To read the full-text of this research, you can request a copy directly from the authors.
Abstract
Bu araştırma ilkokul öğrencilerin bilim ve sanata ilişkin farkındalıklarını ortaya koyacak geçerli ve güvenilir bir ölçe aracı geliştirmek üzerinedir. Araştırma betimsel bir yaklaşımla hazırlanmıştır. Çalışma grubu amaçlı örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir ve 2021-2022 güz döneminde Ankara ilinde bir devlet ilkokulundaki 4.sınıf düzeyinde eğitim gören 220 öğrenciden oluşturulmuştur. Araştırmada bilim ve sanat arasındaki inanç, algı ve görüşleri belirlemek amaçlanmıştır. Ölçekte Cronbach alfa katsayısı ise 0,69 iken hesaplanan McDonald's Omega ve Guttman katsayıları ise 0,67 ile 0,72 arasında değerler almıştır. Hesaplanan katsayıların 0,70’e oldukça yakın olduğu gözlenmiştir. İç tutarlık katsayısının yeterli düzeydedir. Ölçekte, ‘Bilim ve Sanat Farkındalığı’ ve ‘Bilim ve Sanatta Kişisel Eğilim’ olmak üzere iki alt boyut oluşmuştur. Araştırmanın sonunda geçerli ve güvenilir 13 maddeden oluşan Bilim ve Sanata ilişkin Farkındalıkları ortaya koyan bir ölçme aracı geliştirilmiştir. Bu ölçme aracı sayesinde bilim ve sanat kavramına genel bir bakış açısıyla bakılabilmektedir. Araştırmanın, ilkokul düzeyindeki öğrencilerin bilim ve sanata ilişkin farkındalıklarını bütüncül biçimde belirlemesi bakımından alana katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
This research aimed to determine the perspectives of health sciences faculty students regarding art. In this context, data was collected through a survey from 393 students in different departments studying at Necmettin Erbakan University Nezahat Keleşoğlu Faculty of Health Sciences in the 2023-2024 academic year. Participants; It was observed that 86.8% were women, 34.6% were sophomores, 28.8% were students of the Department of Nutrition and Dietetics, and 46.8% were not interested in any branch of art. The two statements with which the participants agreed at the highest level were "I like going to the movies" (4.32±.74) and "I believe that works of art evoke good feelings in people" (4.24±.73), respectively. The two statements with the lowest arithmetic mean in the scale were determined as "I would love to see myself as a famous artist in the future" and "I dream of my artistic works being exhibited in a museum or gallery one day", respectively. It is seen that the arithmetic mean and standard deviation of the scale total score are 3.80±.55. No significant relationship was found between students' attitudes towards art and gender, age, department and class. The overall average of the scale with the sub-dimensions "Necessity of Art", "Valuing Art Education", "Personal Artistic Tendency" is higher for participants who are interested in art than those who are not interested. In line with the research results, it can be recommended to support students' participation in artistic activities and increase such activities in schools.
This paper presents data from a unique longitudinal study exploring the visual art experiences of nine children in two Scottish primary schools. Using a theoretical lens of cultural capital, the study is focused on spaces where children experience visual art and the value of these experiences, using arts‐informed, visual methods. While each child presented a particular insight, the findings question the value of current school visual art experience over other spaces. The findings also demonstrate the capacity of children to resist the control of cultural capital by adults, engaging with visual art on their own terms.
