Ferhat BAHÇECİ’s scientific contributions

What is this page?


This page lists works of an author who doesn't have a ResearchGate profile or hasn't added the works to their profile yet. It is automatically generated from public (personal) data to further our legitimate goal of comprehensive and accurate scientific recordkeeping. If you are this author and want this page removed, please let us know.

Publications (12)


Experiences of Special Education Teachers: Difficulties They Face and Solution Suggestions
  • Article

October 2024

·

11 Reads

İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi

Uğur Epçaçan

·

Ferhat Bahçeci

·

This paper explores special education teachers’ opinions about the reasons for choosing their field, expectations, the problems they face, and their suggestions for these problems. This research was designed according to case study. 34 special education teachers, 13 female and 21 male, in Siirt during the 2022-2023 academic year, participated. The data were analyzed through content analysis. Results reveal that individual and economic factors are effective in choosing the field of special education teachers. The main expectations of teachers were environmental, individual and institutional expectations. Under the environmental expectations category, the highest demand for material support, appropriate educational environment, family education and the profession to be valued was expressed. Under the category of individual expectations, demands such as the need for in-service training, improvement of economic conditions and retirement age were specified. Under the institutional expectations category, the topics of intensive training in undergraduate education and the removal of field changes attracted attention. Environmental, institutional and individual issues categories emerged regarding the problems faced by special education teachers. Under the environmental issues category, the problems of low parent support, deficiencies in materials, lack of knowledge about the field by the society, and seeing teachers as caregivers came to the fore. Under the institutional issues category, problems encountered with school administrations and field changes occurred. In the category of individual issues, problems related to burnout and lacks of in-service training were mentioned.


The Effect of Intelligence Games Lesson on Metacognitive Thinking Skills

June 2024

·

31 Reads

Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi

This study aimed to scrutinize to what extent the intelligence games course affects the metacognitive thinking skills of seventh-grade secondary school students. The research consists of a mixed method in which the quasi-experimental model from quantitative methods and the case study design from qualitative methods are used. The study group consisted of 40 participants from seventh-grade students in a secondary school in the 2021-2022 academic year. 20 of the participating students were in the experimental group and they chose elective intelligence games lesson, and the remaining 20 students were in the control group and they did not choose the elective intelligence games lesson. For quantitative data analysis, non-parametric tests, the Wilcoxon signed-rank test for related measurements, and the Mann Whitney U-test for unrelated measurements were used. Descriptive analysis was used for qualitative data. Research results revealed that the intelligence games lesson significantly affected metacognitive thinking skills. The views stated by the students after the intervention also supported this finding. Hence, it can be suggested that the intelligence games lesson, should be applied at other education levels and the necessary workshop environments should be provided.


Eğitim Bilimleri Alanında Yapay Zekâ Teknolojisinin Kullanımına Genel Bir Bakış

December 2023

·

4 Reads

Bu kitap, eğitim bilimleri ve öğretmen yetiştirme temel alanına özgü alt disiplin alanları ile ilgili çalışmaları bir araya getirerek, bilim insanlarının güncel araştırmalarını sunmayı amaçlamaktadır. Bu alanın akademisyenleri tarafından gelen yoğun talebi doğrultusunda oluşturduğumuz “Eğitim Bilimleri Araştırmaları” serimiz beş kitap ile tamamladık. Yeni serimize “Eğitimde Güncel Araştırmalar” adını verdik. Kitabımız, özellikle eğitim bilimleri ve öğretmen yetiştirme alanında araştırma yapmak isteyen akademisyenlere ilham kaynağı olmayı hedeflemektedir. Ayrıca, okurlar için faydalı bir kaynak olarak da kullanılabileceğini düşünüyoruz. Kitabın ortaya çıkmasında yazılarıyla katkı sunan yazarlara ve hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederiz.


Eğitimde Güncel Araştırmalar - VI
  • Book
  • Full-text available

December 2023

·

274 Reads

Sultan Güçlü

·

·

Betül Kuralay

·

[...]

