Article

Özel Sağlık Kuruluşlarında Medikal Muhasebenin Yeri ve Önemine Yönelik Nitel Bir Araştırma

Authors:
To read the full-text of this research, you can request a copy directly from the authors.

Abstract

Bu araştırma özel sağlık kuruluşları açısından medikal muhasebe kavramının yeri ve önemini tanımlamayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda Balıkesir, İstanbul ve Sakarya’da bulunan sekiz özel hastanenin medikal muhasebe yetkilisi ile mülakat gerçekleştirilerek elde edilen veriler MAXQDA programıyla analiz edilmiştir. Araştırmada medikal muhasebenin katılımcılar tarafından “SGK’ya raporlamak üzere kuralları ve işleyişi oluşturan birim ve hastanenin kalbi” olarak tanımlandığı, hastanede tüm birimlerle koordinasyon içinde çalıştığı ve en büyük paydaşının SGK olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sağlık kurumunun verdiği sağlık hizmetini bağımsız olarak fiyatlandırma yetkisinin bulunmaması ve SGK tarafından fatura incelemelerinde karşılaşılabilecek büyük cezai yaptırımlar göz önüne alındığındaki parametreler sağlık kurumları açısından medikal muhasebenin artan önemini vurgulamaktadır.

No full-text available

Request Full-text Paper PDF

To read the full-text of this research,
you can request a copy directly from the authors.

ResearchGate has not been able to resolve any citations for this publication.
Article
Full-text available
2003 yılında uygulanmaya başlayan Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında köklü reformlar hayata geçirilmiş ve sağlık hizmetlerinin sunumunda önemli gelişmeler sağlanmıştır. Bu gelişmelerden biri de medikal muhasebe alanında gerçekleşmiştir. Yaşanan süreçte bu alanda elde edilen kazanımların değerlendirilmesi ve mevcut sorunların analiz edilerek çözümlerinin ortaya konulması amacıyla gerçekleştirilen bu çalışma kapsamında, medikal muhasebe uzmanlarına anket uygulanarak elde edilen veriler SPSS 26.0 ve AMOS programları ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulguların analizinde, medikal muhasebeye ilişkin farkındalık düzeyinin orta seviyelerde olduğu ve bu alanda öne çıkan sorunların sistemsel eksikliklerden ve nitelikli personel yetersizliğinden kaynaklandığı belirlenmiştir. Medikal muhasebenin ayrı bir muhasebe dalı olarak değerlendirilerek eğitimine ağırlık verilmesi, sağlık işletmelerinde bu alanda yönetimin desteğinin artırılması ve etkili bir sistemin hayata geçirilmesi durumunda, medikal muhasebenin bu işletmelerde finansal sürdürülebilirliğin ve yönetim performansının artırılmasında önemli roller ifa edebileceği değerlendirilmektedir.
