Musikkfeltet ble Dag Østerbergs siste bok. Sammen med sin tidligere student ved Institutt for musikkvitenskap, Rudolf Terland Bjørnerem, har han skrevet den første innføringsboken i musikksosiologi på norsk. Musikkfeltet viser for forfatterne til «helheten av forskjellige former for musikk, måter å utøve, lytte eller spille musikk på, musikken i sin materialitet – instrumenter, bygninger,
... [Show full abstract] teknologi, industriell produksjon og lignende – dens organisasjoner, formidlinger og bivirksomheter … med dets mangfold og indre motsetninger» (s. 13).
Boken inneholder ti kapitler, i tillegg til introduksjons- og konklusjonskapitlene. Hvert av kapitlene er sentrert rundt ulike sosiologiske temaer, slik som materialitet, sosialisering, kjønn, samfunnsklasser og offentlighet. Der man lett kan se for seg at en innføring i musikksosiologi skulle handle om hva sosiologer har sagt om musikk, har Østerberg og Bjørnerem i stedet skrevet en bok om allmenn sosiologi anvendt på musikkens mange aspekter og funksjoner. Dette gjør boken original, og den vil være interessant for de som har lite kjennskap til sosiologi og mye kjennskap til musikk. Boken inneholder også mye interessant stoff om musikkhistorie som mange sosiologer vil ha glede av. For de som vil ha en oversikt over hva som er skrevet om musikk innen sosiologifaget, er jeg imidlertid ikke sikker på om dette er boken å konsultere.