Article

Cizye Defterlerine Göre Maraş’ta Gayrimüslimlerin Ekonomik Durumları

Authors:
To read the full-text of this research, you can request a copy directly from the author.

Abstract

Zimmî statüsü ile Müslüman olmayanların can ve mal güvenliğinin sağlanması karşılığında Gayrimüslimlerden vergi alınması usulü İslam’ın ilk dönemlerinden itibaren tatbik edilen bir uygulama idi. Bu nedenle Osmanlı Devleti topraklarında yaşayan Gayrimüslimleri devletin vergi sistemine dâhil etti ve bunlardan yaş, fiziki ve ekonomik durumuna göre cizye vergisi aldı. Gayrimüslimlerden bu şekilde vergi alınması her Gayrimüslimin devlete farklı oranda vergi ödediğinin de önemli bir göstergesidir. Ayrıca Osmanlı’nın bu vergi tahsili hakkında hassas davranma nedeni cizyenin devlete gelir sağlayan önemli kalemler içinde yer almasıydı. Bununla birlikte yaşlı, hasta, maddi durumu yerinde olmayanlar, kısmen din görevlileri, devlete yararlılık gösterenler ve idareci olanlarda birtakım vergilerden muaf tutuldu. Osmanlı hâkimiyetin ilk dönemlerinde yapılan tahrirlere göre bazı kazalar hariç Maraş’ta Gayrimüslim yoktu. Ancak süreç içerisinde kent merkezine de Gayrimüslimler yerleşti ve Müslümanlarla aynı mahallelerde oturmaya başladı. Diğer kentlerde olduğu gibi Maraş’ta da devlete cizye vergisini ödeyen Gayrimüslimler, bu vergiyi ekonomik durumlarına göre ödedi. Buna göre XVIII. ve XIX. yüzyıllarda şehirde ikamet eden Gayrimüslimlerin genel olarak iktisadi durumları orta düzeyde idi. Ayrıca devlet bu vergi hakkında usulsüzlük yapıldığında hemen soruşturma başlatarak gerekli önlemleri aldı ve Gayrimüslimlerin bu konuda sorun yaşamalarının önüne geçti. Huzursuzluk yaratan Gayrimüslimlerinde cizye vergilerini ödemeleri karşılığında devlet tarafından affedildiği tespit edildi.

No full-text available

Request Full-text Paper PDF

To read the full-text of this research,
you can request a copy directly from the author.

Article
Bu araştırmada H.1316-1321/ M.1898-1904 tarihli Maârif Salnâmeleri’nde yer alan veriler doğrultusunda Maraş Sancağı’nda Osmanlı klasik dönem eğitim kurumu olan medreseler incelenmiştir. Nitel araştırma desenine uygun yürütülen çalışmada doküman incelemesi tekniği kullanılmıştır. Bu kapsamda 1898-1904 yıllarına ait Maârif salnâmelerine ulaşılarak veriler Osmanlı Türkçesinden günümüz Türkçesine transkripe edilerek kategorilere ayrılmıştır. Bu araştırmanın verileri H.1316-1321/M.1898-1904 tarihli Maârif Salnâmeleri, kaynak eser, kitap, makale gibi akademik yayınlardan elde edilmiştir. Çalışmaya konu olan medreseler hakkında ulaşılan bilgiler betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Maraş Sancağı’nda mevcut olan medreseler, bulundukları yerler, medreselerin kurucuları, müderrisleri, öğrenci sayıları ile sancakta bulunan kütüphaneler, konumları, kuruluş tarihleri ve kurucuları, sahip oldukları kitap sayısı hakkında bilgi verilmiştir. 1899 yılında Maraş’ta faaliyet gösteren 28,1900-1904 yılları arasında 23 medrese tespit edilmiştir. Boğaz Kesen, Alacalar, Çiçekli, Hacı Hüseyin, Çarşıbaşı medreselerinin kurucuları meçhuldür. Maraş merkez kazasında 1899’da bulunan Alacalar, Acemli, Şekerli, Çarşıbaşı; Elbistan kazasında mevcut olan Aşağı Cami, Kul Sufi, Karcızade medreselerinin kurucuları ahali olarak belirtilmiştir. Kurucusu kadın olan tek medrese Şaziye medresesidir. Medreselerin öğrenci sayıları ve medreselerde görevli müderrislerin yıllara göre değişkenlik gösterdiği gözlenmiştir. Maraş Sancağı’nda Maraş merkez kazasında Cami Kebir; Elbistan kazasında Hayatizade olmak üzere 2 adet kütüphane bulunmaktadır. Bu kütüphanelerin birinde 28, diğerinde 286 kitap bulunmaktadır.
