Cihan ÖZPINAR’s scientific contributions

What is this page?


This page lists works of an author who doesn't have a ResearchGate profile or hasn't added the works to their profile yet. It is automatically generated from public (personal) data to further our legitimate goal of comprehensive and accurate scientific recordkeeping. If you are this author and want this page removed, please let us know.

Publications (2)


Containing Muslims: Europe’s Lower-Strata Working-Class Muslims and the Weaponisation of Antisemitism and Islamophobia
  • Article

July 2024

·

3 Reads

Historical Materialism

Cihan Özpınar

This paper discusses the subjection of Europe’s lower-strata working-class Muslims to a politics of containment on two levels: isolation and elite capture. Departing from analogies between antisemitism and Islamophobia, it argues for a different comparison between the two that involves their effects when weaponised as discursive strategies. While the effects of the weaponisation of (‘new’) antisemitism tend to isolate Muslims through a de -essentialising good vs . bad Muslim discourse, the effects of the weaponisation of Islamophobia move towards the tendential dynamics of elite capture through a re -essentialising discourse. Instead of theorising identity-formation as a direct consequence of ideology, the paper situates both discursive strategies within a structural framework that involves Muslims’ organisational and collective- action forms, which in turn consolidate non-class identities. The paper concludes that the effects of the weaponisation of both discourses are realised in the containment of Muslims.


Pandemiyi Tartışmak: Ekoloji, Neoliberalizm ve Kriz Yönetimi

June 2021

·

13 Reads

·

1 Citation

Marmara Üniversitesi Siyasal Bilimler Dergisi

Dünyayı bütünüyle etkisi altına alan ve neredeyse eşzamanlı bir şekilde farklı coğrafi, siyasi, ekonomik, toplumsal ve kültürel bağlamlarda farklı etkiler ve tepkiler yaratan Covid-19 pandemisi, yerküreyi büyük bir toplum bilimleri laboratuvarına dönüştürdü. Bu süreç, salgınla tetiklenen bir sağlık krizi ile başlasa da kısa zamanda toplumsal yaşamın bütün alanlarında karmaşık etkileri görünen bir toplumsal krize evrildi. Salgının ikinci yılına girilirken, pandemiyi meydana getiren dinamiklerden insan, doğa ve toplumsal düzen arasındaki ilişkinin niteliğine, pandeminin özgül ve genelleştirilebilir sonuçlarından pandemi yönetiminin teknik, siyasi, ekonomik, ideolojik ve kültürel boyutlarına dek toplum bilimlerini ilgilendiren pek çok bağlamda gündeme gelen sorgulamalar şimdiden oldukça geniş bir literatür oluşturdurdu. Devlet aygıtları başta olmak üzere farklı ölçeklerdeki (küresel, ulusal, bölgesel ya da yerel) kurumlar ve insan topluluklarının, birbirleri arasındaki ve kendi içlerindeki değişen ilişkileri, aksiyonları ve reaksiyonları toplum bilimlerinin farklı kavramsal araçları ve yöntemleri ile ele almaya çalışan bu literatür farklı epistemolojik ve ontolojik problemlerden hareket etti. Bu makale, oldukça geniş ve kaotik görünen bu literatürün dayandığı kimi anahtar niteliğindeki temaları ve sorunsalları incelemeyi amaçlamaktadır.