Article

ÇAĞDAŞ SANATTA ALTERNATİF MALZEME OLARAK TEKSTİL VE ZANAATTEN SANATA DÖNÜŞÜMÜ

Authors:
To read the full-text of this research, you can request a copy directly from the author.

No full-text available

Request Full-text Paper PDF

To read the full-text of this research,
you can request a copy directly from the author.

... Tekstil, dokuma veya örme yöntemleri kullanılarak ipliğin bir yüzey haline getirilmesidir (Akdemir, 2016: 221). Kapar (2018)' e göre tekstil kavramı ise, sanayi dokuması veya elle yapılmış, doğal ya da sentetik, doğal yollarla birbirine bağlanmış, lifli malzemeleri tanımlamak için kullanılmaktadır. Tekstil, eski çağlardan beri varlığını sürdüren ve gündelik hayatta işlevselliğin gerektirdiği ölçüde gelişen ve şekillenen bir alan olmuştur. ...
Conference Paper
This analysis aimed to ascertain the impact of entrepreneurial leadership and human resource management on food industry success. The design used in this analysis was conclusive, and the test was causal. The population was the owner of the food industry. The procedure used to select the sample was essential random sampling with 50 participants. The data processing methodology used with the aid of the SPSS platform version 20 is multiple linear regression. The findings suggest that entrepreneurial leadership and human capital management concurrently affect the success of the food industry. In part, both entrepreneurial and human resource management have a significant favourable influence on the food industry's success.
... Tekstil ve lif sanatı arasındaki terminoloji farklılığını Arslan; (2018: 95) tekstilin ‚nesnel lif özlü‛ veya ‚soyut kavramsal‛ açılımlarına dayandırmıştır ve özellikle 60'larda içerik açısından, lifle anlatım diline dönüşen nesnel yapıtlar ve kavramsal lif sanatı yaklaşımlarının izlendiğinden söz etmiştir. Kapar (2018;45) ise, lif sanatının Lenore Tawney, Magdalena Abakanovicz, Ewa Hesse, Judy Chicago, Louise Borgeois gibi kimi heykel eğitimi alan, kimisi de heykelle birlikte resim ve enstalasyon gibi alanlarda yetişen sanatçıların, yaratıcı yeteneklerini zanaatın ötesine taşıyıp, plastik sanatların özgür alanında, malzemenin sonsuz dönüşümlerini kullanarak geleneksel materyalleri güncel sanat tekniklerine uyarladığından söz etmiş, bu öncülerin toplumsal cinsiyet ayrımına vurgu yapan feminist sanattan, sosyal ve politik tüm söylemlere kadar geniş kavramsal alanda ürünler vererek plastik sanatlarda bir alan yarattıklarını ifade etmiştir. ...
Article
Geleneksel el sanatlarının bir dalı olarak dantel, dünya üzerinde ait olduğu coğrafya ile şekillenen, kültürlerin gelenekler ile aktarımında bir araç haline gelen, özenli ve oldukça zahmetli bir el sanatıdır. Bu çalışmalar her ne kadar geleneksel olarak nitelendirilseler de yeni yaklaşımlar ile güncel yorumlar kazandırılarak farklı alanlarda örnekler sunmaktadırlar. Carrickmacross dantelleri, Avrupa dantelleri arasında yer alan, Sanayi Devrimi sonrasında makinede üretimi de sağlanmış olan bir çeşit aplike dantel olarak değerlendirilen İrlanda’ya özgü nakışlı çalışmalardır. Bu çalışma sürecinde makine üretimi sayesinde günümüz tekstil sektöründe yaygın olarak bilinen Carrickmacross danteli ile nispeten daha az tanınan Anadolu kültürünün önemli bir el sanatı olan iğne oyası tekniğiyle özgün bir uygulama gerçekleştirilmiştir. Makale çalışmasının amacı, ele alınan teknikleri asıl işlevlerinden izole ederek değerlendirmek üzere detaylı şekilde araştırıp, deneyimlemek ve gerçekleştirilen uygulama üzerinden, geleneksel tekstil tekniklerinin yorumlanması sonucu üretilen objeleri plastik ifadelerinin kategorileri açısından yoruma açmaktır. Geleneksel üretim yöntemlerinin zanaattan beslenerek, evrensel bir yaklaşımla yeniden ele alınması çalışmanın bir diğer amacıdır.
Article
