci oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında kültürel mirasa duyarlılık ölçeği ile kültürel miras başarı testi kullanılmıştır. Verilerin analizinde Wilcoxon İşaretli Sıralar Testinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda TOY uygulama sürecinin öğrencilerin kültürel mirasa olan duyarlılıklarını ve akademik başarılarını artırdığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara dayalı olarak öneriler getirilmiştir.

Download

Sosyal Bilgiler Ders Kitaplarının Sürdürülebilirlik Bilinci Açısından İncelenmesiExamining Social Studies Textbooks in Terms of Sustainability Awareness

May 2023

·

111 Reads

·

4 Citations

Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Sürdürülebilirlik, çevre ile insan etkileşiminde çevrenin en doğal haliyle korunması, insanın çevre üzerindeki olumsuz etkilerini çevreyi geri kazanabilmek adına düzenlemesi biçiminde tanımlanabilir. Çevresel konuların ele alınmasında ve çevreye yönelik bilinç kazandırılmasında önemli bir yere sahip olan sosyal bilgiler dersi öğrencilerde çevreye karşı bilgi, tutum ve katılım sağlamayı amaçlamaktadır. Sosyal bilgiler dersinin bu amaçlarını gerçekleştirmesinde önemli materyallerden biri de ders kitaplarıdır. Bu kapsamda gerçekleştirilen çalışma ile sosyal bilgiler dersinde eğitim materyallerinden olan ders kitaplarının sürdürülebilirlik bilincine yer verme durumu açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın veri kaynağını 2020-2021 eğitim öğretim yılında okutulmak üzere basılmış 4., 5., 6. ve 7. sınıf sosyal bilgiler ders kitapları oluşturmaktadır. Nitel araştırma yaklaşımının benimsendiği bu araştırmada doküman incelemesi kullanılmıştır. Araştırma sonuçları sosyal bilgiler 4., 5., 6. ve 7. sınıf ders kitaplarında sürdürülebilirlik bilincine yönelik ünite ve konulara yer verildiğini ancak bu içeriğin sürdürülebilirlik bilinci kazandırma bağlamında sınırlı olduğunu göstermektedir. 4., 5., 6. ve 7. sınıf sosyal bilgiler ders kitaplarında sürdürülebilirlik bilincini kazandırmayı amaçlayan çalışmaların ise açık uçlu sorular, okuma parçaları, proje çalışmaları, çoktan seçmeli sorular ve araştırma soruları olarak çeşitlendirildiği görülmüştür. Araştırmadan elde edilen sonuçlara dayalı olarak sosyal bilgiler ders kitaplarında sürdürülebilirlik bilincini kazandırmaya yönelik ünite, konu ve çalışmaların sayısının artırılması ile sosyal bilgiler ders kitaplarının diğer derslerin kitapları ile karşılaştırılarak incelenmesi önerilmiştir.





İlkokul Öğrencilerine Yönelik Kültürel Mirasa Duyarlılık Ölçeği’nin Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması

December 2020

·

46 Reads

·

8 Citations

Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi

Bu araştırmanın amacı ilkokul öğrencilerinin kültürel mirasa duyarlılık düzeyini belirlemeye yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı geliştirmektir. Kültürel mirasa duyarlılık ölçeğinin üç alt faktörü toplam varyansın %47.335’ini açıklamaktadır. Ölçeğin KMO değeri, .85 olup, Bartlett Küresellik Testi sonucunun .01 düzeyinde anlamlı olduğu görülmektedir (X^2=1090.218.sd =78.p < .001). Ölçeğin güvenirlik analizleri sonucunda tamamına ilişkin alpha katsayısı .79’tur. Yapılan geçerlik ve güvenirlik analizleri kapsamında üç boyutlu dörtlü likert tipi bir ölçme aracı geliştirilmiştir. Elde edilen Kültürel Mirasa Duyarlılık Ölçeği “Merak Duyma”, “Geleceğe Aktarma” ve “Koruma” alt boyutlarından oluşmaktadır. Ölçekten alınabilecek en yüksek puan 52 iken, en düşük puan 13’dür. Ölçekten alınan puan yükseldikçe kültürel mirasa duyarlılık yükselmektedir. Ayrıca Kültürel Mirasa Duyarlılık Ölçeği’nin açımlayıcı faktör analizi sonucunda ortaya konulan yapısının doğrulayıcı faktör analizi ile doğrulandığı sonucuna ulaşılmıştır.


SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ HUKUK OKURYAZARLIĞINA İLİŞKİN ALGILARI

August 2020

·

160 Reads

·

8 Citations

Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Hukuk, toplum yaşamını düzenleyen temel unsurlardan biridir. Hukuk okuryazarlığı ise hukuk sistemi, hukukla ilgili temel kavramlar ve hukuki sistemin işleyişi ile ilgili bilgi sahibi olarak bu bilgileri kullanmayı içeren çok boyutlu bir yapı sergilemektedir. Hukuk okuryazarlığı 2018 Sosyal Bilgiler Öğretim Programında yer alan temel becerilerden biridir. Bu çalışmanın amacı Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının hukuk okuryazarlığına ilişkin algılarını belirlemektir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kapsamında olgubilim deseni kullanılmıştır. Çalışmaya 2017-2018 öğretim yılında bir devlet üniversitesinde Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Programında öğrenim gören 12 öğretmen adayı katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler tümevarım analizi yoluyla analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre öğretmen adayları hukuk kavramını kurallar, hak ve düzen temaları çerçevesinde tanımlamaktadır. Araştırma sonuçları Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının hukuk okuryazarlığını hukukla ilgili temel kavramları bilme, hukuki işleyişi bilme ve haklarını kullanabilme biçiminde tanımladıklarını göstermektedir. Araştırma verileri Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının hukuk okuryazarlığı konusundaki görüşlerini biçimlendiren üç temel kaynak olduğunu göstermektedir. Bu kaynaklar öğretmen adaylarının öğrenim yaşamlarında aldıkları dersler, yaşam deneyimleri ve güncel olaylardır. Sosyal Bilgiler öğretmen adayları Sosyal Bilgiler dersinin öğrencilere hukuk okuryazarlığı becerilerinin kazandırılması açısından önemli bir rol oynadığını düşünmektedirler.


Examination of the relationship between preservice social studies teachers’ democratic values and attitudes towards today’s world problems

March 2020

·

15 Reads

·

2 Citations

İlköğretim Online

This study was carried out to examine the relationship between preservice social studies teachers’ democratic values and their attitudes towards today’s world problems. In this study, a survey design was used based on quantitative research methodology. The research sample consisted of 174 preservice teachers who were studying at the Social Studies Education Program of Anadolu University in the 2017–2018 academic year. During the study, the “Democratic Values Scale” developed by Selvi (2006) was administered to determine the preservice social studies teachers’ levels of democratic values. The “Attitude Scale for Today’s World Problems,” developed by Kılıçoğlu, Karakuş and Öztürk (2012), was employed to determine the preservice social studies teachers’ attitudes towards today’s world problems. In conclusion, it was found that there was a significantly moderate positive correlation between the preservice social studies teachers’ levels of democratic values and their attitudes towards today’s world problems.


Kültürel Miras ve Korunmasına İlişkin Ortaokul Öğrencilerinin Görüşleri

July 2019

·

128 Reads

·

27 Citations

Kastamonu Eğitim Dergisi

İnsanlığın ürünü olarak kültür toplumsal ve tarihi nitelik taşımaktadır. Kültürel miras ise toplumların en önemli zenginlik unsurlarından birini oluşturur. Bu araştırmanın amacı ortaokul öğrencilerinin kültürel miras ve kültürel mirasın korunması konusundaki görüşlerini belirlemektir. Araştırma nitel verilere dayanan ve betimsel nitelik taşıyan bir çalışmadır. Araştırmaya beşinci ve altıncı sınıfa devam eden 186 ortaokul öğrencisi katılmıştır. Araştırma verilerinin çözümlenmesinde içerik analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda kültürel mirasın tanımı, kültürel mirasın korunmasının nedenleri ve kültürel mirasın korunmasının önemi konularında bulgulara ulaşılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlar bağlamında kültürel miras eğitimine yönelik öneriler getirilmiştir.


