Article

Erken Dönem Azerbaycan Maarifçiliğinde Kültürel Kimlik Algısı

Authors:
To read the full-text of this research, you can request a copy directly from the author.

No full-text available

Request Full-text Paper PDF

To read the full-text of this research,
you can request a copy directly from the author.

Article
Aidiyet olgusu olarak kültürel kimlik, tarihten günümüze kadar toplumların meydana getirdiği, kendilerine özgü olan siyasi, toplumsal, kültürel ve sosyal dokuların hepsini ihtiva eden ulusal bir yansımadır. Bu yansıma kendisini birçok alanda gösterebilir. Nitekim edebi eserlerde de yaratılan kurgusal örüntüler aracılığıyla kültürel kimliğe ilişkin örneklere sıklıkla rastlanabilir. Bu bağlamda bu çalışmanın amacı Şinasi Dikmen’in Hurra, ich lebe in Deutschland adlı eserindeAlmanya’daki Türk işçi sınıfının kültürel kimliğinin nasıl yansıtıldığını, hangi kültürel kimlik özelliklerine dikkat çekildiğini, her iki toplumun da kültürel özelliklerinin Dikmen’in eserinde yer verilip verilmediğini araştırmaktır. Çalışmada ayrıca Türk gurbetçilerin eserde nasıl yansıtıldığının yanında gurbetçilerin Alman toplumu tarafından nasıl görüldüğü de incelenmiştir. Esere yansıyan Türk kültürünün kendine özgü nitelikleri ve özellikleri araştırılmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden olan doküman incelemesi kullanılmıştır. Bu çalışmadaki yazılı materyaller ise Şinasi Dikmen’in Hurra, ich lebe in Deutschland adlı eseridir. Dokümanların analiz edilmesinde ise hermenötik (yorumbilim) yöntemi kullanılmıştır. Bu bağlamda eserde yer alan Türk işçi sınıfının kültürel kimliğine ilişkin örnek durumlar belirlenerek yorumlanmıştır. Yapılan analizler sonucunda Almanya’daki Türk işçi sınıfının dini ritüellerini yerine getiren, planlı programlı olmayan, farklı kültürlerle yaşama becerilerine sahip, eğlenmeyi seven, misafirperver, çok sarımsak yiyen, duygularıyla karar veren, cesur, cömert, çok çocuk doğuran, sadık, kırsal bir yaşam biçimine sahip bir kimlik olarak nitelendirildikleri görülmüştür. Dikmen, her iki kültürden de beslenerek birçok kültürel kodu eserinde kullanmıştır.
Article
Full-text available
The process of forming modern nation-states is the nationalization of belief and consciousness through secularization. Azerbaijan has experienced modernity under Tsarist colonialism. Due to colonialism, the modernization process started without national policy. This article aims to shed light on the research related to the first Republic of Azerbaijan. In this respect, first, a theoretical background was formed, then modernization was addressed in the colonial context, focusing on the formation of modern secular belief in Azerbaijan. Moreover, Turkism was addressed as the basis for the formation of national/political consciousness. The study was built on the problem of why the republic was an incomplete state. The main point of the study is the problem of why the first Republic of Azerbaijan, being the first modern state, is not or cannot institutionally become a competent nation-state. Failure in the adoption of the constitution was used to support the hypothesis of non-completion of national sovereignty’s construction.
Article
Full-text available
Bu çalışmada, pozitif iktisadın güncel sorunlar karşısında yetersiz kalması ve bu bağlamda formalizme yönelişi olgusunu iktisadın özüne ilişkin değişimde aramak amaçlanmaktadır. Gerçekliği anlama misyonu ile yola çıkmış olan iktisat, günümüzde gerçekliği kurgulamaya çalışmaktadır. Bu kapsamda Foucault ve Agamben'in kullandıkları dispozitif kavramı ve iktisadın bir dispozitif olmasına dair fikirleri aydınlatıcı olacaktır. Foucault iktisadi analizin ve homo economicus'un özneyi tasvir eden bir tipolojiden, bireyi özneleştiren bir dispozitife dönüşümünü sorunsallaştırmakta; Agamben ise dispozitif kavramının soykütüksel analizini yaparken, oikonomia'nın iktidar ilişkilerinin kapsamında değerlendirilebileceğini irdelemektedir. İktisadın bir dispozitif olarak kabul edilmesi halinde, tüm zaman ve mekanlarda geçerli evrensel bir gerçeklik olduğu iddiası sarsılacak, zamanın ve mekanın yönetimiyle ilgili olduğu ortaya çıkacaktır. Abstract This study aims to search, in the transformation of the economics'essence, the phenomenon of the orientation towards formalism in the context of the inadequacy of positive economics in front of current problems. Economics, which set out the mission of understanding the reality, today aims to construct it. In this context, Foucault's and Agamben's ideas on dispositif and economics as a dispositif will be illuminating. While Foucault problematizes the economic analysis and the transformation of the homo economicus from a typology portraying the subject to a dispositif subjectifying the individual; Agamben asserted that oikonomia was always in the scope of power relations. If we accept economics as a dispositif, the claim that economics is a universal truth which is valid through time and space will be shaken, and will be related to the government of time and space.