Article
Full-text available
zet Türkiye'de 2003 yılında hayata geçirilen sağlıkta dönüşüm programı ile kurulmuş olan Sosyal Sigortalar Kurumunun özel hastanelerde hizmet vermeye başlamasıyla özel sağlık kurumlarında medikal muhasebe kavramından söz edilmeye başlandı. Özel sağlık kurumlarında sağlık giderlerinin uygun bir şekilde tahakkuk etmesi ve takibinin yapılması işletme devamlılığı açısından önem arz etmektedir. Bu nedenle alanında uzman olan medikal muhasebe çalışanı ve medikal muhasebe uzmanları sağlık hizmeti sunumunu Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ve faturalama kurallarına göre muhasebeleştirme yaparak işletmenin gelir kaybını engellemektedir. Bu çalışmada, Türkiye'de eğitim hizmeti veren üniversitelerin ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitimlerinin ilgili bölümlerinde medikal muhasebe eğitimine ne kadar yer verdikleri araştırılmış ve konu hakkındaki eğitimin önemine değinilmiştir. Medikal muhasebe ile birlikte özel sağlık kurumlarında yeni iş bölümleri oluşmuş ve bu alanlarda çalışan personelin nasıl ve ne derecede uzmanlaştığını saptamak amaçlanmıştır. Çalışmanın sonucunda incelenen 68 kamu ve vakıf üniversitesinin sadece beş tanesinde "Medikal Muhasebe" adı altında müfredatlarında ders olarak yer verildiği saptanmıştır. Medikal muhasebe alanındaki eğitimlerin daha çok kurslar aracılığıyla verildiği veya aday personelin iş hayatına başlaması ile birlikte iş başında eğitimlerini sürdürdüğü tespit edilmiştir. Abstract The concept of medical accounting began to be mentioned in private health institutions when the Social Insurance Institution, which was established with the health transformation program implemented in Turkey in 2003, started to serve in private hospitals. Appropriate accrual and follow-up of health expenses in private health institutions is important for business continuity. For this reason, medical accounting staff and medical accounting experts who are experts in their fields prevent the income loss of the enterprise by accounting for the health service delivery according to the Health Practice Communiqué (SUT) and billing rules. In this study, it has been researched how much medical accounting education is included in the relevant departments of the associate, undergraduate and graduate education of the universities providing education services in Turkey and its importance is mentioned. With medical accounting, new business divisions have been formed in private health institutions and it is aimed to determine how and to what extent the personnel working in these fields are specialized. As a result of the study, it was determined that only five of the 68 public and foundation universities examined were included in their curricula under the name of "Medical Accounting". It is seen that the trainings in the field of medical accounting are mostly given through courses or begin when the personnel enters the business life.
Article
Full-text available
Sağlık hizmeti sunucularının ve hastaların suistimalleri veya hileli davranışları, sağlık sistemleri için önemli finansal, idari ve hukuki sorunlar oluşturmaktadır. Dünya genelinde bu usulsüzlüklerin toplam sağlık harcaması içindeki payı kesin olarak tespit edilememekle birlikte, bu tutarın toplam sağlık harcamalarının %10’unu bulduğu tahmin edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, sağlık hizmetlerindeki usulsüzlük ve suistimal türlerini kuramsal ve ampirik olarak irdeleyerek sağlık ve sosyal güvenlik sistemlerine etkilerini ortaya koymak ve bu tür eylemlere karşı mücadele sürecini tartışmaktır. Bunun için literatür taraması yanında Sayıştay, Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu denetim raporları, doküman incelemesi yöntemi ile analiz edilmiştir. Avrupa Yolsuzluk ve Dolandırıcılıkla Mücadele Ağı tarafından geliştirilen ‘İsraf Tipolojisi Matrisi’ çerçevesi kullanılarak Türkiye’de sağlık hizmetlerinde usulsüzlük türlerinin hatadan yolsuzluğa kadar uzanan geniş bir yelpazede kategorize edilebileceği saptanmıştır. Bundan dolayı, sağlık hizmeti sunucuları ve ilgili kurumların, usulsüzlüklerle mücadele için eğitim programlarından veri madenciliği ve modelleme yazılımlarından yararlanmaya kadar çeşitli araçlarla stratejiler geliştirmeleri gerekmektedir.
Article
Full-text available
Sağlık sektöründe artan rekabet nedeniyle sağlık yöneticileri daha çok hastane giderlerini azaltmaya ve ticari değeri olan sağlık hizmeti sunumuna odaklanırken, sunulan sağlık hizmetlerinin tam ve eksiksiz bir şekilde geri ödeme kurumlarına fatura edilip edilmediği yeterince analiz edilmemektedir. Hâlbuki, hizmet üretiminde kullanılan kaynakların tam karşılığını yansıtmayan bir gelir tahakkuku, giderlerin oluşturduğu ekonomik kayıplardan daha fazla zarara neden olabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, sağlık kurumlarının yönetim muhasebesi alanında yeni bir kavram olarak duyulmaya başlanan “Medikal Muhasebe”nin önemine vurgu yaparak, sağlık hizmeti sunumu ile ilgili faaliyetlerin Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ve faturalama kurallarına uygun bir şekilde muhasebeleştirilmesi ve gelir kayıplarının önlenebilirliği noktasında sağlık yöneticilerinin farkındalığını artırmak ve böylece başarılı bir sağlık yönetimi için katkı sunmaktır.
