ArticlePDF Available

Treball per projectes i competència científica: una proposta metodològica per al disseny de Projectes d’Indagació

Authors:

Abstract

L’assoliment de la competència científica reclama una ciència escolar més activa i dissenys didàctics que ubiquin l’aprenentatge en contextos i pràctiques rellevants on els alumnes tinguin un paper central per promoure un aprenentatge més profund i transferible. La metodologia d’Estudis de Cas és útil per a treballar les tres dimensions de la competència científica (conceptual, procedimental, epistèmica). Es descriuen diverses activitats/exemples i vies per al seu disseny tenint en compte el Context, el Conflicte i les Evidències inicials. Es proposa també la Roseta de Dimensions com a eina d’anàlisi del disseny de les activitats.
... Per la seva banda, el Earth Fluids Scientific Congress és un Projecte d'Investigació que aplica també metodologies d'ABP i Ensenyament de les Ciències Basat en la Indagació (ECBI), seguint els projectes d'Indagació (Domènech-Casal, 2017) perquè existeix una pregunta o objectiu extern amb l'aprenentatge; s'usen metodologies investigadores (disseny d'experiments, modelització, etc.); es treballa en equip i mitjançant la discussió a partir de les evidències; es genera un producte final col·lectiu en format científic i existeix un context que instrumentalitza i connecta el currículum amb el món real. El congrés científic treballa el procés d'investigació al voltant d'un tema tan general com és el de les capes fluides de la Terra -atmosfera i hidrosfera -però concretant en petites investigacions que els mateixos alumnes proposen i realitzen de principi a fi a partir d'espais del seu propi entorn. ...
Article
Full-text available
El treball en contextos rellevants que proposa l'Aprenentatge Basat en Projectes, implica que, a més dels continguts científics, el projecte recluti continguts d'altres matèries. Aquesta interdisciplinarietat té una gestió complexa que, d'altra banda, permet projectes més connectats al món real. En aquest article, es descriuen 5 projectes de diferents àmbits de la ciència (astronomia, diversitat biològica, genètica, histologia) que s'han desenvolupat de forma interdisciplinària en funció de les necessitats i oportunitats didàctiques de diversoscontextos, incloent museus, criminologia, gestió d'espais urbans i col·laboració amb institucions externes.
... Posiblemente el futuro pasará por la combinación de los dos tipos de propuestas, la orientada a la construcción del modelo teórico y la orientada a su instrumentalización, a partir de combinar actividades que potencien las dos perspectivas (Domènech, 2017). Y ello tiene que ver con la discusión sobre finalidad de los aprendizajes en el marco escolar. ...
Article
Full-text available
Actualmente, se están impulsando numerosas metodologías didácticas basadas en el trabajo por proyectos. En relación a ellas se identifican algunas características comunes, aunque en la práctica se conceptualizan y aplican de manera muy diversa. Las diferencias principales radican en cómo se entiende qué es un contexto idóneo y cómo se selecciona, en los objetivos de aprendizaje relacionados con los conocimientos conceptuales a construir, en la forma de concebir y aplicar un proceso de investigación y, también, en qué se entiende por actuar y cómo se promueve. En el artículo se reflexiona, en relación a estos aspectos, sobre las concepciones y prácticas desde el punto de vista de la competencia científica, y sobre lo que se sabe y sobre lo que aún son campos abiertos en didáctica de las ciencias.
ResearchGate has not been able to resolve any references for this publication.