Bu araştırmanın amacı; ortaöğretim öğrencilerinin fizik dersine yönelik akademik özgüvenlerini belirlemeye yönelik geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı geliştirmektir. Çalışma grubunda 2015-2016 öğretim yılında Ankara ilindeki MEB’e bağlı devlet Anadolu liselerinde öğrenim gören 515 dokuzuncu sınıf öğrencisi yer almaktadır. Ölçeğin deneme formu ilk aşamada üç farklı Anadolu lisesinde öğrenim gören 274, ikinci aşamada 271 dokuzuncu sınıf öğrencisine uygulanmıştır. Verilerin analizinde ölçeğin yapı geçerliğini belirlemek amacıyla açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi tekniklerinden yararlanılmıştır. Ölçekten elde edilen verilerin güvenirliğini belirlemek amacıyla Cronbach Alpha katsayısı hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda ortaöğretim öğrencilerinin fizik dersine yönelik akademik özgüvenlerini belirlemeye yönelik, olumlu ve olumsuz akademik özgüven olmak üzere iki alt boyuttan oluşan 12 maddelik Fizik Dersi Akademik Özgüven Ölçeği geliştirilmiştir. Ölçekten elde edilen verilerin Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı 0.82 ve açıkladığı toplam varyans %48,15’tir. DFA sonucunda ulaşılan ki-kare/serbestlik derecesi oranı 1.71 olup ölçeğin yapısı mükemmel uyum göstermektedir. RMSEA değeri 0.052 olup bu değere göre ölçeğin yapısının modele uyumu iyi düzeydedir. Diğer uyum indeksleri birlikte incelendiğinde geliştirilen ölçeğin 12 maddelik iki boyutlu bir yapıda olduğu doğrulanmıştır. Açıklayıcı faktör analizi sonunda iki boyutun ilişkisinin anlamlı olduğu (r=0.496, p<.01), doğrulayıcı faktör analizi sonunda boyutlar arasında pozitif yönde ve yüksek düzeyde (r=0.66) ilişki olduğu belirlenmiştir. Geliştirilen ölçeğin psikometrik özelliklerinin yeterli olduğu bulgularla ortaya konulmuştur.
“Sosyal Bilimler için Çok Değişkenli İstatistik” kitabı, istatistik ile dostluk kurma ve sürdürme noktasında araştırmacılara destek olma amacıyla kavram ve uygulamanın bütünleşik bir yapı içerisinde sunulması mantığı temel alınarak hazırlanmıştır. Kitap, bazı çok değişkenli analiz tekniklerinin amaçlarını incelemeyi, uygulamalarına ve sonuçlarının yorumlanmasına yönelik pratik bazı bilgiler sunmayı hedeflemektedir.
Kitap, bir “Giriş” bölümü ile başlamaktadır. Ardından, alandaki araştırmacılarca yaygın olarak kullanılan “Lojistik Regresyon Analizi”, Diskriminant Analizi”, “Küme Analizi”, “Açımlayıcı Faktör Analizi”, “Doğrulayıcı Faktör Analizi” ve “Yol Analizi” bölümleri sunulmaktadır. Kitapta yer alan her bir konu için, birden fazla örnek verilerek, uygulamaların mümkün olduğunca zenginleştirilmesine çalışılmıştır. Uygulamalarda incelenen analiz tekniğine uygun olacak şekilde SPSS ya da LISREL paket programları kullanılmış ve uygulama dosyaları araştırmacıların erişimine açılmıştır.
Ortak bir emeğin ürünü olan bu kitabın ilk taslağı, ders notu niteliğinde 13-16 Temmuz 2010 tarihlerinde Ankara’da Pegem Akademi tarafından düzenlenen “Eğitim Bilimlerinde Araştırma Günleri” adlı seminer kapsamında katılımcılarla paylaşılmıştır. Yoğun bir çalışma sonucunda ortaya çıkan bu kitabın şüphesiz ki geliştirilmeye açık yönleri olacaktır. Yazarlar, bu süreci akrana dayalı bir öğrenme süreci olarak gördüklerinden, gelecek tüm görüş ve eleştirilerin değerli olduğuna inanmaktadırlar. Söz konusu katkılar için yazarların iletişim adreslerine ulaşılabilir. Kitabın gelişim süreci boyunca, araştırmacılardan gelen görüşler titizlikle dikkate alınacaktır.
“Sosyal Bilimler için Çok Değişkenli İstatistik” kitabının Pegem Akademi kataloglarında tanıtılmaya başlandığı ilk günden beri, kitabın ne zaman basılacağına ilişkin sorularla yüzlerce kez karşılaştık. Nihayet çalışmamızın araştırmacılarla paylaşılacak olgunluğa ulaştığına karar verdik.
Bu yorucu ancak keyifli süreçte emeği geçen herkese şükranlarımızı sunarız. Bastığımız yerin iki ayağımızın kapladığından daha büyük olmadığının bilinciyle, yararlı olmasını dileriz...
