Bohn Stafleu van Loghum's scientific contributions

Publications (1,241)

Article
Op het NHG-congres wordt ook de winnaar van de Casuïstiekprijs bekendgemaakt. Dit is de prijs voor de beste klinische les in Huisarts en Wetenschap van het afgelopen jaar.
Article
Het Maasziekenhuis Pantein in Boxmeer, de Sint Maartenskliniek in de regio Nijmegen en het universitaire Radboudumc in Nijmegen hebben in Maasziekenhuis Pantein gezamenlijk een gespecialiseerd kinderorthopedisch centrum geopend: de Sint MaartensKinderkliniek. Met deze concentratie van (super)specialistische kennis, kunde en ervaring op het gebied v...
Article
De totale brancheomzet van voetverzorging door pedicures en combinatiebedrijven van pedicures en schoonheidsspecialisten kwam in het tweede kwartaal uit op 26,6 miljoen euro (incl. btw). Dat is 2,2 procent meer dan in het tweede kwartaal van 2014.
Article
Het activiteitenprogramma voor 2015-2016 is bekend! Binnenkort krijgen alle leden van ProVoet het programmaboekje (met de agenda) thuisbezorgd. Het programma is online beschikbaar en aanmelden is al mogelijk!
Article
Tijdens de 99e 4daagse in Nijmegen werd de professionele pedicure onder de aandacht gebracht bij de vele wandelaars en bezoekers. Naast de honderd ProVoet-posters in bushokjes langs de route vloog er ook een vliegtuig met de tekst Pro-Voet, de professionele pedicure.
Article
Nike heeft de Flyease gelanceerd, een gemakkelijk aan te trekken sportschoen voor gehandicapte sporters.
Article
De meeste mensen gebruiken elke dag een tandenborstel met tandpasta. De effectiviteit daarvan laat echter vaak te wensen over. Dagmar Else Slot bekeek in haar promotie-onderzoek of de toevoeging van chloorhexidine aan tandpasta, een stof die bacteriegroei remt een ook bacteriën doodt, een extra bijdrage levert. Nadeel is dat het wel bruine verkleur...
Article
Af en toe zien we in onze praktijk boze of agressieve patiënten. Ze willen nú een afspraak met de dokter of toch die doorverwijzing die ik niet wil geven. Hoe kan ik mijzelf en onze personeelsleden beter wapenen tegen agressief gedrag?
Article
Na een geslaagde première in het najaar van 2013 continueerde VOCO onlangs zijn reeks bijeenkomsten ‘VOCO International Fellowship Symposium’ (VIFS). Van 8 tot en met 13 juni kwamen meer dan 50 tandartsen en tandtechnici uit bijna 20 landen naar Cuxhaven om met de ‘dentalisten’ van gedachten te wisselen over actuele trends en moderne behandelmethod...
Article
Met de nieuwe App Risicoscan kunnen zorgmedewerkers eenvoudig en snel gezondheidsrisico’s bij ouderen signaleren. De app brengt zaken als ondervoeding, mondproblemen, huidletsel, incontinentie en vallen in kaart, geeft praktische adviezen en doet suggesties voor vervolgacties. Per gezondheidsrisico beantwoordt de zorgmedewerker vijf vragen. Daarna...
Article
Osteoarthritis of arthrosis deformans is de meest voorkomende gewrichtsaandoening en gaat vaak samen met ouderdom. Het verlies van gewrichtskraakbeen en de daarop toenemende metabole activiteit van het subchondrale bot staan daarbij voorop.
Article
Een ulcus cruris, een open been, is een defect van de huid aan het onderbeen met een geringe of geen genezingstendens. Het ulcus ontstaat door vasculaire insufficiëntie.
Article
Ongeveer 1200 eerstelijnszorgcentra nemen in Zweden de eerstelijnszorg op zich. Dit zijn groepspraktijken van verschillende artsen, verpleegkundigen, secretaresses en laboratoriummedewerkers. Met fysiotherapeuten, ergotherapeuten, psychologen, sociaal werkers en/of diëtisten wordt een contract afgesloten.
Article
Een tremor is een ritmische oscillerende beweging van een lichaamsdeel. Deze onwillekeurige beweging wordt gekenmerkt door de distributie (handen of hoofd), door een bepaalde frequentie (drie of twaalf cycli per seconden), door een bepaalde amplitude (grofslagig of fijnslagig) en door de omstandigheden waarin de tremor voorkomt.
