Onur Sungur’s research while affiliated with Süleyman Demirel University and other places

What is this page?


This page lists works of an author who doesn't have a ResearchGate profile or hasn't added the works to their profile yet. It is automatically generated from public (personal) data to further our legitimate goal of comprehensive and accurate scientific recordkeeping. If you are this author and want this page removed, please let us know.

Publications (17)


Türkiye’nin İhracat Çeşitliliğinin Ürün Uzayı Yaklaşımıyla Değerlendirilmesi: 2000-2022 Dönemi
  • Article
  • Full-text available

September 2024

·

24 Reads

Fiscaoeconomia

Onur Sungur

·

Canan Şentürk

Modern bir ekonomide üretkenliğin arttırılması, farklı türdeki üretken bilgilerin kullanılabilirliğini ve koordinasyonunu garanti etmeyi gerektirmektedir. Üretken teknik bilginin tanımlanması ve çeşitlendirme fırsatlarının ve kısıtlamalarının değerlendirilebilmesi için de “ekonomik karmaşıklık teorisi” ve “ürün uzayı” yaklaşımı ön plana çıkmaktadır. Ürün Uzayı analizi, son yıllarda ülkelerin dış ticaret karmaşıklığının (veya sıradanlığının) analizinde giderek yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı; Türkiye’nin 2000-2022 arası dış ticaretinin ürün uzayı ve ağaç haritası yaklaşımlarıyla analiz edilmesidir. Bu kapsamda; öncelikle Türkiye’nin söz konusu döneme ilişkin dış ticaretinin genel görünümü incelenmiş, ardından da Türkiye ihracatının ürün uzayı analizi ve ağaç haritası açısından değerlendirmesi yapılmıştır.

Download

FIGURE 1 | According to Provincial Averages TFP TABLE 3 | Malmquist Index Summary of Provinces Averages
The definition and summary statistics of variables
Malmquist Index Summary of Annual Averages
MEASURING THE AGRICULTURAL TOTAL FACTOR PRODUCTIVITY OF PROVINCES IN TURKEY USING MALMQUIST INDEX

January 2024

·

42 Reads

Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

This study aims to reveal the total factor productivity levels in the agricultural sector in 81 provinces of Turkey by using the Malmquist index method over the period 2009-2019. The results extracted from the Malmquist index findings show that index value changed between 1.186 and 0.952, agricultural productivity increased in 75 provinces and decreased in 6 provinces. In addition, our findings confirm technological change affects the change in agricultural productivity levels in all provinces in Turkey, and that technology is a determining factor in agricultural productivity in all provinces. From a policy perspective, the results suggest that authorities in Turkey should develop and implement technologies that will make the sector productive, to encourage and support infrastructure, research and publication studies on technology. In addition, this research claims that the regional incentive system can be revised and, it can build an incentive system based on performance and efficiency in which provinces or businesses operating in this field are classified according to their productivity.




Stages of the llvestock revolutton
Dünyada Tarım ve Hayvancılığın Dönüşümü: Teknolojiye Dayalı Uygulamalar ve Devrimler