Article
Full-text available
Bu çalışma 1840’ların sonunda Kilis’te yaşayan gayrimüslim cemaatlerin ekonomik durumlarına, nüfus ve fiziksel yapılarına odaklanmıştır. Cizye vergi defterlerinin sunmuş olduğu bilgiler çerçevesinde gayrimüslim cemaatlerin ekonomik durumları karşılaştırmalı olarak ortaya konulmaya çalışılmıştır. Kilis şehir merkezinde yaşayan gayrimüslimlerin ekonomik gelir düzeylerini Maraş, Antep ve Sivas gibi çevre şehirlerde yaşayan gayrimüslimlerin gelir düzeyleriyle karşılaştırmalı bir şekilde inceleyerek belirginleştirmek hedeflenmiştir. Çalışmada Kilis’te Ermeni, Maruni, Rum ve Yahudi cemaatlerinin yaşadığı ve ekonomik anlamda Marunilerin daha iyi gelir düzeyine sahip olduğu, bilinenin aksine Yahudi cemaatine mensup kişilerin daha düşük gelir seviyesine sahip oldukları görülmüştür. Ermenilerin ve Rumların ekonomik gelir seviyesi açısından benzer oldukları, bunların büyük çoğunluğunun şehir genelinde olduğu gibi ekonomik alt gelir seviyesine sahip oldukları tespit edilmiştir. Gayrimüslimlerin yaşları ve fiziksel özellikleri çerçevesinde bakıldığında ekonomik potansiyeli olan genç ve dinamik bir sosyal zindeliğe sahip oldukları anlaşılmıştır. Bu noktada diğer çevre şehirlere göre de daha genç bir nüfusa sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Tipolojik anlamda çevre şehirlerde yaşayan gayrimüslimlerle benzer özellikleri taşıdıkları görülmektedir. Ayrıca gayrimüslimlerde sakal bırakma alışkanlığının yaşın ilerlemesiyle orantılı olduğu anlaşılmaktadır. Gayrimüslimlerin çoğunda bıyık bırakma alışkanlığı olduğu ancak sakal bırakmanın pek adet olmadığı tespit edilmiştir. Az da olsa genç yaşta sakal bırakan olduğu gibi ileri yaşlarda sakal bırakmayanlara da rastlanmaktadır. Ayrıca çoğunun orta boylu olduğu, kısa ve uzun boylu olanların daha az bir sayıya sahip oldukları görülmüştür.
Article
Full-text available
The Ottoman State gave embezzlement status to these people in order to determine the legal status of non-Muslims. The state of embezzlement is considered by the state as a trust of God and the life, property and honor security of these individuals are taken under the responsibility of the state. They were also exempted from military service by Muslims. In the Ottoman Empire, which is an important representative of the tradition of the Turkish-Islamic State, the NonMuslim men paying taxes constitute one of the important income sources of the state. The state has regularly registered Non-Muslims who are taxpayers in their books to protect this income source and prevent possible loss of income. These books are a very important source of the socio-economic status of non-Muslims living in the Ottoman State. Taxpayers in books There are a lot of information about personal information of Non-Muslims, as well as the physical characteristics of the taxpayers and their economic status. We will try to show the situation of the Non-Muslims who lived in Çankırı (Center) after the briefing of the short-term tax and book books in this study, based on the books of 1844 and 1846.
Book
Ermenilerin Osmanlı İmparatorluğu’ndaki konumları, sosyal, iktisadi ve idari hayattaki rolleri ve Müslümanlar ile olan münasebetleri; ya bu dönemde meydana gelen siyasi hadiselerin gölgesinde tamamen kaybolmuş ya da meseleler bu hadiselerin etkisinde kalınarak bir değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Kanaatimizce yüzyıllar boyunca birlikte yaşayan bu toplulukların konumları ve birbirleri ile olan münasebetleri 19. yüzyılın son çeyreğinde meydana gelen siyasi hadiseler ile başlayıp “tehcir” ile sonuçlanan ve “Ermeni Meselesi” olarak nitelendirilen hadiseden bağımsız bir şekilde ele alınarak ortaya konulmalıdır. Biz de bu düşünceden hareketle 19. yüzyılda Osmanlı coğrafyasının günümüz Türkiye sınırlarını kapsayan bölgelerinde yaşayan Ermenilerin sosyal, kültürel, dini ve iktisadi yapıları ile toplumsal münasebetlerini Batılı seyyahların bize sundukları bilgiler ışığında ortaya koymayı hedeflemekteyiz. Böylece Ermenilerin 19. yüzyılda Osmanlı toplum yapısındaki konumları ve Müslümanlarla münasebetleri noktasında bir panorama sunmaya çalışacağız.
Article
Toplumlarda mülk sahibi olma ve mülkün el değiştirmesi uygulamaları, insanlık tarihi kadar eskidir. Bu uygulamaların bir Osmanlı taşra kenti olan Kastamonu’da 1673-1702 yılları arasında nasıl gerçekleştirildiği çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Kastamonu özelinde bahsi geçen yıllarda mülk edinme yöntemlerinden satış, müzayede, mübadele ve hibe üzerinde durulacaktır. Mülkünü satmak, mübadele ya da hibe etmek isteyen kişilerin öncelikle mahkemeye başvurması ve karşı tarafında yine mahkemede hazır bulunması gerekirdi. Bu sebeple siciller, bu tür uygulamaları içeren örneklerle doludur. Buradan hareketle çalışmanın kaynağını Kastamonu Şer’iyye Sicilleri oluşturmaktadır. Sicillerde mülk edinme yöntemleriyle ilgili belgeler kaydedilirken belli bir sistematik düzen takip edilmiştir. Bu düzenle birlikte mülk alım-satımlarında ya da mülklerin el değiştirmesinde uygulanan yöntem ve farklılıklar, çalışmada ele alınacak konulardır.
Article
The geography of Ottoman Empire is very important for missionary activities.The main reason for this,the land of Ottoman empire covered Anotolia and middle East where three grand religion was born and their holy place were there.Therefore ,this region called as "Bible Land" in Christian literature.
212/ 10568, 14 Receb 1239/ 15 Mart 1824
  • C Ev
137/179, 27 Ramazan 1313/12 Mart 1896
  • Y Mtv
92/ 16, Fî Evasıt-ı L. 1067/1 Ağustos 1657
  • A Dvnsmhm
Tarihleri Arasında Gaziantep’te Sosyal, Siyasî ve İktisadî Yapı (142 Numaralı Gaziantep Şer‘iyye Sicili Metin Transkripsiyonu Ve Değerlendirmesi s.1-253), Basılmamış Yüksek Lisans Tezi
  • Leyla Akcan
Maraş Tahrir Defteri 1563
  • M Erdoğdu
  • Elibüyük Akif- Yinanç Refent
  • Mesut
Osmanlı Devletinde Yahudiler
  • Ahmet Eroğlu
  • Hikmet
229 Numaralı Şer’iyye Sicili’ne Göre Maraş
  • İbrahim Gedik
1844 ve 1846 Tarihli Çankırı Cizye Defterlerine Göre Çankırı’da Gayrimüslimler
  • Burak Kocaoğlu
Kocaoğlu, Burak (2018), 1844 ve 1846 Tarihli Çankırı Cizye Defterlerine Göre Çankırı'da Gayrimüslimler, Alınteri Sosyal Bilimler Dergisi (ASOBİD), Sayı: 4, ss. 283-295.
