Ergotherapie Vlaanderen
Jaarboek Ergotherapie 2016-2017
Abstract
Inleiding en achtergrond: In een zorglandschap dat vandaag de dag gekenmerkt wordt door vermaatschappelijking van de zorg en deïnstitutionalisering moet de nadruk blijven liggen op een kwalitatieve ondersteuning, met een focus op de relatie in het bijzonder. De achtergrond waartegen de veranderingen plaatsvinden wordt geschetst,
... [Show full abstract] Gentle Teaching wordt verduidelijkt, de resultaten van een kwantitatief onderzoek worden beschreven en dit alles resulteert in een vertaling naar de praktijk van de ergotherapeut.
Gentle Teaching: een relationeel denkkader dat zich focust op intermenselijke relaties met als doel de levenskwaliteit van personen te verhogen. Het is gebaseerd op de psychologie van de wederzijdse afhankelijkheid waarin de begrippen companionship, verbondenheid, onvoorwaardelijke waardering en kwaliteit van leven centraal staan. Gentle Teaching wordt waargemaakt aan de hand van dialoog of totale communicatie.
Onderzoeksvraag: In welke mate is Gentle Teaching gekend in het Vlaamse zorglandschap en hoe wordt dit toegepast bij volwassen personen met een beperking?
Methode: In dit beschrijvend kwantitatief onderzoek werden Vlaamse voorzieningen voor volwassen personen met een verstandelijke beperking bevraagd aan de hand van een vragenlijst. Resultaten werden geanalyseerd met Statistical Package for the Social Sciences 22.0. Aan dit onderzoek werd een literatuuronderzoek voorafgegaan.
Resultaten: 49% van de deelnemers gebruikt Gentle Teaching (n= 105). 98% gelooft in het nut. Positieve factoren zijn basisaanvaarding, gelijkwaardigheid en respect. Succesfactoren zijn vormingen, praktische handvaten en inzet van het hele team.
Conclusie: Gentle Teaching is een waardevol en complementair denkkader voor iedere ergotherapeut, ongeacht de setting waarin die werkt. Het biedt een verfrissende kijk op handelingsproblemen. Werknemers van voorzieningen voor volwassenen met een verstandelijke beperking zijn vragende partij om Gentle Teaching in te bedden in de visie van de organisatie. Dit artikel tracht de ergotherapeut te sensibiliseren voor het belang van een focus op de relatie.
Trefwoorden
Verstandelijke beperking, Gentle Teaching, Kwaliteit van Leven, therapeutische relatie