Article
Wat adviseert u uw patiënten? Cognitieve gedragstherapie, antidepressiva of beide? Volgens de Multidisciplinaire Richtlijn Angststoornissen1 kan het beide, maar is er meestal een lichte voorkeur voor CGT.
Article
Er zijn meerdere mogelijkheden om beginnende dementie te diagnosticeren. De huisarts speelt daarbij een steeds grotere rol mede doordat het aantal mensen met dementie langzaam maar zeker toeneemt.
Article
Eindelijk, dacht ik, een ‘checklist-manifest’ waarin ik leer nooit meer aan een uitstrijkje te beginnen zonder het swabje klaar te leggen. Geen gehandschoend gepruts meer, terwijl de vrouw geduldig wacht met het speculum ter plaatse.
Article
In deze rubriek vatten we iedere maand relevant nieuws voor de huisartsgeneeskundige praktijk bondig samen.
Article
Op vrijdag 13 maart 2015 aanvaardde dr. Thomas Rustemeyer zijn ambt als hoogleraar dermato-allergologie en arbeidsdermatologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, met het uitspreken van een rede getiteld ‘De onderste steen boven’.
Article
Diabetesvereniging Nederland (DVN) gaat strategisch samenwerken met drie zorgverzekeraars. Het is voor het eerst dat een patientenorganisatie zorgverzekeraars selecteert om op die manier meer invloed te kunnen uitoefenen op de kwaliteit van zorg. Volgens DVN-directeur Olof King is de invloed van de patient vooralsnog “zeer beperkt”.
Article
Trainer en internationaal spreker over sociale media, Jeanet Bathoorn, komt met een nieuw boek. Na eerder Get Social! Online netwerken voor beginners richt ze zich nu op social media op het werk, zowel voor kleine zelfstandigen als voor kleine en grote bedrijven.
Article
Naarmate de omgeving onvoorspelbaarder wordt, moeten zorgorganisaties een groter aanpassingsvermogen ontwikkelen. Het gezamenlijk leervermogen moet groter worden. Dat lukt niet vanuit een klaslokaal.
Article
De ene client kan op alle schoenen lopen die hij of zij wil, de andere heeft juist goede comfortschoenen nodig om voetproblemen (verder) te voorkomen. En er zijn situaties waarin ook comfortschoenen geen soelaas meer bieden. Denk bijvoorbeeld aan reumapatienten met ernstige standsveranderingen in hun voeten. In dat geval zijn op maat gemaakte (semi...
Article
Merkstrateeg Helmi van Doorn van DeWereldVan.company begeleidde (samen met gespreksleider Gert- Jan Jansen) de afgelopen weken de ‘Parels van ProVoet’. Ook voor haar waren het bijzondere bijeenkomsten die ProVoet en haar leden inspirerende ideeen opleverden.
Article
Patiënten met ernstige astma hebben baat bij de toevoeging van tiotropium. Een groep onderzoekers uit vijftien landen, onder wie hoogleraar longziekten Huib Kerstjens van het UMC Groningen onderzocht in twee klinische studies de voordelen van tiotropium.
Article
1. Paul Robben, bijzonder hoogleraar bij iBMG, links, vertelt aan Wilfred Juurlink, lid raad van bestuur Zorggroep Alliade, wat hij vindt van transitie in de zorg en de ruimte die nodig is voor een experiment.
Article
Een handvol Friese zorginstellingen begint op kleine schaal aan een avontuur dat tot energiezuinige gebouwen en slim energiebeheer moet leiden. Een gesprek over concreet werken aan duurzamer vastgoed.
Article
Het wordt op het gebied van hart- en vaatziekten steeds duidelijker dat preventie, diagnose, behandeling en nazorg als een keten moet worden gezien waarin huisartsen en medisch specialisten samen zorg verlenen in een soort continuüm (met andere zorgprofessionals). In dit nummer van Mednet zit die boodschap in alle themaartikelen.
Article
ProVoet is hard bezig met het vormgeven van het beleidsplan 2015-2020. En dat kunnen we niet zonder u! Daarom hebben we bij de leden zoveel mogelijk ideeën opgehaald. Onze ledenraadpleging bestond uit twee delen.
Article
De afgelopen editie van de Vakbeurs Pedicure die gehouden werd in Ahoy Rotterdam, is een groot succes geworden. Zaterdag bezochten 1749 en zondag zelfs 1901 pedicures de beurs. Met een totaal van 3.650 bezoekers was dit de best bezochte Vakbeurs Pedicure sinds de start in 2003. Ten opzichte van de laatste drie jaren betekent dat een plus van ruim 1...
Article
Heeft u het idee dat u informatie van ProVoet misloopt? Bijvoorbeeld nieuwsbrieven of berichtgeving dat uw e-factuur klaarstaat? Check dan bij ‘mijn ProVoet’ of uw mailadres bekend is bij ons en of het ingevoerde adres juist is.
Article
Onder het motto practice what you preach introduceert het ministerie van Volksgezondheid een nieuw wapen in de strijd tegen overgewicht, inactiviteit en stress.
Article
Neuropathie kan een complicatie zijn bij diabetes en is moeilijk te behandelen. In een ernstige vorm kunnen patienten last hebben van felle pijnscheuten en krampen in benen of handen. Uit Nederlands onderzoek blijkt dat stimulatie van het ruggenmerg kan helpen om de pijn te verlichten.
Article
Niet ieder client in de pedicurepraktijk is even mobiel. Denk aan clienten met reuma, MS of die aan een rolstoel gekluisterd zijn. Ook onder deze groepen bevinden zich mensen die graag op een gezonde manier willen bewegen, maar ze worden gehinderd door een mobiliteitsbeperking.
Article
Voor de 12de keer wordt de Vakbeurs Pedicure georganiseerd. Alle instellingen en bedrijven die ertoe doen in de pedicurebranche, zijn aanwezig om u up-to-date te houden over het vak. Ook kunt u er instrumenten, materialen, boeken en andere pedicurebenodigdheden aanschaffen. Als u uw entreekaart digitaal koopt via de website van organistor ASWS (www...
Article
Op internet profileren pedicures zich nauwelijks als duurzame ondernemers. Pedicure Studio 10 uit Assen is een van de uitzonderingen. Op de homepage staat het volgende onder het kopje ‘4 duurzame pedicures’: Wat maakt ons o.a. duurzaam? Zonnepanelen, acrylverf, led-verlichting, afval scheiden, suikerpot ipv los verpakt.
Article
Van 14 tot en met 20 november vindt de Margriet Winter Fair plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Een aantal ProVoetpedicures gaat hier in de ProVoetstand, in winterse sferen, bij veel consumenten voetenchecks uitvoeren.
Article
Per 31 december 2014 stopt Stichting Viva la Donna met haar werkzaamheden. Viva la Donna werd in 2005 opgericht door de zussen Corrinne en Margreet de Haas om vrouwen met kanker een verwenmoment aan te bieden.
Article
Het pand van Amice opleidingscentrum in Barneveld is grondig gerenoveerd. De opknapbeurt was noodzakelijk nadat het gebouw deze zomer drie keer te kampen heeft gehad met wateroverlast na extreme regenbuien. Onder meer de brandweer heeft geholpen het water weg te krijgen en daarna is de hele vakantieperiode hard aan de verbouwing gewerkt.
Article
Taal is subjectief. ‘Deze baan is echt een uitdaging voor me’, krijgt de een niet uit zijn mond, terwijl de ander het een superzin vindt.
Article
Als beginnend basispedicure werk ik in de vakantie ambulant om ervaring op te doen voor het praktijkexamen, dus nog behoorlijk onzeker. Was ik bij een kapster die mij vroeg waarom ik dental towel gebruik in de voettray en dunne witte plastic schorten? Hiervoor zou ik volgens haar ook keukenrol en een dikkere plastic schort kunnen gebruiken. Zelf vi...
Article
Een klinkende 58% van de lezers is het eens met de stelling dat de transitie in de ouderenzorg alleen om de centen gaat. Er is nog veel missiewerk te verrichten.
Article
Het nieuwe activiteitenseizoen is weer van start gegaan, met dit jaar volop nieuwe lezingen! Deze worden verzorgd door zowel vertrouwde als nieuwe gezichten. Hier een korte vooruitblik, de uitgebreide informatie vindt u op onze website.
Article
In 1945 tekende de Duitse bezetter er de capitulatie. Al in de zeventiende eeuw was Hotel de Wereld een pleisterplaats voor reizigers die oostwaarts gingen.
Article
Opleidingsinstituut Pediroda bestaat deze maand 25 jaar. Vier jaar geleden werd het bedrijf, dat is opgericht door Hennie Rothman, overgenomen door Ella en Wim Waanders (op de foto). In de tussentijd heeft het opleidingsinstituut niet stilgezeten. “We hebben keihard gewerkt om de hoge kwaliteit van onze opleidingen nog meer te optimaliseren.
Article
In dit themanummer Dermatologie een uitgebreide rubriek Vraag & Antwoord, waarin alle antwoorden gegeven worden door dermatoloog Johan Toonstra. Acht interessante vragen van lezers komen aan bod.
Article
Wratten zijn vaak hardnekkig en dus moeilijk aan te pakken. Wanneer behandelen we wratten en welke middelen kunnen we gebruiken? Medisch pedicures Igna Breedeveld, Rineke Hijmering, Tineke de Beer, Petrix Vink en Ada Gieling delen hun visie.
Article
Er zijn steeds meer mensen die online shoppen, op hun eigen tijden en in hun zelf gekozen omgeving. Het is dan ook niet zo gek om als pedicure de optie van een eigen webshop te overwegen. U doet immers al aan productverkoop, de stap is niet zo groot. Erik van den Berg van ABC-Computeropleidingen verzorgt onder meer voor Amice, opleidingscentrum voo...
Article
Begin september werd bekendgemaakt dat er een nieuwe beroepsvereniging voor pedicures is opgericht: De Nederlandse Maatschappij Medisch Voetzorgverleners. Deze vereniging heeft als doelstelling “de medische voetzorg op een hoger niveau te kunnen aanbieden, zodat deze deel kan uitmaken van het multidisciplinaire zorgteam rondom patiënten met een chr...
Article
Mensen met diabetes hebben drie keer zoveel kans op tuberculose (tbc) als de doorsnee bevolking. Bovendien is bij hen de kans groter dat de behandeling van tbc faalt en de ziekte terugkeert. Die bevindingen hebben onderzoekers van het Nijmeegse Radboudumc in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet gepubliceeerd. Het Radboudumc leidt een groot...
Article
1. Marijn Radersma, MDL-arts in opleiding in het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis, bevraagt zorgondernemer en hoogleraar Loek Winter over de toekomst van haar ziekenhuis in relatie tot de ontwikkelingen in het Slotervaart Ziekenhuis.
Article
Pedicures verzorgen voeten en dat is vaak heel noodzakelijk. Maar het is doorgaans geen kwestie van leven en dood. Corinne Bakx (op de foto), medisch pedicure in Dordrecht, redde echter waarschijnlijk wèl het leven van een van haar cliënten. Toen zij namelijk belde met een cliënt die niet kwam opdagen, hoorde ze vaag gebrabbel. Uiteindelijk kwam ze...
Article
Verkeerde diagnoses en onnodige testen zijn gevaarlijk en kosten handenvol geld. We moeten terug naar hét ambacht van de geneeskunde: luisteren.
Article
Lammie van Veen is al 33 jaar werkzaam als pedicure. Voor een deel in een schoonheidsalon in Nieuwlande en in haar eigen salon in Westerbork. Ook werkte ze ambulant. Dat ambulante werk is dankbaar, maar het is soms wel behelpen op een keukenstoel midden in een schemerige woonkamer.
Article
ROCAS Nederland betrekt een nieuw pand in Emmen. Het oude gebouw wordt gesloopt en het opleidingsinstituut is voortaan gevestigd op een moderne locatie op het industrieterrein Bargermeer IV, gemakkelijk te bereiken via de A37 of via de N34/Rondweg. Vanaf 14 oktober gaan de deuren open en is iedereen weer van harte welkom aan de Roald Amundsenstraat...
Article
U zult als zelfstandig ondernemer vast wat geld opzij proberen te leggen voor onvoorziene kosten of voor later. Er zijn veel manieren om dat te doen, maar een gewone spaarrekening is tegenwoordig wel erg onaantrekkelijk door de lage rentes. De Consumentenbond wil daar iets aan doen en is een actie begonnen.
Article
Hypertensie komt vaak voor bij kinderen met overgewicht en obesitas. Van de kinderen met ernstige obesitas heeft zelfs 50 procent hypertensie. Omdat hypertensie leidt tot cardiovasculaire ziekten en nierinsufficiëntie is het advies om kinderen met overgewicht hierop te screenen. Dit artikel, dat in langere vorm is verschenen in het tijdschrift JGZ...
Article
Voor het ontwikkelen van het nieuwe beleidsplan voor de periode 2015-2020 hebben we uw hulp nodig. We willen zo veel mogelijk de reacties peilen onder onze leden op de verschillende beleidsmatige onderwerpen die momenteel spelen. En nieuwe ideeen bij u ophalen. We gaan dat op diverse manieren doen.