Şırnak Çevresinde Yahudiler
  • Nuh Arslantaş
Doğu Roma İmparatorluğu(Bizans) Döneminde Maraş Ve Çevresinin Stratejik Önemi
  • Fatma Çapan
Çapan, Fatma (2016), Doğu Roma İmparatorluğu(Bizans) Döneminde Maraş Ve Çevresinin Stratejik Önemi. Uluslararası Selçuklu Döneminde Maraş Sempozyumu 17-19 Kasım 2016, III. cilt, Kahramanmaraş, ss.176-191.
18. yy'ın ilk yarısında Üsküdar'da Müslim-Gayrimüslim ilişkileri: Şeriyye sicilleri ve müdevvel kaynaklar ışığında
  • Nevzat Erkan
Osmanlı’nın Son Döneminde Maraş’ta Ermeni Siyasi Faaliyetleri, Gün yayınları
  • Ahmet Eyicil
Osmanlı Ve Modern Türkiye - Araştırmalar
  • Halil İnalcık
İnalcık, Halil (2013), Osmanlı Ve Modern Türkiye -Araştırmalar, Timaş Yayınları, İstanbul.
231 numaralı Maraş şer'iye sicilinin 1-115 sayfaları arası transkripsiyonu ve değerlendirilmesi (1894-1895) Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  • Ünzile Us
Us, Ünzile (2018), 231 numaralı Maraş Şer'iye sicilinin 1-115 sayfaları arası transkripsiyonu ve değerlendirilmesi (1894-1895) Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tarih Anabilim Dalı, Kahramanmaraş.
55/152, 28 Şevval 1333/8 Eylül
  • Dh
  • Şfr
232 numaralı Maraş şer`iyye sicilinin (5 muharrem 1297-4 safer 1298/ 19 Aralık 1879-5 Ocak 1881) 75-150. sahifelerinin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi
  • Ayşe Kızmaz
  • Banu
Osmanlının Son Döneminde Maraş
  • Mehmet Yetişkin
V ve VI Numaralı Maraş Ahkam Defterlerinde Maraş’a Gönderilen Hükümler
  • Yasin Kozak
II numaralı Maraş Ahkâm defterinde 1-212 sayfalar arasında bulunan ve Maraş'a gönderilen hükümlerin transkripsiyon ve değerlendirilmesi 1765-1775, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  • Küçükdağılkan Ökkeş
Osmanlı Devleti’nde Cizye Ve 19
  • Özcoşar
  • Hüseyin İbrahim- Güneş
  • Haşimi
Özcoşar, İbrshim -Güneş, H. Haşimi (2006), Osmanlı Devleti'nde Cizye Ve 19. Yüzyıla Ait Bir Cizye Defteri: Cizre Sancağının Cizye Defteri (Cizye Defter Numarası: 375), Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 5(15), ss.159-179.
Osmanlı Devleti'nde Cizye Ve 19. Yüzyıla Ait Bir Cizye Defteri: Cizre Sancağı'nın Cizye Defteri (Cizye Defter Numarası: 375)
  • İ Özcoşar
  • H H Güneş
1813-1834 tarihlerini kapsayan IV numaralı Maraş Ahkâm Defteri'nde Maraş Kadılığı'na gönderilen hükümler. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  • Cengiz Özveri
XIV-XVI. Yüzyıllar Arasında Arnavutluk’ta Gayrimüslimler, İSTEM / 29,ss
  • İlir Rruga
Rruga, İlir (2017), XIV-XVI. Yüzyıllar Arasında Arnavutluk'ta Gayrimüslimler, İSTEM / 29,ss.159-172.
