Durmuş Kılıç’s research while affiliated with Atatürk University and other places

What is this page?


This page lists works of an author who doesn't have a ResearchGate profile or hasn't added the works to their profile yet. It is automatically generated from public (personal) data to further our legitimate goal of comprehensive and accurate scientific recordkeeping. If you are this author and want this page removed, please let us know.

Publications (22)


Çizgi Filmlerin İlettikleri Etik Değerler Bakımından İncelenmesi: Doru ÖrneğiInvestıgatıon of Cartoon Movıes ın Terms of The Ethıcal Values Conducted: Doru Example
  • Article

April 2023

·

11 Reads

Uşak Üniversitesi Eğitim Araştırmaları Dergisi

Fırat YARDIMCIEL

·

Durmuş KILIÇ

Toplumların geleceğini yönlendiren çocukların ulusal ve evrensel değerleri özümseyerek, iyi bir şekilde eğitilmesi dijitalleşen çağımızda önem arz etmektedir. Davranışlarımıza kaynaklık eden değerlerin çocuklara doğru bir şekilde verilmesi, çocukların okudukları, izledikleri ve gördüklerinin düzenlenmesi ile mümkündür. Bu araştırmanın amacı temel eğitim dönemine yönelik olan çizgi filmler ile değer aktarımının önemini ortaya koymak ve Doru çizgi filmi örneği üzerinden verilen değerleri belirlemektir. Çalışma nitel araştırma yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada 45 bölümden oluşan Doru çizgi filminin 26 bölümlük senaryosuna ilişkin elde edilen dokümanlar içerik analiziyle incelenmiştir. İlköğretim Sosyal Bilgiler Ders Programında yer verilen değerlerin içinden seçilen 18 değer incelemeye alınmıştır. Yapılan incelemeler sonucu Doru çizgi filminde incelenen 26 bölümde toplam 259 değer (sevgi, saygı, dayanışma, aile birliğine önem verme...) tespit edilmiştir.


ÖĞRETMEN ADAYLARININ EĞİTİM ARAŞTIRMALARINA YÖNELİK İNANÇLARI
  • Article
  • Full-text available

December 2022

·

15 Reads

İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Bu araştırmanın amacı öğretmen adaylarının eğitim araştırmalarına yönelik inançlarını belirlemektir. Nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması deseniyle Şekillenen araştırmanın çalışma grubunu 2017-2018 eğitim öğretim yılı Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümünde öğrenim görmekte olan son sınıf 76 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada verileri elde etmek amacıyla araştırmacılar tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılıştır. Görüşme sonunda elde edilen veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda öğretmen adaylarının eğitim araştırmalarına yönelik gereklik inancına sahip oldukları görülmektedir. Öğretmen adaylarının bu inanca bağlı olarak üç gereklik sundukları görülmektedir. Bunlar eğitsel, toplumsal ve araştırmalara yönelik gerekliklerdir. Ayrıca eğitim araştırmalarının her ne kadar gerekli olduğu ve de uygulanabilir olması gerektiği düşüncesi hakim olsa da tezat bir şekilde yapılan araştırmalarının niteliksiz kabul edildiği görülmektedir

