Abstract
Self-compassion involves avoiding harsh judgment and self-criticism and being kindness toward oneself about one’s pain, inadequacies and failures during the life time. It also involves offering nonjudgmental understanding to those who fail or do wrong, so that their actions and behaviors are seen in the context of shared human fallibility. When faced with experiences of suffering or
... [Show full abstract] personal failure, self-compassion entails three basic components: (a) self-kindness, (b) common humanity and (c) mindfulness. Personality is term that includes a man’s all kind of interest, attitudes, skills, style of speech, outward appearance and the features of accordance with his environment. Towards the end of 1980’s, personality psychologists reach an agreement on the ve strong dimensions called The Big Five which could organize signi cantly the complex results of personality literature. The Big Five is hierarchical pattern of personality traits and called extraversion, neuroticism, openness, agreeableness, and conscientiousness. The purpose of this study is to determine the relationship between teacher candidates’ personality traits and self compassion and whether the personality traits predict self-compassion scores signi cantly. The sample of the study was selected from university students attending Necmettin Erbakan University and Ahi Evran University’s Faculty of Education. The sample comprises a total of 441 university students; 287 girls and 154 boys. In the study; to determine personality traits “Adjective Based Personality Scale” and in order to determine the self-compassion “Self Compassion Scale” were used. After data analysis, results shown that the personality traits predict self-compassion signi cantly and explain 28% of total variance. Signi cant predictors of self-compassion were neuroticism and conscientiousness.
Keywords: Self-Compassion, Personality Traits, The Big Five
Özet
Öz-anlayış; yaşam içerisinde bireylerin acı veren, üzücü veya başarısızlıkla sonuçlanan olaylar karşısında kendilerine karşı şefkatli bir şekilde yaklaşmalarını, aşırı ve sert öz- eleştiriden kaçınmalarını içerir. Aynı zamanda bireyin acılarından kaçınmak yerine olduğu gibi kabul edebilmelerini, yaşadıkları olayın tüm insanların başına gelebilecek ortak bir yaşantı olarak algılayabilmelerini ifade eder (Neff, 2003a). Acı veren ya da olumsuz olan durumlarla karşılaştığımızda öz-anlayışın üç temel bileşeni ortaya çıkar: a) Öz-şefkat, b) Ortak yaşantı, c) Bilinçli farkındalık (Dilmaç, Deniz ve Deniz,2010). Kişilik; bir insanın bütün ilgilerinin, tutumlarının, yeteneklerinin, konuşma tarzının, dış görünüşünün ve çevresine uyum biçiminin özelliklerini içeren bir terimdir (Burger, 1993). 1980›lerin sonlarına doğru, kişilik psikologları kişilik literatüründeki karmaşık bulguların düzenlenmesi için anlamlı ve kullanışlı bir sını andırma sağlayabilen ‹Beş Faktör Modeli›nin beş güçlü faktörü üzerinde genel bir anlaşmaya varmışlardır (Taggar, Hackett ve Saha, 1999). Beş Faktör Kişilik Modeli, kişilik özelliklerinin hiyerarşik bir organizasyonudur ve beş temel boyutta adlandırılmaktadır: Dışa dönüklük, Duygusal Dengesizlik (Nevrotizm), Yumuşak Başlılık, Sorumluluk ve Deneyime Açıklık (McCrae ve John, 1992). Bu araştırmanın temel amacı, öğretmen adaylarının kişilik özelliklerinin öz-anlayış düzeylerini ne düzeyde yordadığını ortaya koymaktır. Aynı zamanda bazı demogra k değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini araştırmayı da amaçlamaktadır. Veriler Sıfatlara Dayalı Kişilik Testi (Bacanlı, İlhan ve Aslan, 2009) ile Öz- Anlayış Ölçeği (Deniz, Kesici ve Sümer, 2008) kullanılarak; Necmettin Erbakan ve Ahi Evran Üniversitesi eğitim fakültelerinde okuyan 287’i kadın, 154’ü erkek toplam 441 öğretmen adayından toplanmıştır. Veri analizleri sonucunda kişilik özelliklerinin öz-anlayışı anlamlı şekilde yordadığı ve toplam varyansın %28’ini açıkladığı görülmüştür. Kişilik özelliklerinden duygusal dengesizlik/nevrotizm ile sorumluluk öz-anlayışın anlamlı yordayıcılarıdır.
Anahtar Kelimeler: Öz-Anlayış, Kişilik Özellikleri, Büyük Beşli