Article
Full-text available
Bu çalışmada, yorumlayıcı fenomenolojik analiz (YFA) yöntemini bir nitel araştırma deseni olarak kullanan yönetim ve organizasyon çalışmalarının sistematik bir şekilde incelenmesi ve YFA yönteminin Türkçe alan yazınına tanıtılması amaçlanmıştır. Bu kapsamda, Web of Science veri tabanında bulunan 17 YFA araştırması YFA’nın doğası ve temel özellikleri baz alınarak, amaç, araştırma sorusu, örneklem, sektör ile unvan bilgisi ve veri yöntemi açısından sistematik bir şekilde değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonucunda, örneklemde bulunan 17 çalışmanın tamamında işyerinde deneyimlenen çeşitli fenomenlerin ele alındığı tespit edilmiştir. Sadece 9 çalışmada amaçlı örnekleme tekniği kullanıldığı bulunmuştur. Ayrıca örneklemde bulunan çalışmaların yalnızca 6 tanesinde homojen örneklem vurgusu yapılırken, çalışmaların çoğunda homojen örneklemden bahsedilmediği görülmüştür. YFA araştırmalarından bazılarının tek bir ülkeden veri topladığı, bazılarının ise birden fazla ülkeden veri topladığı bulunmuştur. Örneklemde bulunan çalışmalardan yalnızca ikisi Türkiye’de veri toplamıştır. Bunun yanı sıra, 15 örgütsel YFA çalışmasında yalnızca yarı-yapılandırılmış görüşme yönteminin kullanıldığı tespit edilmiştir. Çalışmanın bulguları sonucunda, gelecekte yapılacak yorumlayıcı fenomenolojik analiz çalışmalarına yol gösterici nitelik taşıyan önerilerde bulunulmuştur.
Article
Full-text available
Sağlık hizmet sunucuları (SHS) hastalara sunmuş oldukları hizmetlerin karşılığını geri ödeme kurumlarından tam olarak almak isterken, ödeyici kurumlar da SHS'lere sunmuş oldukları hizmetleri mevzuat çerçevesinde ödemek amacıyla haksız ve fazla ödeme yapmamanın gayreti içindedir. Bu bağlamda, faturalama süreci içerisinde rakamsal, Medula sistemi kaynaklı, mevzuat karışıklığı gibi sorunlar oluşabilmektedir. Çalışmada üniversite hastanelerinin faturalama sürecinde karşılaştığı sorunların belirlenmesi amaçlanmıştır. Amaca ilişkin literatür taraması yapılarak, Türkiye'de faaliyet gösteren üniversite hastanelerinin faturalama biriminde çalışan kişilere anket uygulanmıştır. Faktör analizi sonuçlarına göre üniversite hastanelerinin sorunlarının; kurumdan kaynaklı sorunlar, iç denetim kaynaklı sorunlar, Medula kaynaklı sorunlar, ödeyici kurum kaynaklı sorunlar ve fiyatlama kaynaklı sorunlar olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, faturalama sürecindeki sorunların; üniversite hastanesinin faaliyet süresi, katılımcıların çalışma pozisyonları ve hastanede çalışma süresine göre farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir.
Article
Full-text available
This paper describes the research process – from planning to presentation, with the emphasis on credibility throughout the whole process – when the methodology of qualitative content analysis is chosen in a qualitative study. The groundwork for the credibility initiates when the planning of the study begins. External and internal resources have to be identified, and the researcher must consider his or her experience of the phenomenon to be studied in order to minimize any bias of his/her own influence. The purpose of content analysis is to organize and elicit meaning from the data collected and to draw realistic conclusions from it. The researcher must choose whether the analysis should be of a broad surface structure (a manifest analysis) or of a deep structure (a latent analysis). Four distinct main stages are described in this paper: the decontextualisation, the recontextualisation, the categorization, and the compilation. This description of qualitative content analysis offers one approach that shows how the general principles of the method can be used.