Sanat eğitiminin; görsel yolla algılamayı öğretmek, yaratıcılığı geliştirmek, sanatın anlaşılmasını-paylaşılmasını sağlamak, bireye kendini ifade etme yeteneği kazandırmak, endüstriye hizmet etmek, yaşamı değiştirmek, duygu ve düşüncenin görselliğe dönüşmesini sağlamak gibi amaçları vardır. Sanat, günlük hayatımızda en az fen bilimleri, sosyal bilimler ve diğer alanlar kadar önemlidir. Ancak, ne yazık ki eğitim politikamızda ve toplumumuzda, görsel sanatlar eğitimi, çizme, boyama ve süsleme dersi olarak görülmekte ve eğitim programlarında en son düşünülecek ders olarak bakılmaktadır. Halbuki her bireyi yakından ilgilendiren görsel sanatlar dersi nesnelerin nasıl görüldüğünü, uyumlu düzen ve kuruluşun nasıl oluşturulduğunu en güzel sergileyen alandır (Özsoy,2003). Ülkemizde uzun zamandan beri toplum olarak sanat dersleri hakkındaki genel kanı “olmasa da olur” şeklindedir. Bu sebepler genel olarak dört başlık altında toplanabilir. Bunlar; Eğitim sisteminden kaynaklanan sebepler, Öğretmen ve öğrenciden kaynaklanan sebepler, Sosyo-Kültürel çevreden kaynaklanan sebepler ve Okul idaresinden kaynaklanan sebepler olarak sıralanabilir. Bu çalışmada genel olarak yukarıda belirtilen sebepler çerçevesinde ülkemizdeki ilk ve orta öğretim kurumlarındasanat eğitimine olan ilgisizliğin nedenleri araştırılmıştır. Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Veriler, doküman incelemesi, alanyazın ve anket yoluyla elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular yorumlanmış ve sanat eğitiminin gelişimi açısından önerilere yer verilmiştir.
Assessing overall model fit is an important problem in general structural equation models. One of the most widely used fit measures is Bentler and Bonett's (1980) normed index. This article has three purposes: (1) to propose a new incremental fit measure that provides an adjustment to the normed index for sample size and degrees of freedom, (2) to explain the relation between this new fit measure and the other ones, and (3) to illustrate its properties with an empirical example and a Monte Carlo simulation. The simulation suggests that the mean of the sampling distribution of the new fit measure stays at about one for different sample sizes whereas that for the normed fit index increases with N. In addition, the standard deviation of the new measure is relatively low compared to some other measures (e.g., Tucker and Lewis's (1973) and Bentler and Bonett's (1980) nonnormed index). The empirical example suggests that the new fit measure is relatively stable for the same model in different samples. In sum, it appears that the new incremental measure is a useful complement to the existing fit measures.
The increasingly diverse set of learners in colleges and universities poses considerable challenges for educators. Dorothy A. Osterholt and Sophie Lampard Dennis explain the four domains of learning they have identified and suggest ways to apply them to help students overcome a variety of obstacles to learning.
Science and art have been intertwined throughout history. Leading educational organizations and researchers support interdisciplinary connections to maximize teaching scope and effectiveness. Preservice elementary teachers face unique challenges in developing appropriate pedagogical content knowledge in a variety of disciplines, including science and art. This multi-method, case study investigated the relationship between science and art as an example of two disciplines that seem disparate but actually have strong similarities. Attitudes and perceptions towards science and art, and the teaching of science and art were studied with a cohort of twenty-six preservice elementary teachers at a large, Midwestern university. Data was generated from pre- and post-tests, interviews, and observations in the elementary science and art methods courses. Interests and attitudes towards teaching science increased, and participants came to perceive science as a more creative and imaginative endeavor. Perceived self-efficacies towards teaching science and art increased significantly. Attitudes towards art and perceptions of outcome expectancy and cooperative peer relationships in both science and art did not change. Qualitative results suggested inadequate and naive views of science and art at the beginning and more developed views of science and art by the end of the coursework. Creativity and imagination in scientific and artistic inquiry was a pervading theme in the post-course data. Implications are discussed for elementary teacher education and further research in this area.
This article is concerned with measures of fit of a model. Two types of error involved in fitting a model are considered. The first is error of approximation which involves the fit of the model, with optimally chosen but unknown parameter values, to the population covariance matrix. The second is overall error which involves the fit of the model, with parameter values estimated from the sample, to the population covariance matrix. Measures of the two types of error are proposed and point and interval estimates of the measures are suggested. These measures take the number of parameters in the model into account in order to avoid penalizing parsimonious models. Practical difficulties associated with the usual tests of exact fit or a model are discussed and a test of “close fit” of a model is suggested.
