ArticlePDF Available

Kitap Okuma Etkinliklerinin Çevrimiçi Takip ve Değerlendirilmesi Sistemine İlişkin Paydaşların Kullanılabilirlik Görüşleri

Authors:
A preview of the PDF is not available
Article
Full-text available
Bu çalışmanın amacı, 2014 – 2019 (Kasım ayı) yılları (6 yıl 11 ay) arasında insan-bilgisayar alanı kapsamında kullanılabilirlik değerlendirmeleri üzerine Türkiye kökenli dergilerde yayımlanan araştırma makalelerinin incelenmesidir. Bu amaçla Dergi Park ve Google Akademik veri tabanlarında “insan- bilgisayar etkileşimi”, “kullanılabilirlik”, “Human-computer interaction” ve “usability” anahtar kelimeleri kullanılarak 2014-2019 yılları arasında yapılmış araştırmalar incelenmiştir. İncelenen 118 makale içinden teknolojinin bir alanın öğretiminde kullanımı veya bir teknolojinin genel değerlendirmesi üzerine olanlar (N=80) çıkarılmıştır. Kalan 38 makaleden 2 tanesi alan yazın taraması olduğu için incelemeden çıkarılmıştır. Kalan 36 araştırma makalesi ise Baran (2014) tarafından geliştirilen Makale Değerlendirme aracının uzman görüşüne göre uyarlanmış hali kullanılarak analiz edilmiştir. Değerlendirme aracı 9 ayrı kategoriden oluşmaktadır. Bunlar sırasıyla; araştırmacılar ve yıl, çalışma alanı, katılımcılar, araştırmanın türü, yöntemi, veri kaynakları, geçerlik-güvenirlik, kullanılabilirliği yapılan teknolojiler ve veri toplamak için kullanılan teknolojilerdir. Araştırmanın sonuçlarına göre, a) insan bilgisayar alanında kullanılabilirlik üzerine belirgin bir eğilim ortaya çıkmamıştır; b) yöntem ve geçerlik-güvenirlik açıklamaları çok az sayıda makalede belirtilmiştir; c) makalelerde yer alan katılımcı türleri, veri kaynakları ve kullanılabilirliği yapılan teknolojiler çeşitlilik göstermektedir; d) uygulama içeren yani kullanıcı testi yapılan çalışma sayısı 19 iken, veri toplamak için teknoloji kullanılan makale sayısı sadece 9’dir. Bu bulgular, kullanılabilirlik üzerine yapılan çalışmalardaki eğilimin yorumlanması ve problemli uygulamaların giderilmesi için önemlidir.
Article
Full-text available
The aim of this study is to investigate the current status on usability evaluations within the field of Human-Computer Interaction in the journals published in Turkey-originated journals. Within this scope, it was aimed to explore how the research methods, sampling strategies, tools and Technologies were used in the usability studies. In line with this purpose, research studies published between 2014-2019 (November) years on DergiPark and Google Scholar were examined with “insan- bilgisayar etkileşimi”, “kullanılabilirlik”, “Human-computer interaction” and “usability” keywords. Within the 118 articles reviewed, those on the use of technology in teaching an area or on a general assessment of a technology (N=81) were excluded. Additionally, 1 of the remaining 37 research articles was excluded from this study because it was the literature reviews type. Based on the mentioned criteria totally 82 research articles were eliminated and 36 research articles were examined in this study. The identified (remained) articles were analyzed by using an adapted version of Article Review Rubric developed by Baran (2014) according to experts opinions. According to findings of the study, a) there is no apparent trend towards usability in the field of human-computer interaction; b) research methods and validity-reliability explanations have been stated in very few studies; c) the types of participants, data sources and technologies available in the research are diverse; d) while the number of user-testing studies involving applications is reported in 19 articles, technologies used for data collection were reported in only 9 articles. These findings are important for the interpretation of the trend in studies on usability and for the elimination of the deficiencies related to sample selection/data collection process/data collection tools/ validity and reliability.