·

Bu kitap, eğitim bilimleri ve öğretmen yetiştirme temel alanına özgü alt disiplin alanları ile ilgili çalışmaları bir araya getirerek, bilim insanlarının güncel araştırmalarını sunmayı amaçlamaktadır. Bu alanın akademisyenleri tarafından gelen yoğun talebi doğrultusunda oluşturduğumuz “Eğitim Bilimleri Araştırmaları” serimiz beş kitap ile tamamladık. Yeni serimize “Eğitimde Güncel Araştırmalar” adını verdik. Kitabımız, özellikle eğitim bilimleri ve öğretmen yetiştirme alanında araştırma yapmak isteyen akademisyenlere ilham kaynağı olmayı hedeflemektedir. Ayrıca, okurlar için faydalı bir kaynak olarak da kullanılabileceğini düşünüyoruz. Kitabın ortaya çıkmasında yazılarıyla katkı sunan yazarlara ve hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ederiz.

Download

ÇOCUK GELİŞİMİ ÖĞRENCİLERİNİN STAJ SÜRECİNDE 4-6 YAŞ DÖNEMİNDEKİ OKUL ÖNCESİ ÖĞRENCİLERİNİN GELİŞİM ALANLARINA İLİŞKİN GÖZLEMLERİ

November 2023

·

13 Reads

Elektronik Eğitim Bilimleri Dergisi

Bu araştırma, tarama modelinde desenlenmiş betimsel bir araştırmadır. Okul öncesi eğitim kurumlarında okuyan 4-6 yaş dönemindeki öğrencilerin gelişim alanları, üniversite öğrencilerinin yaptığı bir yıllık staj gözlemleri doğrultusunda yaş ve cinsiyet değişkenlerine göre incelenmiştir. Araştırmaya 28 üniversite öğrencisi gözlemci olarak katılmış olup çalışma grubu 454 okul öncesi öğrenciden oluşmaktadır. Analizlerde bağımsız gruplar t-testi, betimsel istatistik ve tek-yönlü anova kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçları bağlamında okul öncesi eğitimi öğrencilerinin, tüm gelişim alanlarında, motor, bilişsel, dil, sosyal-duygusal ve öz bakım becerileri açısından cinsiyet değişkenine göre denk olduğu, cinsiyetin fark oluşturacak bir durum teşkil etmediği tespit edilmiştir. Yaş değişkeni açısından tüm gelişim alanlarında, 5 yaş grubu öğrencilerinin ortalamasının, diğer yaş grubundaki öğrencilerden daha fazla olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Motor beceriler açısından 5 yaş ile 6 yaş öğrencileri arasında 5 yaş lehine, bilişsel beceriler açısından 4 yaş ile 5 yaş öğrencileri arasında 5 yaş lehine ve öz bakım becerileri açısından 5 yaş ile 6 yaş öğrencileri arasında 5 yaş grubu lehine anlamlı fark olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuca göre motor, bilişsel ve öz bakım becerileri açısından yaş faktörünün önemli bir değişken olduğu söylenebilir. Ancak gruplar arasında yaş değişkenine göre dil becerileri ve sosyal-duygusal beceriler açısından anlamlı bir fark olmadığı belirlenmiştir.


Ters Yüz Sınıf Modeli Araştırmalarının Bibliyometrik Analiz Yöntemi İle İncelenmesi

August 2023

·

15 Reads

·

1 Citation

Eğitim Ve İnsani Bilimler Dergisi Teori Ve Uygulama

Literatürde bibliyometrik analiz yöntemi ile TYSM’nin incelendiği ilk çalışma olma özelliğine bu çalışmanın amacı ters yüz sınıf modeli (TYSM) başlıklı araştırmalarının bibliyometrik analiz yöntemi ile analiz edilmesidir. Çalışmada bibliyometrik analiz için uygun olan ve prestijli yayınları barındıran Web of Science veri tabanı kullanılmıştır. Belirli bir arama yöntemi kullanılarak bu veri tabanında başlık kısımlarında ‘flipped clasroom’ ifadesi aratılmıştır. 2000-2022 arası yılları kapsayan toplam 2610 yayına ulaşılmıştır. Listeleme sonucu en az 10 atıf alan çalışmalara yer verilmiştir. Filtreleme sonrası analiz yapılacak çalışma sayısı 490 olarak elde edilmiştir. Çalışmada görsel haritalama için VOSviewer yazılımı kullanılarak kelime madenciliği, atıf ve bibliyometrik eşleştirme analizleri yapılmıştır. Çalışmaların h-index değeri 69 olarak elde edilmiş olup çalışma başına 45.51 atıf düşmektedir. En çok kullanılan anahtar kelime ‘flipped classroom’dur ve makalelerin büyük çoğunluğu İngilizce yazılmıştır. TYSM ile ilgili en çok yayın yapan dergi Educational Technology Society, en çok çalışma yapan araştırmacılar ise Hwang, Hew ve Lo CK olmuştur. En çok atıf alan yazarlar O’flahert ve Philips, en çok araştırma yapan kurum National Taiwan Normal University’dir. Öğretmenlerin, öğrencilerin, politika belirleyicilerin, yeni araştırmacıların, akademisyenlerin ve tüm paydaşların istifade edebilecekleri bir kaynak metin, bir kılavuz oluşturulmaya çalışılmıştır.


ÖZEL YETENEKLİLERİN FARKLI ÜLKELERDEKİ EĞİTİMİNE İLİŞKİN EĞİTSEL BİR ELEŞTİRİAn Educational Critical on The Education of Gifted Talents in Different Countries

November 2022

·

15 Reads

EKEV Akademi Dergisi

Bu çalışmanın amacı özel yetenekli öğrencilerin farklı ülkelerdeki eğitimlerine ilişkin eğitimlerini, eğitsel bir eleştiri perspektifinde ele almaktır. Çalışma, nitel araştırma tekniklerinden literatür tarama ile hazırlanmış betimsel bir çalışmadır. Literatür tarama süreci, özel yetenekli öğrencilerin eğitim uygulamalarının araştırmacılar tarafından incelenmesi ile şekillenmiştir. Ülkelerin özel yeteneklilerin eğitimlerine ilişkin incelemeler yapıldığında, birey odaklı bir anlayışın ortaya çıktığını, ilgi ve özelliklerin dikkate alınarak gereksinimlere göre hareket edildiğini söylemek mümkündür. Araştırma sonucunda ortaya çıkan duruma göre incelenen ülkelerin, özel yetenekli öğrencilerin eğitiminde uyguladıkları yaklaşım ve çalışmalar; hızlandırma, zenginleştirme, öğrencinin yetenek durumuna göre gruplama (özel sınıflar), normal sınıflarda (gruplama, kaynaştırma-bütünleştirme) eğitim ve özel okulların öne çıktığı dikkat çekmiştir.



ÖĞRETMENLERİN KORONAVİRÜS PANDEMİSİ DÖNEMİNDE VERDİKLERİ UZAKTAN EĞİTİME İLİŞKİN METAFORİK ALGILARI

March 2021

·

116 Reads

·

15 Citations

Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

The aim of this research was to reveal the perceptions of teachers towards distance education during Covid-19 pandemic through metaphors. A total of 78 teachers from different schools in Elazig, Turkey were enrolled in the study which was conducted in 2019-2020 academic year. An online form which was prepared via Google Form named as ‘The Metaphorical Perceptions of Teachers on Distance Education during Coronavirus Pandemic’ was used as a data collection tool. A phenomenology method which is a qualitative research method was used. Data were analyzed by using content analysis; obtained metaphors were divided into categories and the frequencies were calculated. From the metaphors, it was inferred that most of the teachers produced negative images on the distance education by expressing that this process wasn’t effective as they expected. Majority of the participants stated students’ discontinuation and underestimation of this process, and the problems on technical infrastructure; lack of computer and internet access as the reasons of the ineffectiveness. They expressed their opinions about this issue through different metaphors.