SOCIAL STUDIES TEACHER CANDIDATES 'VIEWS to MAKE VALUES and SKILLS in the MUSEUM and HISTORICAL SPACES

May 2019

·

96 Reads

·

5 Citations

Turkish History Education Journal

Okul dışı öğrenme ve öğretme ortamları denilince akla ilk gelenlerden yerlerden birisi de müze ve tarihi mekânlardır. Alanyazın incelendiğinde bu mekânların öğrencilerin birçok kazanım elde etmesine olanak sağladığı, özellikle de soyut konuları somutlaştırarak öğrencilerde kalıcı izli öğrenmeler sağladığı üzerine araştırmalarda vurgu yapıldığı görülmektedir. Günümüzde bilgiye ulaşmanın, formal ya da informal ortamlarda, görece kolay olduğu düşünüldüğünde öğrencilere değer ve beceri kazandırmanın daha da önemli bir hale geldiği düşünülmektedir. Ancak alanyazında sosyal bilgiler dersinde müze ve tarihi mekânların değer ve beceri öğretiminde kullanılabileceğine dair çalışmalar oldukça sınırlıdır. Bu bağlamda araştırmanın amacı Sosyal Bilgiler öğretmen adaylarının müze ve tarihi mekânlarda öğrencilere değer ve beceri kazandırılmasına ilişkin düşünce ve deneyimlerini ortaya koymaktır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden temel nitel araştırma kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği programında öğrenim gören, ilk aşamada (görüş formu) 44, ikinci aşamada (görüş formu) 27, üçüncü aşamada (görüşme) 17 öğretmen adayından elde edilmiştir. Nitel veriler Nvivo 11 paket programı yardımıyla betimsel analiz tekniğiyle çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda öğretmen adaylarının sosyal bilgiler dersinde müzede vatanseverlik, dayanışma, sorumluluk, saygı, yardımseverlik, özgürlük, bağımsızlık, bağımsızlık, çalışkanlık, bilimsellik, estetik, duyarlılık, hoşgörü, dürüstlük, sevgi, barış ve aile birliğine önem verme gibi değerlerin; empati, mekânı algılama, gözlem, sosyal katılım, zaman ve kronolojiyi algılama, iletişim, yaratıcı düşünme ve Türkçeyi doğru ve güzel kullanma gibi becerilerin kazandırılabileceğini düşündükleri belirlenmiştir.


Citations (14)


... Bu süreç için ilköğretim Tanrıverdi, 2010), görsel sanatlar dersi öğretim programında sürdürülebilir kalkınma (Mamur ve Köksal, 2016) ve sosyal bilgiler dersi programında sürdürülebilir kalkınmaya (Hacat ve Demir, 2019;Kaya ve Tomal, 2011) yönelik çalışmalara rastlanmıştır. Sosyal bilgiler ve sürdürülebilir kalkınmaya yönelik yapılan çalışmalar incelendiğinde; sosyal bilgiler öğretim programının incelenmesi (Bekiroğlu ve Güllühan, 2023;Taş ve Özkaral, 2016;Yalçın, 2022), sosyal bilgiler öğretmenlerinin ve öğrencilerinin görüşleri (Azrak, 2022), ilkokul sosyal bilgiler dersi öğretim programının sürdürülebilir kalkınma ile taksonomi yönünden incelenmesi (Kardaş İşler, 2023), öğretmen adayları için sürdürülebilir kalkınma eğitimi önerisi (Acar, 2021), sosyal bilgiler ders kitaplarında sürdürülebilirlik bilinci (Bayram ve Çengelci Köse, 2023), sosyal bilgiler öğretmenlerinin sürdürülebilir kalkınmanın öğretimi hakkındaki görüşlerine (Aydoğan, 2010) (Bowen, 2009). Eğitim çalışmalarında; ders kitapları, öğretim programları, yönergeler, öğrenci kayıtları ve defterleri gibi çeşitli materyaller, doküman analizi için kullanılabilir (Yıldırım ve Şimşek, 2021). ...