Tahta kalıp baskılı yazmalar, keten dokumalar, kanaviçe, tel sarma, tel kırma işlemeler ve tığ işi danteller gibi eski dönemlerde üretilmiş tekstil örnekleriyle Bartın yöresi önemli bir yere sahiptir. Bu bölgede tığ işi danteller “Tentene” adıyla da anılmaktadır. Danteller dokusal özellikleri ve üzerlerindeki bezemeler açısından birçok sanat dalına ilham kaynağı olmaktadır. Ayrıca dijital baskı teknikleriyle farklı kullanım alanlarına yönelik üretim imkanı sağlamaktadır. Tığ dantellerinin eski örneklerinin araştırılması, ortaya çıkarılması, yeni tasarımlarda kullanılması kültür mirasımızın yaşatılması yönünden önem arz etmektedir. Bu makalede Bartın yöresine özgü bir çeyiz sandığından sekiz adet tığ danteli seçilerek; fotoğrafları çekilmiş, ölçüleri alınmış, desen ve kompozisyon özellikleri incelenmiştir. Yirminci yüzyıla ait tığ örgüsü dantellerin bu örneklerinin örgüsel desenleri, bilgisayar ortamına aktarılarak, giysi, ev tekstili, aksesuar, ev dekorasyon ürünleri gibi farklı alanlarda kullanımlarına yönelik yeni desenler tasarlanması amaçlanmıştır. Bu bağlamda tığ örgüsü dantellerin yüzeylerindeki desenler, bilgisayar destekli tasarım programlarıyla düzenlenerek siyah, beyaz ve gri tonların hakim olduğu çok sayıda desen tasarımı elde edilmiştir.
Article
yapıda oluşan değişimler, politik ve kültürel dinamiklerin dönüşümleri sonucunda sanatçıları yeni teknik ve estetik arayışlarına yönlendirmiş, zanaat kimliğinden ayrılarak modern sanatta önemli bir ifade aracı niteliğini kazanmıştır. Farklı malzeme ve teknik olanaklarıyla, sanatta duygusal ve sembolik anlatım dilini içeren temsil biçimleri sunmuştur. Kadına ait kullanım malzemesi olarak ele alınan tekstil, yine kadınların sanat pratiklerinde; alt mesajlar barındıran, sosyo-kültürel ve sosyo-politik konuların öne çıktığı temsil aracı olmuştur. Çalışmada; tekstil sanatçılarının, etnik köken ve inanç farklılıkları, cinsel yönelim, coğrafya, kadın kimliği çerçevesinde toplumsal normların dışında tutulan “ötekileştirilenlere” bir tepki niteliğindeki beş çalışması irdelenerek bireyin imajı, insan rolleri ve toplumsal baskıların tekstil eserler üzerine yansımasını; sembolik anlamlar, alt mesajlarla tekstil sanatına nasıl yön verdiğini saptamak amaçlanmıştır. Tekstil eserler, göstergebilimsel yaklaşımla Roland Barthes’ın anlamlandırma şeması üzerinden çözümlenmiştir. Göstergeler, gösteren/gösterilen, düzanlam/yananlam karşıtlıklarıyla açıklanarak, eserlerde anlamın kurulma biçimi yazı ve görsel ilişkilerle tartışılmıştır.
Article
Full-text available
Tarihsel süreçte, çeşitli tekstil yüzey teknikleri geliştirildiği bilinmektedir. Keçe, dokuma, örme gibi teknikler ile yapılan tekstil yüzeyleri üzerine ise zamanla baskı, boyama, kırkyama, işleme, yorganlama (kapitone), aplike gibi teknikler ile uygulamalar yapılmıştır. Bu makalede; dikiş tekniklerinden biri olan ve geleneksel bir tekstil yüzey tekniği olan aplike tekniğinin çağdaş tekstil sanatındaki yerinin araştırılarak geçmişten günümüze nasıl uygulandığı, çağdaş tekstil sanatı için hangi önerilerin geliştiği gibi konuların araştırılması amaçlanmıştır. Bu bağlamda çalışmada öncelikle, tekstil yüzeylerinde genellikle bir kumaş parçasının başka bir kumaş yüzeyine çok çeşitli yollarla uygulanması ile elde edilen aplike tekniğinin tanımlarına, bazı kültürlerde öne çıkan örnek uygulamalarının yanı sıra; bilinen bazı aplike türleri ve dikiş çeşitlerine yer verilerek, 20. yüzyıl başından itibaren çağdaş tekstil sanatının gelişimi ve çağdaş tekstil sanatında aplike tekniğinin yeri incelenmiştir. Nitel araştırma yönteminin benimsendiği çalışmanın temel bulguları bu alanda eserleri olan sanatçılarla yapılan açık uçlu anket çalışmasından elde edilmiştir. Ayrıca, anket çalışmasından elde edilen bulguları desteklemek amacı ile çalışmalarında aplike tekniğini kullanan çağdaş tekstil sanatçılarının uygulamaları ve teknikleri incelenmiştir.
Chapter