Download

COVİD-19’UN BİREYLER ÜZERİNDEKİ KORKU VE ŞÜPHE DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

January 2022

·

1 Read

The Journal of Social Sciences

Bu araştırmada tüm dünyada etkili olan Covid-19 pandemi sürecinin insanlar üzerindeki korku ve şüphe boyutuna bağlı olarak psikolojik etkilerinin cinsiyet, medeni durum, kronik rahatsızlığın olup olmaması, düzenli ilaç kullanımı ve eğitim durumu değişkenleri açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma nicel araştırma yöntemlerinden tarama modelinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak kişisel değerlendirme forumu ve Covid-19 Psikolojik Sıkıntı Ölçeği kullanılarak yaşları en az 16 olan 442 kişiden (297 kadın ve 145 erkek) online form yoluyla veriler toplanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde değişkenler açısından anlamlı farklılaşma olup olmadığını belirlemek için SPSS paket programı kullanılarak t-testi ve tek yönlü ANOVA analizi yapılmıştır. Çalışma bulgusunda bireylerin Covid-19 korku ve şüphe puanlarında cinsiyet ve eğitim durumları değişkenleri açısından anlamlı farklılaşma olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu anlamlı farklılaşmanın cinsiyet değişkeninde kadınların lehine anlamlı farklılaşma olduğu ve eğitim değişkeninde okuma yazma bilmeyenler ile üniversite ve lisansüstü düzeydeki bireyler arasında anlamlı farklılaşma olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Medeni durum, kronik rahatsızlığın olup olmaması ve düzenli ilaç kullanımına bağlı olarak da anlamlı bir farklılaşma olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.


Thoughts on whether homework increases success
Most frequently mentioned thoughts about homework
Thoughts the students on the type of homework
The frequency of homework given by teachers
Amount of homework given by teachers
AN INVESTIGATION ON THE VIEWPOINTS OF STUDENTS, TEACHERS, AND PARENTS ABOUT HOMEWORK IN PRIMARY SCHOOLS

October 2020

·

850 Reads

·

3 Citations

The study aimed to scrutinize the viewpoints of primary school teachers, students, and parents about homework in various parameters such as types, frequency, subject and functions of homework. In the study, the case study design based on the qualitative research method, was utilized. The participants comprised 32 teachers, 36 fourth-grade students and 28 parents from different primary schools in Erzurum, in the east of Turkey. The data were collected via semi-structured interview forms, and were processed using the content analysis method. The findings of the study released that although all participant students, most teachers and parents said homework increased the academic success, a closer look in to their responses to different interview questions illustrated that all of the participant groups also had some negative opinions about the homework in primary schools. The students reported that the most homework covered problem-solving tasks, and the least was practice with musical instruments. The majority of students stated that they were given sufficient amount of homework every day. It was also found out that the most popular subject of the participant students was math and the least favored one was music.



Results of Pearson correlation analysis
Comparison of school burnout and attachment sub-dimensions by class level
Investigation of School Burnout and School Attachment among Secondary School Students

July 2020

·

487 Reads

·

15 Citations

Educational Sciences Theory & Practice

School burnout can be defined as a student's negative attitudes towards school, their decreased school attachment, and their sense of inadequacy. According to this definition, burnout is related to a decrease in school attachment. Burnout and attachment notions, which constitute a conceptual contrast, are mostly dealt with alone and rarely together in studies conducted with students. This study aims to determine whether secondary school students' burnout dimensions predict their level of school attachment. In addition, the study explores whether students' school burnout and school attachment differ according to some demographic variables. Participants in the study, which was conducted with a correlational survey design, consisted of 550 students (276 females and 274 males) receiving education in secondary schools in a city east of Turkey in the 2018-2019 academic year. The research data were collected using the School Attachment Scale and School Burnout Scale. Data were analyzed by multiple linear regression, an independent sample t-test, and a one-way ANOVA. The results revealed a negative relationship between school attachment and school burnout. The key finding was that feelings of low success and emotional exhaustion were significant predictors of school attachment. Moreover, some differences existed in terms of gender and class level. Although the research achieved significant results, it will be useful to conduct studies with larger sample groups, including private schools, in the future. Citation: Yıldız, V. A., & Kılıç, D. (2020). Investigation of school burnout and school attachment among secondary school students. Educational Sciences: Theory and Practice, 20(3), 44-55. http://dx.


İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) Kurs Sürecinin Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi

May 2020

·

1,120 Reads

·

8 Citations

Turkish Studies

Eğitim ortamlarında akademik başarıyı sağlama adına pek çok çalışma yapılmaktadır. Bu çalışmalardan biri de ders dışı destekleyici kurslarla, başarısı düşük öğrencileri desteklemektir. Bu amaçla verilen pek çok kurs bulunmaktadır. 2018-2019 Eğitim öğretim yılı itibariyle başlayan İYEP kursları da bunlardan biridir. Bu kursların farklı boyutlarına ilişkin olarak uygulayıcıların görüşlerini almak önem arz etmektedir. Bu çalışmada ilkokullarda uygulanan “İlkokullarda Yetiştirme Programı” (İYEP) kurslarının uygulama sürecine ilişkin uygulayıcıların görüş ve önerileri belirlemek amaçlanmıştır. Durum çalışması olarak desenlenen araştırmanın çalışma grubu Erzurum ilinin beş farklı ilçesinde İYEP kurslarında görev almış olan 17 sınıf öğretmeninden oluşmaktadır. Yapılandırılmamış görüşme formu aracılığıyla toplanan veriler betimsel analiz ile çözümlenmiştir. Öğretmenlerin, kursun akademik başarıyı artırıp artırmadığı konusunda farklı görüşlere sahip olduğu görülmüştür. Kurs sürecine ilişkin olarak çoğunlukla kursun amacına ulaşmadığı, öğrenci seçiminin doğru yapılmadığı, planlamada eksiklikler olduğu görüşleri dile getirilmiştir. Devamsızlık ve hafta içi yapılması en önemli sorunlar olarak belirlenmiştir. Öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda, kursların hafta sonu yapılması ve uzun bir sürece yayılması, kaynak kitapların ve somut materyallerin geliştirilmesi, öğrencilere ve velilere kursun amacının doğru anlatılması, planlama sürecine öğretmenlerin de katılması, özlük haklarındaki eksikliklerin tamamlanması ve kursun psikososyal destek boyutuna önem verilmesi önerilebilir. Kurs sürecine ilişkin akademik başarının yanı sıra tutum, motivasyon vb. duyuşsal özelliklerin incelenmesi yararlı olacaktır.



ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN 'ETKİLİ ÖĞRETİM VE ETKİLİ ÖĞRETMEN DAVRANIŞLARINA' İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ THE OPINIONS OF SECONDARY SCHOOL STUDENTS ON 'EFFECTIVE TEACHING AND EFFECTIVE TEACHER BEHAVIOR'

March 2020

·

75 Reads

Başarılı bir eğitimin en önemli anahtarı öğretmendir. Eğitimin kalitesinde, öğretmenin etkinliği belirleyici rol oynamaktadır. Geleneksel eğitim anlayışının kaybolmaya yüz tuttuğu günümüz dünyasında hem öğrencinin hem de öğretmenin eğitim sürecindeki rolü artık değişmektedir. Değişen rollerle birlikte öğretmene düşen en önemli görev ise etkili bir öğrenme ortamı sunmak için gerekli olan davranışlar ortaya koymaktır. Etkili öğretmen davranışlarının incelendiği bu çalışmanın temel amacı 'ortaokul öğrencilerin etkili öğrenme ve etkili öğretmen davranışlarına ilişkin görüşlerini' araştırmaktır. Nicel araştırma yöntemi kullanılarak tasarlanan bu araştırma, tarama deseni olarak yapılandırılmış ve kesitli araştırma türü kullanılmıştır. Çalışmada veriler, Tokat merkezde eğitime devam eden 611 ortaokul öğrencisinden, 'Etkili Öğrenme ve Etkili Öğretmen Davranışları' başlıklı üçlü likert tipi ölçek kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS programı ile frekans, yüzdelik dilim ve puan ile ifade edilmiş ve yorumlanabilir hale getirilmiştir. Bunun yanında Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis Testi ile analiz edilerek, cinsiyet ve sınıf seviyelerine göre farklılıklarına bakılmıştır. Çalışmanın sonucunda, öğrencilere göre öğretmenler genel olarak etkili öğretimi destekleyecek nitelikte dersi sunmakta ve etkili öğretmen davranışları ortaya koymaktadırlar. Ayrıca kız öğrenciler, erkek öğrencilere nazaran, öğretmenlerin ders işleme stratejilerini daha etkili bulmaktadırlar.


ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN ‘ETKİLİ ÖĞRETİM VE ETKİLİ ÖĞRETMEN DAVRANIŞLARINA’ İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

March 2020

·

68 Reads

·

3 Citations

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Başarılı bir eğitimin en önemli anahtarı öğretmendir. Eğitimin kalitesinde, öğretmenin etkinliği belirleyici rol oynamaktadır. Geleneksel eğitim anlayışının kaybolmaya yüz tuttuğu günümüz dünyasında hem öğrencinin hem de öğretmenin eğitim sürecindeki rolü artık değişmektedir. Değişen rollerle birlikte öğretmene düşen en önemli görev ise etkili bir öğrenme ortamı sunmak için gerekli olan davranışlar ortaya koymaktır. Etkili öğretmen davranışlarının incelendiği bu çalışmanın temel amacı ‘ortaokul öğrencilerin etkili öğrenme ve etkili öğretmen davranışlarına ilişkin görüşlerini’ araştırmaktır. Nicel araştırma yöntemi kullanılarak tasarlanan bu araştırma, tarama deseni olarak yapılandırılmış ve kesitli araştırma türü kullanılmıştır. Çalışmada veriler, Tokat merkezde eğitime devam eden 611 ortaokul öğrencisinden, ‘Etkili Öğrenme ve Etkili Öğretmen Davranışları’ başlıklı üçlü likert tipi ölçek kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS programı ile frekans, yüzdelik dilim ve puan ile ifade edilmiş ve yorumlanabilir hale getirilmiştir. Bunun yanında Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis Testi ile analiz edilerek, cinsiyet ve sınıf seviyelerine göre farklılıklarına bakılmıştır. Çalışmanın sonucunda, öğrencilere göre öğretmenler genel olarak etkili öğretimi destekleyecek nitelikte dersi sunmakta ve etkili öğretmen davranışları ortaya koymaktadırlar. Ayrıca kız öğrenciler, erkek öğrencilere nazaran, öğretmenlerin ders işleme stratejilerini daha etkili bulmaktadırlar.


Citations (9)


... While many e-learning systems, including interactive learning systems, are designed to "push" course materials to students, they often fall short in "collecting" or "drawing out" ideas from them (25). Additionally, online evaluations can liberate instructors from space and time constraints, enabling them to assess and store student records online (26). Instructors can easily monitor and assess students' learning progress with the assistance of evaluation tools provided by the online learning platform. ...

Reference:

Needs Analysis of the Learning Object Repository Model for Scientific Writing Instruction in Higher Education
Web Based Module Design and Evaluation for the Classroom Teachers: Alternative Assessment and Evaluation Tools

Hacettepe University Journal of Education

... The findings in this research are in alignment with and parallel to the studies by Brock et al. (2007), Yıldız and Kılıç (2020), Baynazoğlu (2018), Özpolat et al. (2017), Matei and Ciascai (2015), and Sayan and Mertoğlu (2020), who found that homework boosted the academic success of students. ...

AN INVESTIGATION ON THE VIEWPOINTS OF STUDENTS, TEACHERS, AND PARENTS ABOUT HOMEWORK IN PRIMARY SCHOOLS

... (1) students' perceptions of their teachers; (2) relationships among students; (3) students' attitudes toward their school, such as sense of belonging and satisfaction with the school experience; (4) students' perception of the school management; and (5) students' feelings of self-worth and the importance accorded to them by others within the school. Similarly, in a cross-sectional study of 550 secondary school students in Turkey, Yildiz and Kiliç (2020) investigated the relationship between school burnout and school attachment. School attachment in this study refers to the positive attitudes of students such as attendance, participation, effort, and psychological connections with the school environment. ...