Reference:

2018 ve 2024 Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programlarının Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları Açısından İncelenmesi
Sosyal Bilgiler Ders Kitaplarının Sürdürülebilirlik Bilinci Açısından İncelenmesiExamining Social Studies Textbooks in Terms of Sustainability Awareness

Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

... Bu alt temalar Tablo 10'da sunulmuştur. (Sapsağlam, 2020;Ünal, 2021 (Cevherli, 2014). In the preschool period, children's natural curiosity and desire to explore are quite intense, and their learning processes are largely shaped by this curiosity (Uyanık Balat & Arslan Çiftçi, 2019). ...

Erken Çocuklukta Karakter ve Değer Eğitimi
  • Citing Book
  • January 2021

... Kültür, insan ürünü olması sebebiyle aktarılabilir, öğretilebilir (Yılmaz, 2023), dinamik (Demirezen ve Aktaş, 2020), gelecek kuşaklara aktarılabilmesiyle de tarihi ve devamlıdır (Halaç, Bayır Gürdoğan, ve Çengelci Köse, 2021). Nesiller boyu devam eden bu sürekliliğiyle beraber insanlığa kimlik kazandırarak (Petronela, 2016) toplumdaki birlik ve beraberlik duygusunu artırmaktadır (Yıldırım, 2021). ...

İlkokul Öğrencilerine Yönelik Kültürel Mirasa Duyarlılık Ölçeği’nin Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması
  • Citing Article
  • December 2020

Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi

... ;Has, Katılmış ve Dolanbay, 2022;Kara ve Tangülü, 2017;Köse ve Bursa, 2020;Oğuz Haçat ve Çakmak, 2018;Sönmez, İrşi, Önlen ve Polat, 2019), ekonomi ve finansal okuryazarlık(Adalar, 2019;Akhan, 2013;Akhan ve Hayta, 2014;Azrak ve Yalçınkaya, 2019;Barış ve Şeker, 2017;Gerek ve Kurt, 2011;Güler ve Veysikarani, 2019;Şantaş ve Demirgil, 2015;Yıldırım ve Öztürk, 2017), politika okuryazarlığı(Barış ve Şeker, 2017;Dağ ve Koçer, 2019;Faiz ve Dönmez, 2019; ...

SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ HUKUK OKURYAZARLIĞINA İLİŞKİN ALGILARI

Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

... The relevant literature includes a number of direct or indirect studies conducted on current global issues in relation to the attitudes of university students towards today's world (Avcı & Gümüş, 2017;Çengelci Köse, Azrak & Gürdoğan Bayır, 2020;Dönmez, 2017;Kılıçoğlu et al., 2012;Yazıcı, 2013), as well as global warming (Caymaz, 2020;Lin, 2016), uneven urbanization (Özkaral & Bozyiğit, 2020), land and land pollution (Gürlen & Köseoğlu, 2019), air pollution (Uyanık, 2016), environmental issues (Genç, Genç, Ergenç & Erkuz, 2016), global issues (Palaz, 2017;Palaz & Akbaba, 2018), global warming and climate change (Özkaral, 2019), water pollution (Yılmaz & Yanarateş, 2020), air, water, and land pollution (Çalışkan, Güneri & Bektaş, 2018), and social issues (İbret, Karasu Avcı & Recepoğlu, 2016). Moreover, various problems evaluated within current global issues seem to be examined under the headings of controversial issues (Çopur & Demirel, 2016;Kuş & Öztürk, 2019) and socio-scientific issues (Colucci Gray, 2014; Dawson & Carson, 2017;Dawson & Carson, 2020). ...