January 2022

·

156 Reads

·

7 Citations

Tarım Ekonomisi Dergisi

Amaç: Bu çalışmanın temel amacı dünyada tarım ve hayvancılığın geçirdiği dönüşüm sürecini ortaya koymaktır. Tasarım/Metodoloji/Yaklaşım: Bu amaç dahilinde çalışma kapsamında öncelikle büyüme ve kalkınma sürecinde önemli bir yere sahip olan teknolojinin tarım ve hayvancılık sektörü için önemi ve gerekliliği ele alınmış ve dünyada tarım ve hayvancılıkta dönüşüme yol açan teknolojiye dayalı uygulamalara yer verilmiştir. Devamında ise gelişim ve ilerleme evreleri incelenmiş ve endüstriyel devrimler ile kıyaslamalar yapılarak tarım ve hayvancılığın geçirdiği dönüşüm süreci ortaya koyulmuştur. Bulgular: Günümüzde gelişmişliğin önemli bir göstergesi olarak kabul edilen “kalkınma” konusu, ulusların yakından ilgili oldukları bir kavramdır. Ekonomik olarak gelişim ve kalkınmanın sağlanması açısından tarım ve hayvancılık sektörü oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu sektörde verimlilik ve sürdürülebilirliğin artmasının; yoksulluğun azaltılması, ekonomik bağımsızlığın güçlendirilmesi ve gelir ve refah düzeyinin arttırılması ile kalkınmanın gerçekleşmesinde önemli bir katkısı vardır. Bu kapsamda dünyada tarım ve hayvancılıkta sürdürülebilirlik ve verimlilik düzeyini arttırmak amacıyla çeşitli ülkeler tarafından farklı politikalar uygulanmakta ve sektörü geliştirmeye yönelik çeşitli adımlar atılmaktadır. Yeni tekniklerin ve yöntemlerin sektöre entegre edilmesiyle sektörde verim artmakta ve bu da büyüme ve gelişmeye katkı sağlamaktadır. Bu süreçteki faaliyetler sektörde yeni ve gelişmiş teknolojilerin kullanımına da yön vermektedir. Fakat bu sektörün geliştirilebilmesi, rekabet gücünün arttırılabilmesi ve sektörü güçlendirecek politikaların oluşturabilmesi için öncelikle tarım ve hayvancılık sektörünün geçirdiği bu dönüşüm sürecini iyi kavramak gerekmektedir. Diğer taraftan mevcut teknolojik gelişim ve uygulamaları takip etmek ve sektörde teknolojiyi geliştirmek de oldukça önemlidir. Özgünlük/Değer: Sonuç olarak bu çalışmanın tarım ve hayvancılık sektörünü verimli kılacak ve geliştirecek teknolojilerin geliştirilmesine ve uygulanmasına yol göstereceği ve katkı sunacağı beklenmektedir.



Bölgesel Çeşitlilik mi Uzmanlaşma mı? İllerin İmalat Sanayinde Çeşitlilik/Uzmanlaşma Düzeylerine Göre Sıralanması

May 2021

·

119 Reads

·

1 Citation

İDEALKENT

Bölgelerin inovasyon-büyüme süreçlerindeki farklılıklar ve bölgesel çeşitlenmenin/uzmanlaşmanın ardında yatan nedenlerin incelenmesi, son zamanlarda bilim insanları ve politika belirleyicilerinin gündemindedir. Bu konuda Bölge Bilimi literatüründe son yıllarda giderek artan ilgi oluşturan iki önemli ana kavram bulunmaktadır. Bunlar “bölgesel uzmanlaşma” ve “bölgesel çeşitlilik” kavramlarıdır. Her iki kavram da bölgelerin veya bölgede yer alan firmaların yenilikçilik, rekabet, büyüme performansı veya bölgelerin krizlere-resesyonlara karşı koyabilme yeteneği konusunda çeşitli çıkarımlarda bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı; Türkiye’de illerin imalat sanayi sektöründe çeşitlilik/uzmanlaşma düzeylerinin tespit edilmesidir. Bu kapsamda; iller itibariyle 2019 yılı istihdam verilerinden yararlanılarak illerin göreli çeşitlilik/yoğunlaşma endeksi (Duranton-Puga Endeksi) hesaplanmaktadır. Sektörel çeşitlilik/uzmanlaşma değerleri kullanılarak illerin sıralaması yapılmaktadır. Analiz sonucuna göre, 81 il için Duranton-Puga Endeksi 0,58 ile 3,76 arasında değişkenlik göstermektedir. İmalat sanayi sektöründe İzmir, İstanbul, Adana, Samsun, Tekirdağ gibi illerde endeks değerinin yüksek olduğu ve bu illerde istihdamın farklı sanayi kollarına dağıldığı yoğunlaşmanın az olduğu saptanmıştır. Endeks değerinde son sıralarda yer alan Hakkâri, Artvin, Siirt, Bitlis, Bayburt gibi illerde ise istihdamın çok fazla sektörde çeşitlenmediği belli sektörlerde yoğunlaştığı bulunmuştur.


