Această carte despre dependența sexuală corespunde în primul rând unei nevoi sociale urgente. Efectele negative ale ignoranței comportamentului sexual, lipsa educației sexuale din școli, nevoia de cunoaștere și, în funcție de caz, de psihoterapie sunt doar câteva aspecte asupra cărora autorul își propune să atragă atenția în special adolescenților, tinerilor, părinților care își iubesc copiii și doresc să îi înțeleagă. Definirea adicției sexuale ca o tulburare, înțelegerea acestui fenomen bazat pe literatura de specialitate, precum și modul în care aceasta se poate transforma dintr-un obiect al demersului științific în obiect al psihoterapiei sunt câteva din obiectivele atinse pe tot parcursul acestei lucrări.
Cuprins: Sexualitatea umană: Repere istorice; Hormonii sexuali și comportamentul sexual; Sistemul nervos și comportamentul sexual; Răspunsul sexual. Adicția umană versus dependența de sex: Definiția conceptului de dependență; Aspecte clinice și diagnostic; Elemente ale istoricului familial; Elemente distinctive ale dependenței de sex; Criterii pentru dependența de substanță; Substratul neurobiologic al dependenței; Rolul prolactinei în sațietatea sexuală; Adicția sexuală și ADHD; Definiția compulsivității. Relația dintre dependență și compulsivitate; Diverse aspecte ale adicției sexuale; Dependența de pornografie. Intervenții terapeutice: Terapia de grup ; Terapia de cuplu/familie; Terapia farmacologică. România, încă rușinea Europei. Ce riscuri implică lipsa educației sexuale în școli: Prostituție, sarcini nedorite la adolescente, agresiuni sexuale, violuri; Cum recunoaștem un pedofil? Soluțiile? Ce pot face părinții? Reacția comunității; Eficiența instituțiilor; Introducerea educației sexuale obligatorii în școli; Tratamentul pedofililor; Iubire pasională și dorință sexuală.
Lucrarea semnalează nevoia imediată de cercetare psiho-sociologică pe eşantion naţional în dome-niul sexualităţii, cercetări necesare corpului profesional şi în vederea consilierii, cu temei în cercetare, a factori-lor de decizie social-politică, tema tocmai fiind în dez-batere largă, pornind de la iniţiative legislative. Adicţia sexuală este un obiect încă deliberat în mediul asociaţiilor profesionale, unele care definesc con-duitele profesionale. Este de luat în considerare faptul că în România am avut-şi continuăm să avem-, difi-cultăţi în abordarea publică, extraprofesională, a proble-mei sexualităţii umane. Dominant este modelul eticist, concomitent existând o reală liberalizare a comporta-mentului sexual, dar fără a exista ghidajul adecvat care să permită comprehensiunea realităţii şi importanţa bunei integrări a sexualităţii în persoană, în fiecare etapă a constituirii sale, şi în buna structurare a interpersonali-tăţii şi raporturilor sociale, în acord cu modelul social în edificare, situaţie care comportă risc personal şi social. Comunităţile profesionale au nevoie de o mai atentă aplecare asupra problematicii, în acord cu progresul şti-inţific în discipline de vârf-cum este psihoneurofizio-logia-, asupra cărora autorul insistă. Autorul face parte din generaţia tânără de psihologi-cu formaţie de specialitate în ţară şi în străinătate, în mod special în spaţiul anglo-saxon-, spaţiu care exce-lează în cercetările ample din teren, începând din seco-lul XX şi până în prezent. Cartea constituie un plus de deschidere a domeniului şi are valoare de informare exactă asupra problemei adicţiei sexuale, utilă specialiş-tilor în demersul de psihodiagnoză diferenţială şi terapie.