Eserleri. C. 2. Bakü: Şark-Garp Yay
  • Mirza Ahundov
  • Fetali
Ahundov, Mirza Fetali (2005). Eserleri. C. 2. Bakü: Şark-Garp Yay.
Edebiyyat Nezeriyyesi. Bakü: Mütercim Yay
  • Rahim Aliyev
Aliyev, Rahim (2008). Edebiyyat Nezeriyyesi. Bakü: Mütercim Yay.
Rusya ve Avrupa'da Oryantalizm
  • Vasiliy Barthold
Barthold, Vasiliy (2004). Rusya ve Avrupa'da Oryantalizm. Çev. Kaya Bayraktar ve Ayşe Meral. İstanbul: Küre Yay.
Azerbaycan’da Yenileşme Hareketleri (XIX)
  • Hüseyin Baykara
Baykara, Hüseyin (1966). Azerbaycan'da Yenileşme Hareketleri (XIX). Ankara: TKAE Yay.
Azerbaycan İstiklal Mücadelesi Tarihi. İstanbul: Gençlik Yay
  • Hüseyin Baykara
Baykara, Hüseyin (1975). Azerbaycan İstiklal Mücadelesi Tarihi. İstanbul: Gençlik Yay.
Türkiye'de Çağdaşlaşma
  • Niyazi Berkes
Berkes, Niyazi (2012). Türkiye'de Çağdaşlaşma. İstanbul: YKY.
Michel Foucault Felsefesinin Bazı Temel Kavramları
  • Nejat Bozkurt
Bozkurt, Nejat (1988). "Michel Foucault Felsefesinin Bazı Temel Kavramları". Defter 4: 39-50.
Azerbaycan Edebiyatında Romantizm. Bakü: Azerneşr
  • Mehmet Cafer
Cafer, Mehmet (1963). Azerbaycan Edebiyatında Romantizm. Bakü: Azerneşr.
Türk Dünyasında Kültürel Asimilasyon Politikaları
  • Ahmet Caferoğlu
Caferoğlu, Ahmet (1964). "Azerbaycan'da Maarif Hareketleri". Türk Kültürü 18. Caferova, Nabat (2016). Azerbaycan Dilinin Tedrisi Metodikası. Bakü: ADPU. Yay. Can, Turan (2017). "Türk Dünyasında Kültürel Asimilasyon Politikaları". https:// www.altayli.net/turk-dunyasinda-kulturel-asimilasyon-politikalari-ii.html (Erişim Tarihi: 15.11.2018)
Çarlık Rusyası ve Sovyetler Birliğinin Türk Tarihine Bakışı
  • Nadir Devlet
Devlet, Nadir (1994), "Çarlık Rusyası ve Sovyetler Birliğinin Türk Tarihine Bakışı". http://www.academia.edu/ (Erişim Tarihi 23.02.2017).
Azerbaycan Milli Harekatının İlkin Dönemleri. Ankara: Yeni Forum Yay
  • Süleyman Elyarlı
Elyarlı, Süleyman (1991). Azerbaycan Milli Harekatının İlkin Dönemleri. Ankara: Yeni Forum Yay.
Sosyoloji (Toplumbilim). İstanbul: Der Yay
  • Mustafa Erkal
Erkal, Mustafa (1998). Sosyoloji (Toplumbilim). İstanbul: Der Yay.