Conference Paper
Full-text available
Hospital billing process is a crucial component for hospital management. Due to the complexity of the hospital billing processes, billing errors may result in costly financial losses. In Turkish social security system, Social Security Institution (SSI) provides health insurance, which ensures maintenance of health statuses of individuals and the financing of costs that arise in case the individuals experience health risks. Accordingly, SSI developed billing procedures for hospitals in financing the healthcare needs of individuals. Hospitals need to comply with the standards set by SSI in order to prevent stoppages and fines in financing their costs. In the following, Hacettepe University Hospitals’, where 95 % of the healthcare service payments are made by the SSI, are studied. Nevertheless, there is a huge amount of financial losses from SSI because of the errors occurring during billing process. Here, the aim is to minimize Hacettepe University Hospitals’ billing errors. To realize this aim, Lean Six Sigma framework and problem solving methods of DMAIC are used. The billing process of the hospital is studied first and critical points are determined. After meetings with the hospital IT personnel and hospital administration, some important data, including the past billing errors are retrieved. The main billing errors, their reasons and the financial costs of the errors are analyzed with statistical and graphical tools. To solve the problems and remove the errors, work flow and standard operating procedures of the hospital billing process is prepared.
Article
Sağlık sektöründe yöneticilerden, insan kaynakları, mali yönetim, maliyet muhasebesi, stratejik planlama ve karar alma kapsamında yer alan sağlık hizmetlerinin uygulanması koordine edilmesi ve sağlık hizmetlerinin etkin yönetiminin sağlaması beklenmektedir. Bu çalışmada, bahsi geçen fonksiyonlardan muhasebe kısmı ele alınmış, faturalandırılamayan işlemlere yönelik tahakkuk kayıtlarının sağlık işletmelerinde medikal muhasebe sistemi içerisindeki yerinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda çalışmanın, hastanelerde sunulan hizmetlerin medikal muhasebe perspektifinde faturalandırılamayan işlemlere yönelik tahakkuk kayıtlarının netleştirilmesine ve literatürde yer alan kısıtlı çalışmalara katkı sağlaması, ayrıca medikal muhasebenin hastane işletmelerinde etkin bir şekilde kullanılmasına yardımcı olması hedeflenmiştir.
Conference Paper
Electronic health records (EHR) and electronic billing systems have been proposed as mechanisms to help curb the rising costs of health care in the United States. Given this scenario, our research efforts have targeted the idea of using open-source cloud computing technologies as the mechanism to build an affordable, secure, and scalable platform that supports billing as well as EHR operations. We call this platform MedBook, and in this paper we present the architecture and implementation status of this system. MedBook provides patients, health care providers, and health care payers a platform for exchange of information about EHR, billing activities, and benefits inquiries. MedBook is a Software-as-a-Service (SaaS) application built on top of open source technologies and running on an Infrastructure-as-a-Service platform. The client applications are mobile apps run from iPhone and iPad devices.
Article
‘Approach to studying’ research focuses on the manner (deep, surface, etc.) in which studying is grasped. This is the Husserlian ‘noesis’, the mental orientation, to studying. In this article, it is argued that attention must also be given to the subjective meaning of studying and of what is studied – the Husserlian ‘noema’. However, the noema/noesis distinction, though it draws attention to the poverty of characterising approaches to studying simply as mental orientation, has certain flaws, which are discussed. It is most appropriate to develop the noema so as to bring out the human situation of studying within the lifeworld of the student. Idiographic sensibility – an awareness of the individuality of the lifeworld – is needed for anything close to a full understanding of a person’s approach to studying.
Türkiye'de sağlık hizmetleri ve kamu sağlık harcamalarının finansmanı
  • A G Ç Aytekin
  • S Ve Aytekin
Aytekin, A. G. Ç. ve Aytekin, S. (2010). Türkiye'de sağlık hizmetleri ve kamu sağlık harcamalarının finansmanı. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 1(2), 163-184.