A general fit index for covariance structure models is obtained for all estimators that can be considered under generalized least squares (GLS) approaches including asymptotically efficient, robust, and resistant methods of estimation. This fit index is expressed as a function of the ratio of two trace functions. Normal theory ordinary least squares (OLS) and maximum likelihood (ML) fit indices previously given by Jöreskog and Sörbom can be derived from this framework. Fit indices for normal theory and generic GLS approaches including robust/resistant estimation methods are also obtained.
This article examines the adequacy of the “rules of thumb” conventional cutoff criteria and several new alternatives for various fit indexes used to evaluate model fit in practice. Using a 2‐index presentation strategy, which includes using the maximum likelihood (ML)‐based standardized root mean squared residual (SRMR) and supplementing it with either Tucker‐Lewis Index (TLI), Bollen's (1989) Fit Index (BL89), Relative Noncentrality Index (RNI), Comparative Fit Index (CFI), Gamma Hat, McDonald's Centrality Index (Mc), or root mean squared error of approximation (RMSEA), various combinations of cutoff values from selected ranges of cutoff criteria for the ML‐based SRMR and a given supplemental fit index were used to calculate rejection rates for various types of true‐population and misspecified models; that is, models with misspecified factor covariance(s) and models with misspecified factor loading(s). The results suggest that, for the ML method, a cutoff value close to .95 for TLI, BL89, CFI, RNI, and Gamma Hat; a cutoff value close to .90 for Mc; a cutoff value close to .08 for SRMR; and a cutoff value close to .06 for RMSEA are needed before we can conclude that there is a relatively good fit between the hypothesized model and the observed data. Furthermore, the 2‐index presentation strategy is required to reject reasonable proportions of various types of true‐population and misspecified models. Finally, using the proposed cutoff criteria, the ML‐based TLI, Mc, and RMSEA tend to overreject true‐population models at small sample size and thus are less preferable when sample size is small.
Araştırma ve proje çalışmalarına giriş
S Çepni
Çok alanlı sanat eğitimi yöntemiyle sanat eserlerini inceleme dersini işlemenin öğrencilerin sanata ve sanat eleştirisine yönelik yaklaşımları
D Şahin
A O Alakuş
Eğitimde disiplinlerarası yaklaşımın kullanıldığı tezlerin analizi
Ö Turna
M Bolat
Sanat eğitimi. Anı Yayıncılık
K Artut
Sanat eğitiminde disiplinlerarası yaklaşım
Ş Edeer
Birey ve toplum için sanat eğitiminin gerekliliği
L Mercin
A O Alakuş
Interpretation and application of factor analytic results
A L Comrey
H B Lee
Resme başlarken. Olgaç Basımevi
B R Eyuboğlu
Barriers to effective learning of high school students in Turkey
E Gürlen
T Cihan
Paket programlar ile istatistiksel veri analizi (çok değişkenli analizler)
K Özdamar
Sanat eğitim kuramları, toplumsal değişme ve değişen sanat eğitimi
İ San
Art and science, looking in the same direction
I Seruca
M C F Magalhaes
R M Oliveira
Sanat ve bilim ilişkisi
N Alioğlu
Bilgi ve toplum I, Bilgi sosyolojisine giriş
İ Armağan
Sanat ve bilim eğitiminde yaratıcılık
T Çellek
Piyano eğitiminde öğretim yöntemlerine yönelik öğrenci görüşleri
Y S Kaleli
Sanat ve bilimde gerçek kavramı
T Kavuran
Geleceğin eğitimi için gerekli yedi bilgi (1. Baskı). İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları
E Morin
Eğitimde ve öğretimde bir araç olarak görsel sanatlar eğitiminin öğrencilere sağladığı katkılar. (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi)
Nazmiye Türe
Tutumların ölçülmesi ve spss ile veri analizi
E Tavşancıl
Likert tipi ölçek geliştirme klavuzu
A Tezbaşaran
Akademik motivasyon ölçeğinin Türkçeye uyarlanması