Full-text available
HİZMETLİ LİDERLİĞİN PSİKOLOJİK SAHİPLENME , İŞ TATMİNİ VE ÇALIŞAN PERFORMANSI ÜZERİNEKİ ETKİSİ
Article
Full-text available
Mankind, who has been trying to position itself on earth since its existence, has turned to various efforts in order to meet its basic needs. As a result of these efforts, various branches of art have emerged. All kinds of effects, from the person who makes it to the raw material used, played a big role in the classification of these branches of art. Embroidery art, which is evaluated under the title of thread arts, was defined as feminine arts in ancient times due to the delicate structure of thread. After the Art and Craft movement, the postmodernism and emergence of the feminism movement there were breaking points in the approaches to the art of embroidery. Technological developments have also greatly affected the art of embroidery art, which has begun to take its place among the conceptual art. As a positive result of these, the art of embroidery has become an art branch that can be done by everyone, regardless of woman or man, and can be applied on any kind of surface. In the art of embroidery, which is also known as the art of ornament, it is seen that meaningful projects have started to be made as a message to social concerns. In this study, embroideries on paper surfaces were examined. Paper surfaces vary and each has a different sensitivity. Therefore, such studies are defined as experimental studies. In the study, the works made by 3 different artists on 3 different paper backgrounds were examined and their document analyzes were made. It is understood that with these works created with the idea of using the beautiful and the imperfect together, the art of embroidery has gained an identity that goes beyond the borders in material and emphasizes social events.
Article
"Fiber Art and the Hierarchy of Art and Craft, 1960-1980" both explores the artistic, historical, institutional and extra-aesthetic forces affecting the formation of the fiber movement and evaluates the curatorial strategies of Mildred Constantine and Jack Lenor Larsen to negotiate the hierarchy of art and craft in order to elevate fiber as a medium of "high art." The analysis considers the emergence of the category of fiber art in the 1960s and 1970s, the cultural contexts in which fiber or textiles were utilized in the period, strategies of transcending the hierarchy of art and craft, and other relations of dominance and subordination that defined fiber's marginality in the hierarchy of the arts and shaped the responses of artists, critics and curators to aesthetic boundaries.
Plastik Sanatlarda Tekstilin Yeri, Ġstanbul:Marmara
  • Ġdil Akbostanci
AKBOSTANCI, Ġdil, 1999, Plastik Sanatlarda Tekstilin Yeri, Ġstanbul:Marmara.
Yüzyıl Batı Sanatında Akımlar
  • Ahu Antmen
ANTMEN, Ahu, 2008, 20.Yüzyıl Batı Sanatında Akımlar, Sel Yayıncılık, Ġstanbul.
Amprente culturale än arta fibrelor,Editura Muzeului National Literaturii
  • Anna-Maria Orban
ORBAN, Anna-Maria, 2013, Amprente culturale än arta fibrelor,Editura Muzeului National Literaturii, Romania.
Sanatın"Öteki"ne Açılması ya da Kamusal Alanda Sanat,Ġdil
  • Yeliz Selvġ
SELVĠ, Yeliz, 2017, Sanatın"Öteki"ne Açılması ya da Kamusal Alanda Sanat,Ġdil, Sayı:6, 2222.
  • Michael Wilson
WILSON, Michael, 2015, Çağdaş Sanat Nasıl Okunur, Hayalperest Yayınları, Ġstanbul. GÖRSEL KAYNAKÇA
  • Gunta Stölz
Resim 2:Stölz,Gunta."5Chöre".(https://www.guntastolzl.org/Works/Bauhaus-Dessau-1925-1931/Wall-Hangings/). Erişim Tarihi:15.05.2018.
  • Anni Albers
Resim 3:Albers,Anni.( http://www.ideelart.com/module/csblog/post/273-1-anni-albers.html). Erişim Tarihi:15.05.2018.
May I Have This Dance
  • Scheila Hicks
Resim 4:Hicks, Scheila." May I Have This Dance?".( http://www.space matters. com/tags/art/page/16/). Erişim Tarihi:15.05.2018.