Investigation of School Burnout and School Attachment among Secondary School Students

Educational Sciences Theory & Practice

... It can be stated that there are some shortcomings in courses such as the Primary School Remediation Program (PSRP-İYEP in Turkish) and the Supporting and Training Courses (STC-DYK in Turkish), which are provided free of charge to students. In fact, although current studies on PSRP indicate that students' motivation and success in the course have increased significantly according to teachers' opinions (Dilekçi, 2019;TEDMEM, 2019b), many studies draw attention to problems in student selection, planning and implementation, absenteeism (Yıldız & Kılıç, 2020), deficiencies in teaching materials, guidelines and manuals for application, extra homework, parental indifference, low fees, insufficient duration, differences between students' readiness and problems due to lack of motivation (Anılan & Özgan, 2020;Aydın & Yakar, 2020;Gürol & Gül, 2021;Kozikoğlu & Tosun, 2020;Özdoğru, 2022). Similarly, studies on STC indicate that there are problems such as low student preference in course selection, inappropriate course hours, lack of materials (Timur et al., 2020), absenteeism, lack of motivation, fatigue, transportation and nutrition problems (Canlı, 2019;Kozikoğlu & Özcanlı, 2020;Sarıca, 2018). ...

İlkokullarda Yetiştirme Programı (İYEP) Kurs Sürecinin Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi

Turkish Studies

... First, a literature review was performed to ensure the effective use of alternative assessment and evaluation tools by form teachers. Then, 1158 form teachers were consulted to identify the existing situation on the use of alternative assessment and evaluation tools (Demirkol & Kılıç, 2020). The web-based assessment and evaluation system was developed in line with the data collected through the situational analysis, views of faculty members at the department of computer and instructional technologies and literature reviews (Bacanak, 2008;Çepni et al., 2012;Çırak, 2015;Şimşek, 2013). ...

Sınıf Öğretmenlerinin Alternatif Ölçme Değerlendirme Araçlarını Kullanım Durumlarının Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi

Mediterranean Journal of Educational Research

... The main ideas for developing the educational information environment of an educational institution are: the formation in the consciousness of trainees of an informational and pedagogical picture of the world through its educational model -the informational and educational environment of an educational institution equipped with modern informatics and implementing an informational ideology in the educational process an active member of the information society, for which purposeful development of new methods, search and testing in tech boiling the new organizational forms, the development of a number of innovative teaching and learning techniques [27,18,41,46]. ...

Examining the motivations of primary school fourth grade students with regard to homework

Contemporary Educational Researches Journal

... They believed the textbooks should be revised to contain fewer and simpler learning outcomes. Research shows that teachers consider curricula too intense to teach the learning outcomes on time (Yıldız & Kılıç, 2018). However, some teachers believe textbooks are adequate for learning outcomes (Çetin, 2007). ...

Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programlarına İlişkin Öğretmen Görüşleri: Bir Meta-sentez Çalışması

... Studies have shown that besides its own variables, teacher motivation is affected by factors linked to other school stakeholders. Teacher motivation was found to be correlated to student motivation and students' academic achievement in classes (Ciani et al., 2010;Sakui & Cowie, 2012;Vrieling et al., 2012;Atkinson, 2000;Bernaus et al., 2009;Schiefele & Schaffner, 2015) and commitment of students to school (Yıldız & Kılıç, 2018). The motivation of school administrators (Karaboğa, 2007); social communication skills of school principals (Özgan & Aslan, 2008;Doğan & Koçak, 2014); democratic attitudes and behaviours of school principals (Özan, et al. 2010) and leadership characteristics of school administrators (Kahya, 2020;Kılıç, 2019) have also been found to be correlated to teacher motivation. ...

The Evaluation of the Students' School Commitment According to the Motivation levels of Teachers and Factors Relating to Teachers