Citations (3)


... İlgili literatür incelendiğinde uzaktan eğitim ile ilgili metafor çalışmalarının bulunduğu (Çivril, Aruğaslan ve Özkara, 2018;Fidan, 2017;Güneş ve Fırat, 2016;Tuncay ve Özçınar, 2009;Usta, 2019;Yılmaz, 2019;Yılmaz ve Güven, 2015); pandemi döneminde yapılan uzaktan eğitime ilişkin metafor çalışmalarının da olduğu (Acar, 2022;Aksoy, Bozkurt ve Kurşun, 2021;Atik, 2020;Aydıncı ve Zorluoğlu, 2022;Bozdağ ve Dinç, 2020;Bozkurt, 2020;Büyük ve Yıldız, 2021;Can Öztürk, vd., 2023;Cantürk ve Cantürk, 2021;Çakır ve Er;2022;Çay ve Tanrıseven, 2022;Çokyaman ve Ünal, 2021;Çözeli Esenkal ve Köksalanlar Acun, 2022;Demirbilek, 2021;Dursun ve Ergin, 2022;Elkatmış ve Tanık, 2022;Ergüleç ve Eren, 2024;Güngör, 2021;Kan ve Özmen, 2024;Kazu, Bahçeci ve Yalçın, 2021;Karakuş ve Kuru, 2022;Keşkek ve Yüksel, 2022;Kurnaz, vd., 2023;Oral, 2024;Öztürk ve Koca, 2021;Süzük ve Akınci, 2022;Turgut ve Yıldırım, 2022;Yaşdal ve Ateş, 2022;Yavuz ve Kaplan, 2024;Yıldız, vd., 2021;Yüksel ve Kılıç, 2023) görülmüştür. EBA üzerinden yapılan canlı derslere ilişkin ilkokul öğrenci ve öğretmenlerin deneyimlerinin incelendiği çalışmanın olduğu (Ürünibrahimoğlu, vd., 2022); ancak EBA üzerinden yapılan 'canlı ders' kavramına ilişkin metaforik algıların incelendiği herhangi bir çalışmanın olmadığı görülmüştür. ...

Reference:

Lise Öğrencilerinin ‘Canlı Ders’ Kavramına İlişkin Metaforik Algılarının İncelenmesi: EBA Örneği
ÖĞRETMENLERİN KORONAVİRÜS PANDEMİSİ DÖNEMİNDE VERDİKLERİ UZAKTAN EĞİTİME İLİŞKİN METAFORİK ALGILARI

Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

... Therefore, we use the AR method in learning, repeating the curriculum in the form of neurohumoral regulation of growth and development. It seems that the use of AR technology in the education of complex subjects is effective [26]. The use of AR technology in education can help students increase their knowledge of biology subjects, increase their motivation to learn, and ultimately increase their own involvement in the learning process. ...

Investigation of Studies for the Use of Augmented Reality Applications for Educational Purposes: Content Analysis
  • Citing Article
  • December 2020

International Journal of Progressive Education

... Salgın döneminde uzaktan eğitime yönelik olarak yapılan çalışmaların çoğunlukla yükseköğretim kurumlarına (Dikmen ve Bahçeci, 2020;Durak, Çankaya ve İzmirli, 2020); yükseköğretim öğrencilerine (Karadağ ve Yücel, 2020;Kürtüncü ve Kurt, 2020;Serçemeli ve Kurnaz, 2020) ve öğretmenlere (Bakioğlu ve Çevik, 2020;Bayburtlu, 2020;Tümkan ve Tümkan, 2020) odaklandığını ifade etmek olasıdır. Bu durumun nedeni ilköğretim ve ortaöğretim öğrencileri üzerinde araştırmalar yapmak için alınması gereken izinler, örnekleme ulaşmadaki zorluklar, veli, okul yönetimleri ve öğrencilerin isteksizlikleri ya da çekingenlikleri gibi etkenler birer olasılık olarak ifade edilebilir. ...

Covid-19 Pandemisi Sürecinde Küresel Çapta Uygulanan Yükseköğretim Kurumlarındaki Uzaktan Eğitim Süreçleri Hakkında Durum Çalışması: Fırat Üniversitesi Örneği

Turkish Journal of Educational Studies