Article
Full-text available
Okuma becerilerini yeterli düzeyde geliştiremeyen öğrencilerin diğer disiplinlerde ve kendi ana dillerinde başarılı olmaları beklenemez. Bu sebeple okula başlayan öğrencilerin öncelikle ilköğretim birinci kademede okuma becerilerindeki yeterliklerinin artırılması hedeflenmelidir. Yapılan araştırmalar okumaya ilişkin becerileri yeteri düzeyde kazanamayan öğrencilerin okumadaki problemlerini daha üst sınıflarda da devam ettirdiklerini ve tüm disiplinleri kapsayacak şekilde farklı öğrenme güçlükleri ile karşılaştıklarını ortaya koymuştur. Bu durum gerek temel okuryazarlık becerilerinin kazandırılmasından sorumlu sınıf öğretmenlerinin gerekse de konu alanı öğretmenlerinin okuma becerilerinin kazandırılması ve geliştirilmesine ilişkin inançlarını, yeterliliklerini, farkındalıklarını ve öğretmen eğitim süreçleri ön plana çıkmaktadır. Bundan dolayı bu araştırmanın amacı okuma uzmanlığının üniversitelerde bir lisansüstü eğitim programı olarak yapılandırılmasına yönelik bir yaklaşım ortaya koymak, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurumuna bu alanda ihtiyaç duyulan böyle bir programın nasıl yapılandırılacağına ilişkin önerilerde bulunmaktır. Bu bağlamda uluslararası düzeyde okuma uzmanlığı programlarının içeriği incelenmiş ve programların Türkiye’de nasıl yapılandırılabileceği detaylı bir şekilde açıklanmıştır.
Book
Full-text available
İlk baskısı 2011 yılında yapılan bu kitap alanının Türkiye'de yayınlanan ilk eseri olmuştur. Çeşitli üniversitelerin lisans ve yüksek lisans programlarında İnsan Bilgisayar Etkileşimi derslerinde okutulmaya başlanmış, ayrıca bu konuda çalı-şan özel şirketlerin sayısının artmasıyla kitap endüstrideki ilgili birimlerde de ilgi görmüştür. İlk baskının mevcudu tükendikten sonra gelen yoğun talepler doğrultusunda gözden geçirilmiş ve bazı bölümleri genişletilmiş olarak kitap 2. Baskısını yapmıştır. İnsan Merkezli Bilişim Sistemlerini tasarlamak ve geliştirmek için gerekli "Dönüşümün" nasıl yapılacağını merak edenler, kafalarındaki pek çok sorunun cevabını bu kitapta bulabileceklerdir. Kısa bir dönemde yaşadığımız teknolojik gelişmeler ve İnsan Merkezli Bilişim Sistemleri geliştirilmesi alanında yaşananlar, yakın gelecekte bu alanda yapılacak çalışmalarda önemli bir artış sağlayacaktır. Dolayısı ile kitabın ele aldığı konular önümüzdeki dönemde çok daha fazla önem kazanacaktır.
Book
The future of online assessment and measurement is in the hands of the early adopters and hardy pioneers who are determined to overcome the challenges and help push forward and out the learning and assessment paradigm. Each of these pioneers knows that teaching, training, operational, learning, and assessment advances can only be realized when online assessment and measurement is better understood. Online Assessment and Measurement: Foundations and Challenges features a number of case studies detailing online applications and uses of assessment and measurement methodologies, systems, and practices across three broad educational or training areas: elementary and secondary (K-12), higher education, and corporate. The pioneers' stories of migrating from old and introducing new assessments to the online environment have been challenging, exhilarating and rewarding.
Article
With the increasing adoption of advanced education technologies, such as Internet-based communications, there are greater demands for more effective, flexible, interactive, customized and just-in-time online instructional and assessment systems. As institutions rush to digitize, virtualize and globalize their campuses, there remains the significant issue of the ability to measure outcomes as a means of determining the credibility of technologymediated learning experiences. This chapter addresses selected concerns including the distinction between online assessment and traditional assessment; the relevance of authentic and alternative assessment; the practical considerations relating to security, integrity, validity, and reliability of assessment; emerging principles of good practice relating to quality indicators, benchmarks and criteria for effective online assessment; and the relative significance of online assessment trens to various drivers and stakeholders.
Book
Fully updated 2nd edition covers planning, testing, analyzing, and reporting results of usability testing.