Article

MÜZİK DERSİNDE ÖĞRENME ÖĞRETME SÜRECİ İLE İLGİLİ ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ

Authors:
To read the full-text of this research, you can request a copy directly from the author.

No full-text available

Request Full-text Paper PDF

To read the full-text of this research,
you can request a copy directly from the author.

... Keywords: social studies, design, design efficiency Giriş Eğitim, bireyin kişisel yeteneklerinin farkına varmasında önemli bir araçtır (Akarsu, 2017). Toplumların devamlılıklarını sürdürmelerinde en önemli varlık olan insanı yetiştirmede etkili olan kurum okuldur. ...
Book
Full-text available
Büyük düşünür Aristoteles “Duyguların samimi bir şekilde anlatımı konusunda hiçbir şey ritim ve ses kadar kuvvetli değildir. Mademki bu, gerçek bir güçtür; o halde müzik mutlaka çocukların eğitiminde kullanıl-malıdır.” diyerek müziğin, insanın dışa açılımında ne kadar etkili bir araç olduğunu vurgulamış ve bunun sonucu olarak da çocuğun eğitiminde mutlaka kullanılması gerektiğini ifade etmiştir. İnsanın, doğum öncesinde başlayan sessel ve müziksel gelişimi, doğum sonrasında farklı bir ortama ve boyuta taşınmakta; bu gelişim sürecinde ses ve müzikle olan bu iç içelik, zamanla onun kendini ifade etmesinin, iletişim kurmasının ayrılmaz bir parçası haline gelmektedir. Çocuk, evde, okulda, sokakta, parkta dolayısıyla her yerde ve günün her saatinde müzikle oynamakta, müzik yoluyla kendini ifade etmekte, duygularını anlatmakta ve böylece beden zihin, dil ve duygu gelişimini sürdürmektedir. Öyleyse, çocuk yaşamının bu denli ayrılmaz bir parçası olan müziğin okulöncesi dönemden başlayarak ve özellikle ilköğretim döneminde planlı bir biçimde ele alınması ve işlenmesi gerekmektedir. Müzik öğretimi, içsel bir süreç ve ürün olan müziksel öğrenmeleri destekleyen ve sağlayan dışsal olayların planlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi sürecidir. İlköğretimde etkili ve verimli bir müzik eğitiminin gerçekleşebilmesi için müzik öğretiminin, belli hedeflere dönük müziksel öğrenmeler oluşturmak üzere planlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, bu kitap, müzik öğretiminin yöneticisi konumunda olacak öğretmen adayları ve öğretmenler tarafından kullanılmak üzere birinci kademeye yönelik olarak hazırlanmıştır. Kitabın birinci bölümünde çocuk ve müzik ilişkisi incelenmiş; ikinci bölümde ilköğretimde müzik öğretimi ele alınmış; üçüncü bölümde ilköğretimde kullanılabilecek bazı özel müzik öğretimi yöntemleri incelenmiş; dördüncü bölümde 1994 yılında hazırlanan ve halen kullanılmakta olan sekiz yıllık ilköğretim kurumları müzik dersi öğretim programının birinci ve ikinci devresi tanıtılmış; beşinci ve son bölümde ise ilköğretim kurumları müzik dersi öğretim programının birinci ve ikinci devresinde yer alan ünite ve konular ile ilgili açıklayıcı bilgilere ve örnek eğitim durumlarına yer verilmiştir. Bu kitabın, Eğitim Fakültelerinin İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı öğrencilerine, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anasanat Dalı öğrencilerine ve sınıf öğretmenleri ile müzik öğretmenlerine, bunun yanı sıra müzik eğitimi ile ilgilenen ilgili tüm kişi ve kuruluşlara yardımcı olması umulmaktadır.
Hayat bilgisi dersi öğretim programında kullanılan yöntem ve tekniklerin öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi(Sinop ili örneği)
  • N Aykaç
Aykaç, N. (2011). Hayat bilgisi dersi öğretim programında kullanılan yöntem ve tekniklerin öğretmen görüşlerine göre değerlendirilmesi(Sinop ili örneği). Kastamonu Eğitim Dergisi, 19(1): 113-126.
Bilimsel araştırma yöntemleri
  • Ş Büyüköztürk
  • E K Çakmak
  • Ö E Akgün
  • Ş Karadeniz
  • Ş Demirel
Büyüköztürk, Ş. Çakmak, E. K. Akgün, Ö. E. Karadeniz, Ş. ve Demirel, Ş. (2010). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem A. Yayıncılık.
Eğitim, Öğretim ve Öğretmenlik Mesleği
  • A Eskicumalı
Eskicumalı, A. (2004). Eğitim, Öğretim ve Öğretmenlik Mesleği, Şu kitaptan: Özden, Y. (Edit).
Program Geliştirmede Temel Kavramlar
  • İ Görgen
Görgen, İ. (2012). Program Geliştirmede Temel Kavramlar, Şu kitaptan: Şeker, H. (Edit). Eğitimde Program Geliştirme Kavramlar Yaklaşımlar, Ankara: Anı Yayıncılık.
Eğitimde program geliştirme
  • Ö C Karacaoğlu
Karacaoğlu, Ö. C. (2014). Eğitimde program geliştirme. Ankara: Kısayol Yayıncılık.
İlköğretim 4. ve 5. sınıf müzik dersinin gerçekleşme düzeyine ilişkin öğrenci görüşleri
  • A Kocabaş
  • E Selçioğlu
Kocabaş, A. ve Selçioğlu, E. (2003). İlköğretim 4. ve 5. sınıf müzik dersinin gerçekleşme düzeyine ilişkin öğrenci görüşleri, Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, 8, 139-155.
Bilimsel Araştırma Modelleri
  • E Köse
Köse, E. (2013). Bilimsel Araştırma Modelleri, Şu kitaptan: Kıncal, R. (Edit). Bilimsel Araştırma Yöntemleri, Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
Müzik sanatının tarihsel serüveni
  • C Selanik
Selanik, C.(1996). Müzik sanatının tarihsel serüveni. Ankara: Doruk Yayımcılık.
Öğrencinin derse katılma ve yoğunlaşma davranışını etkileyen faktörler
  • D Tekelioğlu
Tekelioğlu, D. (2012). Öğrencinin derse katılma ve yoğunlaşma davranışını etkileyen faktörler, 12.09.2017 tarihinde;http://www.duralitekelioglu.com/ogrencinin-derse-katilmasinietkileyen-faktorler-kounin-in-yaklasimi/ adresinden alınmıştır.
Eğitimle İlgili Temel Kavramlar
  • F Töremen
Töremen, F. (2010). Eğitimle İlgili Temel Kavramlar, Şu kitaptan: Töremen, F. (Edit). Eğitim Bilimine Giriş, İstanbul: İdeal Kültür Yayıncılık.
Öğrenme ve öğretme. Ankara: Pegem A. Yayıncılık
  • Y Özden
Özden, Y. (2005). Öğrenme ve öğretme. Ankara: Pegem A. Yayıncılık.