Examination of the relationship between preservice social studies teachers’ democratic values and attitudes towards today’s world problems
  • Citing Article
  • March 2020

İlköğretim Online

... Bayır and Köse revealed the views of secondary school students on the safeguarding of cultural heritage in their research. At the end of the study, recommendations were made, such as including cultural heritage education in education programs and organizing student-centered activities on cultural heritage types and their protection, which would serve to increase the sensitivity of young students on the subject [20]. With a similar approach, Akpirinç and Mancı stated that cultural heritage elements should be internalized and adopted by society and that education plays a very important role in this regard. ...

Kültürel Miras ve Korunmasına İlişkin Ortaokul Öğrencilerinin Görüşleri
  • Citing Article
  • July 2019

Kastamonu Eğitim Dergisi

... When the studies on cultural heritage, cultural heritage elements, and sensitivity to cultural heritage are examined in the literature, there are studies on the development of cultural heritage sensitivity scale, the place of cultural heritage in social studies curriculum and textbooks, cultural heritage elements, keeping intangible cultural heritage elements alive, examining students' perceptions of cultural heritage, and investigating how often the elements related to cultural heritage are included in the textbooks of different disciplines (Dere, 2021;Dere & Emeksever, 2018;Namlı et al., 2022;Halaç et al., 2021;Öner and Çengelci Köse, 2019;Taşdemir, 2018;Kılccan, Akbaba, 2013;Türker, Çelik, 2012;Çengelci, 2012). It is seen that the results of the studies on cultural heritage in the literature and the findings obtained as a result of the activities carried out in the context of developing sensitivity to cultural heritage in this study overlap in terms of student perceptions. ...

SOCIAL STUDIES TEACHER CANDIDATES 'VIEWS to MAKE VALUES and SKILLS in the MUSEUM and HISTORICAL SPACES

Turkish History Education Journal

... In other words, individuals via literary texts, come across certain values, discover these values throughout the process, make them concrete by observing the values among events or characters, internalize them, and decide which values they can adopt by passing them through their mental filters. At this point, to enable students to gain mentioned benefits, appropriate literary works should be included in the educational process in line with their age (Eryılmaz & Köse, 2018). ...

Sosyal Bilgilerde Edebi Ürünler ve Değerler Eğitimi: Küçük Prens Örneği

... Alan yazın incelendiğinde Kanada ve Türkiye sosyal bilgiler öğretim programlarının incelenmesi konusunda yapılan çalışmalarda (İnci, 2009;Öztürk & Öztürk, 2013;Özkaral & Karauğuz, 2015;Dere & Akdeniz, 2021; çoğunlukla Ontario eyaletine odaklanıldığı görülmektedir. Bursa ve Çengelci-Köse (2017) ise Türkiye ve Kanada Alberta Eyaleti'nin sosyal bilgiler dersi öğretim programlarını karşılaştıran bir çalışma yapmışlardır. Altun (2012) ise sosyal bilgiler öğretim programlarında medya okuryazarlığı eğitimini incelediği çalışmasında Newfoundland ve Labrador Eyaletine yer vermiştir. ...

Türkiye ve Kanada Sosyal Bilgiler Öğretim Programlarının Değerler Eğitimi Bakımından Karşılaştırılması

Anadolu Journal Of Educational Sciences International

... Öğrencilerin hukuki bilgi edinmeleri, kişisel sorumluluklarını fark etmeleri ile hukuk ve adaletin birey ile toplum hayatına yansımalarını kavramaları için bazı değerlere sahip olmaları gerekebilir. Çünkü değerler, davranışlara rehberlik eden ilke ve temel inançlar, belirli eylemlerin istenilen olarak kabul edilmesini sağlayan ölçütlerdir (Çengelci Köse, 2017). Aynı zamanda değerlerin insan davranışlarını şekillendirebilme özellikleri de bulunmaktadır (Ulusoy ve Dilmaç, 2014). ...

HUKUK VE ADALET DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI VE ÖĞRETİM MATERYALİNDE DEĞERLER
  • Citing Article
  • August 2017

Journal of International Social Research