Osmanlı Devleti’nin Son Döneminde Maraş’ın Sosyo-Kültürel ve Ekonomik Durumu, Akdeniz
  • Mehmet Yetişkin
Osmanlı Yönetiminde Gayrimüslimler Kuruluştan Tanzimat'a Kadar Sosyal
  • Yavuz Ercan
Ercan, Yavuz (2001), Osmanlı Yönetiminde Gayrimüslimler Kuruluştan Tanzimat'a Kadar Sosyal, Ekonomik ve Hukuki Durumları, Turhan Kitapevi Yayınları, Türk Kültürü Dizisi: Araştırmalar, İncelemeler 2, Ankara.
Osmanlı'nın Son Döneminde Maraş'ta Ermeni Siyasi Faaliyetleri
  • Ahmet Eyicil
Eyicil, Ahmet (2008), Osmanlı'nın Son Döneminde Maraş'ta Ermeni Siyasi Faaliyetleri, Gün Yayınları, Ankara
229 Numaralı Şer'iyye Sicili'ne Göre Maraş'ta Hayat, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İlahiyat Anabilim Dalı İslâm Tarihi Bilim Dalı
  • İbrahim Gedik
Gedik, İbrahim (2016), 229 Numaralı Şer'iyye Sicili'ne Göre Maraş'ta Hayat, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İlahiyat Anabilim Dalı İslâm Tarihi Bilim Dalı, İstanbul.
Yüzyıllarda Maraş Şehrinde Sosyal ve Ekonomik Hayat
  • Adnan Gürbüz
Gürbüz, Adnan (2009), 16-17. Yüzyıllarda Maraş Şehrinde Sosyal ve Ekonomik Hayat, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, Cilt 2, Sayı 9, ss.165-170.
  • Kemal H Karpat
Karpat, Kemal H (2019), Osmanlı Modernleşmesi, Toplum, Kurumsal Değişim Ve Nüfusu, (Çev. Ceren Elitez), TimaşYayınları, İstanbul.
  • Naime Kayaçağlayan
  • Yüksel
Kayaçağlayan, Naime Yüksel (2011), 1714-1715 Tarihleri Arasında Gaziantep'te Sosyal, Siyasî Ve İktisadî Yapı (65 Numaralı Gaziantep Şer'iyye Sicili Metin Transkripsiyonu Ve Değerlendirmesi), Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kilis 7 Aralık Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tarih Ana Bilim Dalı, Kilis.
Cizye Defterleri: Osmanlı Tarihi Üzerine Yapılabilecek Araştırmalar ve Literatür Değerlendirmesi
  • Burak Kocaoğlu
Kocaoğlu, Burak (2017), Cizye Defterleri: Osmanlı Tarihi Üzerine Yapılabilecek Araştırmalar ve Literatür Değerlendirmesi, Tarih Yazımı Üzerine, Yöntemler-Yaklaşımlar-İlkeler-Yorumlar, (Ed. İsmail Özçelik), Berikan Yayınevi, Ankara
  • Kemalettin Koç
Koç, Kemalettin (2010), Kahramanmaraş'ta Sosyal Hayatın Fiziki Yapıya Etkisi (Sosyal, Kültürel, Ekonomik Yapı ve Şehirleşme Tarihi).(Ed. Yaşar Alparslan, Serdar Yakar) Ukde Kitaplığı, Maraş Tarihi Serisi:17, Kahramanmaraş.
  • Rozen Mınna
Mınna, Rozen (2010), İstanbul Yahudi Cemaati'nin Tarihi (1453-1566), (Çev. Serpil Çağlayan), Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, İstanbul.
  • Harun Şahin
Şahin, Harun (2015), XX. Yüzyılın Başlarında Maraş Sancağı'nın İktisadi, Mali ve Sosyal Durumu, Dulkadiroğlu Belediyesi, Maraş Kültür Tarih Yayınları Serisi-4, Kahramanmaraş.