İLERİ TEKNOLOJİ İHRACATI VE BÜYÜME İLİŞKİSİ: OECD ÜLKELERİNE YÖNELİK EKONOMETRİK BİR ANALİZ

March 2020

·

449 Reads

·

12 Citations

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

The aim of this study is to analyze the relationship between high technology exports and growth in OECD countries. The study tests the causality between high technology exports and growth in 36 OECD countries for the period 1999-2017. The share of high technology exports in total OECD countries (%) and economic growth rate per year (%) variables were used for each country. In this study, panel causality analysis was used. Pesaran CD test and Friedman test for horizontal cross-sectional dependence, Swamy S test for homogeneity and Westerlund (2007) panel cointegration test for homogeneity were used. In addition, Dumitrescu & Hurlin (2012) panel causality test was applied for determining causality. As a result of the analysis; it is concluded that there is one-way causality from economic growth to high technology exports. Keywords: High Technology Export, Economic Growth, Panel Data Analysis, OECD.


Spatial Distribution of Investment Incentives and the Impact of New Incentive System for Less Developed Regions in Turkey

March 2019

·

220 Reads

·

3 Citations

Review of Economic Perspectives

Regional policy has been on the agenda of Turkey since the First Five-Year Development Plan (1963–1967), and so far, Turkey has put into practice to overcome regional disparities, one of the most important is regional-sectoral incentives. Thus, the incentive system, which has undergone many changes until today, has been revised and updated in 2012. Although this incentive system has been put into practice for increasing the investment in eastern provinces/regions, development gap between eastern and western regions still stands. The main purpose of this study is to investigate the success of the new incentive system and to determine whether the new investment incentive system is effective in shifting investments from developed regions to backward regions in Turkey. In the study, the regional distribution of investment incentives during 2001–2016 and the effect of new investment incentive system to change the distribution of investments in favor of less developed provinces/regions will be examined. By using investment incentives data, regional distribution of investments will be revealed with the help of map-graph technique. The study found that both the share of incentive certificates and the share of the investment amount have increased during the period of 2001–2016 in the less developed provinces. From this point of view, it is possible to say that the new investment incentive system has a positive impact on increasing the share of incentives in these provinces.



Citations (10)


... Dünyada tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün Gayri safi yurt içi hasıla içindeki payına bakıldığında bu değer ülkelere göre çeşitlilik göstermektedir. Yüksek gelirli ülkelerde bu oran daha düşük iken, düşük gelirli ülkelerde ise daha yüksektir (Yaman, Sungur, & Dulupçu, 2021). ...

Reference:

Ortopedide Yapay Zekâ Uygulamalarında Güncel Yaklaşımlar
Dünyada Tarım ve Hayvancılığın Dönüşümü: Teknolojiye Dayalı Uygulamalar ve Devrimler

Tarım Ekonomisi Dergisi

... Secondly, we investigate whether regions diversify their product portfolio into related product categories or not. There are numerous studies that explore sectoral specialization and diversification patterns of regions in Turkey by using traditional agglomeration and specialization indices (Eser and Köse, 2005;Falcıoğlu and Akgüngör, 2008;Gezici Korten and Elburz, 2018;Kaygalak, 2018;Yaman and Sungur, 2021;Yavan, and Şahin, 2014). However, there are limited number of studies that make use of relatedness methodology to analyse diversification structure of the regions in Turkey (Akgüngör and Abay, 2023;Çınar, 2023a, 2023bFalcıoğlu, 2011). ...

DÜZEY2 BÖLGELERİNİN İMALAT SANAYİNDE SEKTÖREL ÇEŞİTLİLİK EĞİLİMLERİ: 2010-2019 DÖNEMİ

... Bursa, the fourth largest city in Turkey, has a share of more than 50% in the country's automotive industry, together with its main industry and sub-industry suppliers (Temel, 2023). Bursa is one of the cities with the highest sectoral diversity and in this sense, employment is divided into various industrial branches (Sungur & Yaman, 2021). ...

Bölgesel Çeşitlilik mi Uzmanlaşma mı? İllerin İmalat Sanayinde Çeşitlilik/Uzmanlaşma Düzeylerine Göre Sıralanması

İDEALKENT

... Dura & Yılmaz (2022) showed that a 1% increase in high-tech exports increases the growth rate by 0.42%. Yaman and Sungur (2020) analyzed the relationship between high-tech exports and growth for selected OECD countries from 1999-2017, finding a causality relationship from economic growth to high-tech product exports for OECD countries in the selected period. ...