Türk Kültür ve Fikir Hayatında Ekinçi (1875-1877)”. bilig
  • Ali Erol
Erol, Ali (2006). "Türk Kültür ve Fikir Hayatında Ekinçi (1875-1877)". bilig, Türk Dünyası Sosyal Bilimler Dergisi 54: 53-72.
Bilginin Arkeolojisi. Çev. Veli Urhan. İstanbul. Birey Yay
  • Michel Foucault
Foucault, Michel (1999). Bilginin Arkeolojisi. Çev. Veli Urhan. İstanbul. Birey Yay. bilig GÜZ 2020/SAYI 95
Hapishane Defterleri
  • Antonio Gramsci
Gramsci, Antonio (1986). Hapishane Defterleri. Çev. Kenan Somer. İstanbul: Onur Yay.
Türk Aydınlanması, Türk Çağdaşlaşması
  • Abdullah Gündoğdu
Gündoğdu, Abdullah (2008). "Türk Aydınlanması, Türk Çağdaşlaşması, Türk Milliyetçiliği". 21. Yüzyıl Dergisi 5: 37-46.
Azerbaycan'da Tarihçilik. Doktora Tezi
  • Fuat Hacısalihoğlu
Hacısalihoğlu, Fuat (2012). Azerbaycan'da Tarihçilik. Doktora Tezi. Ankara: Ankara Üniversitesi.
  • M Hobson
  • John
Hobson, M. John (2015). Batı Medeniyetinin Doğulu Kökenleri. Çev. Esra Ermert. İstanbul: YKY.
Türk Dünyası’nın Kültürel Ufukları: Tarihsel Bir Bağlam İçinde Genel Bir Değerlendirme”. bilig
  • Osman Horata
Horata, Osman (2017). "Türk Dünyası'nın Kültürel Ufukları: Tarihsel Bir Bağlam İçinde Genel Bir Değerlendirme". bilig, Türk Dünyası Sosyal Bilimler Dergisi 82: 117-131.
Azerbaycan Edebiyatının Modernleşmesinde Hasan Bey Zerdabi'nin 'Ekinçi' Gazetesinin Rolü
  • Babashova Z Kastrati
Kastrati, Babashova Z. (2017). "Azerbaycan Edebiyatının Modernleşmesinde Hasan Bey Zerdabi'nin 'Ekinçi' Gazetesinin Rolü". İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 7: 264-276.
Mirza Kâzım Bey”. İslam Ansiklopedisi. C. 30. İstanbul: TDV Yay
  • Ahmet Kanlıdere
Kanlıdere, Ahmet (2012). "Mirza Kâzım Bey". İslam Ansiklopedisi. C. 30. İstanbul: TDV Yay. 164.
Geopolitiçeskoe Polojenie Rossii: Predstavlenia i realnost
  • A B Kolosov
Kolosov, A. B. (2000). Geopolitiçeskoe Polojenie Rossii: Predstavlenia i realnost. Moskva: Art-Kuryer.
Coğrafya Her Şeyden Önce Savaş Yapmaya Yarar
  • Y Lacoste
Lacoste, Y. (2014). Coğrafya Her Şeyden Önce Savaş Yapmaya Yarar. Çev. Selim Sezer. İstanbul: Ayrıntı Yay.
İdeoloji ve Kültürel Kimlik
  • Jorge Larrain
Larrain, Jorge (1995). İdeoloji ve Kültürel Kimlik. Çev. Neşe Nur Domaniç. İstanbul: Sarmal Yay.
Azerbaycan Xalq Cumhuriyeti Ensiklopediyası. C. 1. Bakü: Lider Yay
  • Yagub Mahmudov
Mahmudov, Yagub (2005). "Azerbaycan Maarifçiliyi". Azerbaycan Xalq Cumhuriyeti Ensiklopediyası. C. 1. Bakü: Lider Yay. 45-47.
1990'dan Günümüze Türkiye ve Azerbaycan Edebiyatının Karşılıklı Etkileşimi
  • Mirza Mehmetzade
  • Bala
Mehmetzade, Mirza Bala (1991). Milli Azerbaycan Hareketi. Ankara: AKD Yay. Nağıyeva, Nigar (2017). 1990'dan Günümüze Türkiye ve Azerbaycan Edebiyatının Karşılıklı Etkileşimi. İstanbul: Hiperlink Yay.