Türkiye'de medikal muhasebe uzmanlığı: aranan nitelikler ve beklentiler. Ardahan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
  • E Çevik
  • R Sarıçiçek
Çevik, E. ve Sarıçiçek, R. (2023). Türkiye'de medikal muhasebe uzmanlığı: aranan nitelikler ve beklentiler. Ardahan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 5(2), 155-162.
Financial Management for Public, Health, and Non-For-Profit Organizations
  • S A Finkler
  • T D Calabrese
  • D L Smith
Finkler, S.A., Calabrese, T.D. ve Smith, DL. (2022). Financial Management for Public, Health, and Non-For-Profit Organizations. Washington: CQ Press.
Sağlık Hizmetlerinin Finansman Yöntemleri
  • H İstanbulluoğlu
  • M Güleç
  • R Oğur
İstanbulluoğlu, H., Güleç, M. ve Oğur, R. (2010). Sağlık Hizmetlerinin Finansman Yöntemleri. Dirim Tıp Gazetesi, 85, 86-99.
Foundations Of Behavioral Research
  • F N Kerlinger
  • H B Lee
Kerlinger, F. N. ve Lee, H. B. (1999). Foundations Of Behavioral Research. New York: Harcourt College Publishers.
Sağlık Sektörü Muhasebe İş İlanlarında Sağlık Yönetimi Mezunu Talebinin İncelenmesi. Financial Analysis/Mali Çözüm Dergisi
  • R Akdoğan
Akdoğan, R. (2024). Sağlık Sektörü Muhasebe İş İlanlarında Sağlık Yönetimi Mezunu Talebinin İncelenmesi. Financial Analysis/Mali Çözüm Dergisi, 34(182), 521-547.
Özel Hastanelerde Medikal Muhasebe Uygulamaları ve Medikal Muhasebeye Bağlı İç Kontrol Mekanizmasının Testi Özel Bir Hastane Uygulaması
  • A Akkuyu
Akkuyu A. (2020). Özel Hastanelerde Medikal Muhasebe Uygulamaları ve Medikal Muhasebeye Bağlı İç Kontrol Mekanizmasının Testi Özel Bir Hastane Uygulaması [Yayımlanmamış yüksek lisans tezi].
Sağlık Ödemelerinde Yeni Bir Kavram: Medikal Muhasebe
  • M Kördeve
Kördeve, M. (2017). Sağlık Ödemelerinde Yeni Bir Kavram: Medikal Muhasebe. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 26(2), 1-13.
Türkiye'de Sağlık Hizmetleri Finansmanı ve Genel Sağlık Sigortası
  • E Orhaner
Orhaner, E. (2006). Türkiye'de Sağlık Hizmetleri Finansmanı ve Genel Sağlık Sigortası. Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(1), 1-21.
Kamu Hastanelerinde Gelir Döngüsünün Değerlendirilmesi. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi
  • E Pirim
  • S Bulut
Pirim, E. ve Bulut, S. (2022). Kamu Hastanelerinde Gelir Döngüsünün Değerlendirilmesi. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi, 8(3), 315-333.
Focused analysis of qualitative interviews with MAXQDA: Step by step
  • S Rädiker
  • U Kuckartz
Rädiker, S. ve Kuckartz, U. (2020). Focused analysis of qualitative interviews with MAXQDA: Step by step. Berlin: MAXQDA Press.
Nitel Araştırma Yöntemleri. İstanbul: Seçkin Yayıncılık
  • A Yıldırım
  • H Şimşek
Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2018). Nitel Araştırma Yöntemleri. İstanbul: Seçkin Yayıncılık.
Sağlık işletmelerinde muhasebe sistemi perspektifinde medikal muhasebe
  • B Nazlıoğlu
Nazlıoğlu, B. (2020). Sağlık işletmelerinde muhasebe sistemi perspektifinde medikal muhasebe. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 22(2), 533-550.