İLERİ TEKNOLOJİ İHRACATI VE BÜYÜME İLİŞKİSİ: OECD ÜLKELERİNE YÖNELİK EKONOMETRİK BİR ANALİZ

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

... Some of the mentioned studies are as follows. Sungur (2019) analysed whether the investment applications contributed to the underdeveloped regions using the incentive certificates issued between 2001 and 2016. The data obtained during this period revealed that the number of incentive certificates and investment amounts positively contributed to the underdeveloped regions. ...

Spatial Distribution of Investment Incentives and the Impact of New Incentive System for Less Developed Regions in Turkey

Review of Economic Perspectives

... Türkiye'de Ar-Ge harcamaları ile ilgili yapılan çalışmalar genellikle makro ekonomi sınırları içinde kalmaktadır (Bkz. Yıldırım & Kesikoğlu, 2012;Şahbaz vd., 2014;Fikirli & Çetin, 2015;Sungur vd., 2016;Bayraktutan & Kethudaoğlu, 2017;Alper, 2018;Uçak vd., 2018). Bilindiği kadarıyla Türkiye'de firma düzeyinde Ar-Ge ile ilgili yapılan çalışmalardan ilki Lenger & Taymaz (2006)'ın; Türk imalat sanayinde yerli ve yabancı firmaların inovasyon ve teknoloji transferi faaliyetlerini ve işgücü yayılımlarını incelediği çalışmadır. ...

TÜRKİYE'DE AR-GE, İNOVASYON, İHRACAT VE EKONOMİK BÜYÜME ARASINDAKİ İLİŞKİ: ASİMETRİK NEDENSELLİK ANALİZİ THE RELATIONSHIP AMONG R&D, INNOVATION, EXPORT AND ECONOMIC GROWTH IN TURKEY: ASYMMETRIC CAUSALITY ANALYSIS
Onur Sungur

·

İbrahim Halil

·

·

[...]

·

... Turkish Liras, mostly projected to support newly established TDZs. Likewise, Baykul et al. (2016) and Özsoy et al. (2021) approve this resourcedraining and state-funding dependent aspect of TDZs by pointing low level of efficiency of TDZs in Turkey. Except for a few cases, most of the TDZs in Turkey are far from functionality and are in a resource-draining situation, and this phenomenon is validated in figures from TUIK (2022), MoIT (2022), URAP (2017) rating, TDZ Performance Index (MoIT, 2015), and Entrepreneurship and Innovation Index (TÜBİTAK, 2016). ...

TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ YÖNETİCİ ŞİRKETLERİNİN YÖNETİM ETKİNLİĞİNİN VERİ ZARFLAMA ANALİZİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ

Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi

... 1960 sonrası dönemde planlı ekonomiye geçilmiştir ve sanayileşmeye hızlı biçimde öncelik verilmiştir. Sanayi yatırımlarının da genelde altyapının geliştiği batı bölgelerine yönlendirildiği görülmüştür (Sungur, 2016(Sungur, :1641. Bir diğer sorun da uygulanan ithal ikameci politikalar ve mutlak koruma nedeni ile ülke içinde rekabet ortamı sağlanamamış, verimsiz ve yüksek maliyetle düşük kaliteli mal üretimi gerçekleştiren bir sanayi yapısı ortaya çıkmıştır (Kepenek ve Yentürk, 2000:362). ...

TÜRKİYE DE SANAYİ POLİTİKALARI VE SANAYİ SEKTÖRÜNÜN DÖNÜŞÜMÜ: PLANLI KALKINMA DÖNEMİ AÇISINDAN BİR DEĞERLENDİRME
  • Citing Article
  • February 2016

Journal of International Social Research

... In Türkiye, industry clusters started becoming one of the main policies for regional development after the 2000s in relation to the application process for European Union (EU) membership (Bulu & Yalçıntaş, 2015;Dulupçu et al., 2015). This approach has been supported in the national development plans. ...

Cluster(ing) Policies in Turkey: The Impact of Internationalization or the Imitation of Internationals
  • Citing Chapter
  • December 2015

... MSMEs are vital for job creation, innovation, and entrepreneurship, with projections indicating a need for 600 million new jobs by 2030 (Paata Koghuashvili, 2006). These enterprises are advantageous due to their flexibility, quick adaptation to changing conditions, and lower capital requirements (Kesk et al., 2017). MSMEs are essential for promoting economic efficiency, enhancing competitiveness, and establishing effective innovation systems in developing economies. ...

The Importance of SMEs in Developing Economies
  • Citing Article