“Azerbaycan’ın Milli Kimlik Sorunu
  • Nasip Nasipli
Nasipli, Nasip (2001). "Azerbaycan'ın Milli Kimlik Sorunu". www.21yyt.org/assets/uploads/file (Erişim Tarihi 07.03.2017).
Azerbaycan Tarihi. Bakü: Mütercim Yay
  • İrade Nuriyeva
Nuriyeva, İrade (2015). Azerbaycan Tarihi. Bakü: Mütercim Yay.
İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı. İstanbul: Timaş Yay
  • İlber Ortaylı
Ortaylı, İlber (2016). İmparatorluğun En Uzun Yüzyılı. İstanbul: Timaş Yay.
Siyaset Felsefesi Sözlüğü. Çev. İsmail Yerguz vd
  • P Raynaud
  • S Rials
Raynaud, P. ve Rials, S. (2003). Siyaset Felsefesi Sözlüğü. Çev. İsmail Yerguz vd. İstanbul: İletişim Yay.
  • Ağababa Rzayev
Rzayev, Ağababa (1965). Mirza Kazım Bek. Bakü: Azerneşr. Said, Edward (2016). Şarkiyatçılık. Çev. Berna Ülner. İstanbul: Metis Yay.
Türkler (Dış Türkler)”. İslam Ansiklopedisi. C. 12. İstanbul: MEB Yay
  • Mehmet Saray
Saray, Mehmet (1988). "Türkler (Dış Türkler)". İslam Ansiklopedisi. C. 12. İstanbul: MEB Yay.
Müslüman Cemaatten Ulusal Kimliğe Rus Azerbaycanı 1905-1920
  • Tadeusz Swietochowski
Swietochowski, Tadeusz (1988). Müslüman Cemaatten Ulusal Kimliğe Rus Azerbaycanı 1905-1920. İstanbul: Bağlam Yay.
“Türkiye’de Tarih Eğitiminin Ulusallığı ve Avrupamerkezcilik”
  • Ahmet Şimşek
Şimşek, Ahmet (2007). "Türkiye'de Tarih Eğitiminin Ulusallığı ve Avrupamerkezcilik". Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi 1: 16-35.
Oryantalizm, Postmodernizm ve Globalizm
  • Bryan S Turner
Turner, Bryan S. (2003). Oryantalizm, Postmodernizm ve Globalizm. Çev. İbrahim Kapaklıkaya. İstanbul: Anka Yay.
Türkiye'de Çağdaş Düşünce Tarihi. İstanbul: Türkiye İş Bankası Yay
  • Hilmi Ülken
  • Ziya
Ülken, Hilmi Ziya (2013). Türkiye'de Çağdaş Düşünce Tarihi. İstanbul: Türkiye İş Bankası Yay.
Abbaskulu Ağa Bakıhanov
  • Naile Velihanlı
Velihanlı, Naile (2014). "Abbaskulu Ağa Bakıhanov". Halk Gazetesi: 20.06.2014. Bakü.
Azerbaycan Maarifçi-Realist Edebiyatı. Bakü: Elm Yay
  • Nadir Velihanov
Velihanov, Nadir (1983). Azerbaycan Maarifçi-Realist Edebiyatı. Bakü: Elm Yay. Zenkovsky, Serge (2000). Rusya'da Türkçülük ve İslam. Çev. Ali Nejat Ongun. Ankara: Günce Yay.
Modern Devletin Doğası: 16. Yüzyıldan 18
  • Abou El-Haj
  • Rıfat Ali
Ortak Kimliğin Yeniden İnşası ve Türkiye-Azerbaycan-Orta Asya Türk Cumhuriyetleri İlişkileri Bağlamında Türklük Bilimi
  • Mustafa Aça
Azerbaycan Dilinin Tedrisi Metodikası
  • Nabat Caferova
Türk Dünyasında Kültürel Asimilasyon Politikaları
  • Turan Can
Azerbaycan Edebi Fikrinde Garpçılık Meyilleri. Bakü: Avrupa Yay
  • Terane Abdullayeva
Mirza Fethali Ahundzade: Bütün Yönleri İle
  • Yavuz Akpınar
“Azerbaycan’da Maarif Hareketleri”
  • Mehmet Cafer
Azerbaycan Maarifçiliyi”. Azerbaycan Xalq Cumhuriyeti Ensiklopediyası. C. 1. Bakü: Lider Yay
  • Yagub Mahmudov