Ersin ŞARE’s scientific contributions

What is this page?


This page lists works of an author who doesn't have a ResearchGate profile or hasn't added the works to their profile yet. It is automatically generated from public (personal) data to further our legitimate goal of comprehensive and accurate scientific recordkeeping. If you are this author and want this page removed, please let us know.

Publications (3)


Cinsel Özgürlüğe Karşı Suçlarda Kural Üzerinde Hata
  • Article

June 2021

·

10 Reads

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi

Ersin ŞARE

TCK’nın 8. maddesinde yer alan “Türkiye’de işlenen suçlar hakkında Türk kanunları uygulanır” düzenlemesinden, Türkiye ülkesi sınırları içerisinde (karasuları ve hava sahası dahil olmak üzere ülke toprağı kabul edilen tüm yerler) suç işleyen vatandaşların yanı sıra yabancılar için de Türk Ceza Kanunu’nu uygulanacağı sonucu çıkmaktadır. Ayrıca TCK’nın 4. maddesinde; “ceza kanunlarını bilmemek mazeret sayılmaz” hükmüne yer verilmiştir. “Kanunu bilmemek mazeret sayılmaz ilkesi”, geçmişte ceza hukukunun temel ilkelerinden bir olarak kabul edilmekteyken, zaman içerisinde hem vatandaşa hem de yabancıya bu ilkenin katı bir şekilde uygulanmasının adaletsiz sonuçlar doğurduğu görülmüştür. Geçici ya da sürekli olarak bir başka ülkede ikamet etmeye başlayan yabancıların, vatandaşa göre yürürlükte olan ceza kanunlarını bilmemesi daha olasıdır. “Kanunu bilmemek mazeret sayılmaz” ilkesinin istisnasız biçimde uygulanmasının haksız sonuçlar doğurduğu kanun koyucu tarafından da kabul edilmiş olacak ki, Türk Ceza Kanunu’nda 30/4. maddesindeki düzenlemeye yer verilmiştir. TCK’nın 30/4. maddesine göre; işlediği fiilin haksızlık oluşturduğu hususunda kaçınılmaz bir hataya düşen kişi, cezalandırılmaz. Türkiye’de yargı kararları bakıldığında bu hükmün nadiren uygulandığını söylemek gerekir. Özellikle Suriye iç savaşından sonra savaştan kaçıp ülkemize yerleşen göçmenler yönünden TCK 30/4 maddesinin uygulanıp uygulanmayacağı sıklıkla tartışılır hale gelmiştir.


Soykırım Suçundaki Özel Kast

November 2020

·

19 Reads

·

2 Citations

Hacettepe Hukuk Fakültesi Dergisi

Ceza hukuku yönünden temel sorumluluk şekli kasttır. Kast, hareketin bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesidir. Bazı suç tiplerinde, suçun oluşumu için genel kastın yanı sıra özel kastın varlığı aranmaktadır. Bu özel kast hali, suç tanımında yer verilen ve failde bulunması gerektiği belirtilen saikten kaynaklanmaktadır. Soykırım suçu da özel kast ile işlenen suçlardandır. Soykırım suçunun oluşumu için failde, genel kastın yanı sıra, belirtilen grupların tamamını ya da bir kısmını yok etme saiki bulunmalıdır. Suç tanımında yer verilen bu özel kast soykırım suçunu, diğer suçlardan ayıran önemli bir unsurdur. Fiil işlenirken bu özel kastın (grubun tamamının ya da bir kısmının yok edilmesi saiki) bulunmaması halinde fail tarafından gerçekleştirilen fiil soykırım suçu kapsamında değerlendirilmez fakat diğer koşulların oluşması halinde insanlığa karşı suç ya da ceza hukukunda düzenlenen adi nitelikte kasten adam öldürme gibi başka bir suç kapsamına girebilir.


Citations (1)


... Bu suçluluk, tıbbi yardım arayışını veya psikolojik desteğe ulaşmalarını engelleyebilir. Mağdurun sessiz kalması ve davranışa direnememesi gibi nedenler rızanın bulunduğu sonucunu göstermez, başka bir deyişle söz konusu rıza hile, cebir, tehdit gibi yollar kullanılarak elde edilmiş ise geçerli bir rızadan söz edilemez (11). Tecavüzcü, tecavüzden sorumlu tek kişidir. ...

Reference:

A Rewiew on Date Rape, Rape Myts and Perception of Gender
ÖZGÜRLÜĞE KARŞI SUÇLARDA İLGİLİNİN RIZASI
  • Citing Article
  • December 2019

Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi