The purpose of this study is to determine, define, and compare the variations in basic motor movement performance and movement skills, as well as attention skills, of an experimental group and a series of variables against a control group in order to reveal the effect of coordination-based movement education practices on the basic motor movement performance and movement skills, as well as attention skills, of preschool children who are at the 60-72 month age group.
The research was designed with a control group pre test - post test design, which is one of the quasi-experimental research models. While limiting the study group constituting the experimental and control groups, it consisted of a total of 60 (experimental n=30 control n=30) preschool children at the 60-72 month age group, which were selected by using the convenience sampling technique, which is one of the purposeful sampling methods, and formed by unbiased assignment.
In the research, basic motor movement performance capacities and movement skill tests, as well as attention skill tests, were used in the study to determine basic motor movement performance capacities, agility, and attention skill levels. As data collection tools, for basic motor movement performance capacity data: vertical jump, standing long jump, countermovement jump, airtime, tennis ball throwing, sit and lie down and 20 meters speed test, flamingo (static) and Y balance (dynamic) tests; agility test for skill performance data; for attention skill data Frankfurter attention test were used as data collection tools.
Pre-test measurements were applied to the study group in the first week before the applications, and then the control group was implemented in the pre-school education program, while the experiment group was being implemented in the pre-school education program in movement and game activities in the pre-school program during the course hours and in accordance with the developmental characteristics of children, the basic motor performance capacities, movement skills, education on coordination-based movement supporting and developing attention skills and overall coordination has been implemented. After the applications were applied for 12 weeks, the post-test measurements were applied at the 13th week.
The Levene test was applied to determine whether the collected data were suitable for normal distribution, and it was determined that p>0.05 for all parameters as a result of the test. Paired-group T-test was used to compare within-group differences from parametric tests, and independent-sample T-test was used to compare differences in intergroup scores. Percentage frequency distributions were analyzed for gender and group (experiment-control) variables of all participants, and the average and standard deviation values of body length, body weight, lower extremity limb length were analyzed and interpreted. In the study, the confidence interval was determined as 95% and the significance level as p<0.05 and all calculations and analyzes were made using the SPSS 23.0 statistical package program.
As a consequence, it has been concluded that coordination-based movement education practices have a positive effect on 60-72 month age group children’s basic motor movement performance capacities, movement skill performance capacity, and attention skill levels.
Keywords: Preschool, Coordination-Based Movement Education, Basic Motor Performance, Skill, Attention
Bu araştırma ile, koordinasyon temelli hareket eğitimi uygulamalarının okul öncesi evrede olan 60-72 ay yaş grubu çocukların temel motor hareket performans ve hareket becerileri ile dikkat becerileri üzerindeki etkisini ortaya koymak için bir deney grubunun temel motor hareket performans ve hareket becerileri ile dikkat becerileri varyasyonlarını ve bir dizi değişkeni bir kontrol grubuna karşı belirlemek, tanımlamak ve karşılaştırmak amaçlanmıştır.
Araştırma, yarı deneysel araştırma modellerinden olan kontrol gruplu ön test - son test deseni ile tasarlanmıştır. Deney ve kontrol gruplarını oluşturan çalışma grubu sınırlandırılırken amaçlı örneklem metotlarından olan uygun (convenience) örneklem tekniğinden yararlanılarak seçilen ve yansız atama ile oluşturulan 60-72 ay yaş grubu toplam 60 (deney n=30 kontrol n=30) okul öncesi çocuktan oluşmaktadır.
Araştırmada, temel motor hareket beceri performans kapasiteleri ile çeviklik ve dikkat beceri düzeylerinin belirlenmesi amacıyla motor performans ve hareket beceri testleri ile dikkat beceri testi kullanılmıştır. Veri toplama araçları olarak, temel motor hareket performans beceri kapasitesi verileri için dikey sıçrama, durarak uzun atlama, countermovement sıçrama, havada kalma süresi, tenis topu fırlatma, otur uzan ve 20 metre sürat testi, flamingo (statik) ve Y denge (dinamik) testleri, beceri performans verisi için çeviklik testi, dikkat becerisi verisi için ise Frankfurter dikkat testi ile veriler toplanmıştır.
Uygulamalardan önceki ilk hafta çalışma grubuna ön-test ölçümleri uygulanmış, daha sonra kontrol grubuna okul öncesi eğitim programında yer alan hareket ve oyun etkinlikleri uygulanırken deney grubuna okul öncesi eğitim programında yer alan hareket ve oyun etkinlikleri ders saatlerinde ve öğrencilerin gelişim özelliklerine uygun olarak temel motor performans kapasitelerini, hareket becerilerini, dikkat becerilerini ve genel koordinasyonlarını destekleyici ve geliştirici koordinasyon temelli hareket eğitimi uygulanmıştır. Uygulamalar 12 hafta süre ile uygulandıktan sonra 13. hafta son-test ölçümleri uygulanmıştır.
Toplanan veriler, öncelikle verilerin normal dağılıma uygun olup olmadığını ortaya koymak amacıyla Levene testi uygulanarak test sonucunda tüm parametreler için p>0,05 olduğu tespit edilmiştir. Parametrik testlerden grup içi farklılıkların karşılaştırılmasında eşleştirilmiş grup T test ve gruplararası skorlardaki farklılıkların karşılaştırılmasında bağımsız örneklem T test kullanılmıştır. Tüm katılımcıların cinsiyet ve grup (deney-kontrol) değişkenleri için yüzde frekans dağılımları analiz edilmiş, vücut uzunluğu, vücut ağırlığı, alt ekstremite uzuv uzunluğu ortalama ve standart sapma değerleri analiz edilerek yorumlanmıştır. Araştırmada güven aralığı %95 ve anlamlılık seviyesi p<0,05 olarak belirlenerek hesaplama ve analizlerin tümü SPSS 23.0 istatistiksel paket programı kullanılarak yapılmıştır.
Sonuç olarak, koordinasyon temelli hareket eğitimi uygulamalarının 60-72 ay yaş grubu çocukların temel motor hareket performans kapasiteleri ve hareket beceri performans kapasiteleri ile dikkat beceri düzeylerini geliştirerek olumlu yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi, Koordinasyon Temelli Hareket Eğitimi, Temel Motor Performans, Beceri, Dikkat