Article
De Internationale Dag van de Palliatieve Zorg (IDPZ) is dit jaar op zaterdag 11 oktober. Het internationale thema is ‘Who Cares? We do!’ In Nederland is dit vertaald naar: ‘Van betekenis tot het einde’. Dit geeft de mogelijkheid om én palliatieve zorg onder de aandacht te brengen én om onder de aandacht te brengen dat het belangrijk is om na te den...
Article
Koorts, een ziekteverwekker anders dan E-coli en een afwijkende nierecho voorspellen de vorming van littekenweefsel in de nieren bij kinderen na een eerste urineweginfectie.
Article
In september worden alle pedicures zonder aantekeningen gevraagd een digitale enquete in te vullen over het lidmaatschap van ProVoet. Afgelopen jaren heeft door de veranderingen in de zorgmarkt de focus erg gelegen op de pedicure met aantekening en de medisch pedicure.
Article
Fenofibraat verlaagt bij vrouwen met diabetes type 2 het risico op cardiovasculaire aandoeningen met 30 procent. Bij mannen neemt het risico met 13 procent af. Dat blijkt uit de Fenofibrate Intervention and Event Lowering in Diabetes-trial die is gepubliceerd in Diabetologia.
Article
Ook dit jaar heeft ProVoet een aanbod met verschillende vernieuwende activiteiten. Naast vertrouwde sprekers als Johan Toonstra, Margreet van Putten, Lies Haga en Bernie Adelaars hebben we ook een aantal nieuwe gezichten. Zo verzorgt Stephan Otte een lezing over chemische vloeistoffen in de praktijk en gaat Marieke de Haan in op een aantal minder b...
Article
Drie designstudenten uit Engeland vragen met hun project Everything you buy is rubbish aandacht voor milieuvervuiling. Zij maken zich zorgen over de grote hoeveelheden plastic in ons milieu.
Article
“Het is van levensbelang dat patiënten met diabetes type 1 niet roken. Artsen moeten dus een actief stoppen-met-rokenbeleid voeren.” Dat zegt kinderarts/endocrinoloog Roel Odink uit het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.
Article
De NVvP financiert samen met de NVOS en ProVoet een project om concrete aanbevelingen voor de diagnostiek en behandeling van voetklachten bij patiënten met RA te ontwikkelen. Redenen voor dit project zijn onder meer dat voetproblemen een groot en onderschat probleem vormen voor patiënten met reumatoïde artritis (RA).
Article
In Podiatry Today pleit professor Kevin Kirby van de Californian School of Podiatric Medicine voor meer weerwoord van podotherapeuten als het gaat om schoenfabrikanten die misleidende claims voor de werking van hun schoenen poneren.
Article
Zet alle recente, bestuurlijke affaires in de semipublieke sector op een rijtje en het lijkt of Nederland verworden is tot Transnistrië aan de Noordzee.
Article
Het Indiaase bedrijf Ducere Technologies brengt vanaf september de Lechal op de markt, een smart shoe die de gebruiker de weg wijst. Lechal betekent in het Hindi neem me mee.
Article
Huisartsen in Houten werken al een tijd intensief samen met de medisch specialisten van het St Antonius Ziekenhuis Nieuwegein. Met de bouw van een nieuwe polikliniek, met daarnaast een groot eerstelijns medisch centrum zijn nu letterlijk de banden tussen de eerste en tweede lijn aangehaald. “We maken volop samen plannen.”
Article
“Ik vind het Kwaliteitsregister Paramedici wel degelijk belangrijk, omdat je met je registratie laat zien dat je aan de wettelijke opleidingseisen – volgens de BIG-wet – voldoet. Die kwaliteitswaarborg geldt voor vijf jaar, waarna in het kader van je herregistratie wordt getoetst of je aan de door de beroepsverenigingen afgesproken kwaliteitscriter...
Article
In het bestuur van ProVoet is een vacature voor de portefeuille ‘algemene zaken’ (zie ook www.provoet.nl/gezocht).
Article
In dit nummer van Podopost komt obesitas aan de orde. Zo vertelt Diana Baauw in de rubriek Op bezoek bij… hoe belangrijk het is om als pedicure aandacht te hebben voor obesitaspatienten en kunt u op pagina 16 en 17 een artikel lezen over de gevolgen van overgewicht op de voeten. Obesitas is een groot probleem dat we het liefst zouden oplossen met e...