SAMMENFATNING
Sommerfuglen Ensianblåfugl (Maculinea alcon) har en usædvanlig og fascinerende livscyklus. Som larve spiser den frø og frugtvæv af Klokke-Ensian (Gentiana pneumonanthe), hvorefter den adopteres af Stikmyrer (Myrmica ruginodis og M. rubra), som fodrer og opfostrer den præferentielt over deres egne afkom. Ensianblåfugl forekommer altså kun hvor der er rumligt overlap mellem de to værter. I Danmark er de typiske habitater fugtige klitheder og hedemoser og den anses i dag som truet (VU, IUCNs rødlistestatus), da den er gået kraftigt tilbage i både populationsareal og -antal over de sidste 100 år. De primære årsager til nedgangen har været de massive ændringer i landanvendelsen og dræning. Forringelse af kvaliteten i de tilbageværende habitater (især tilgroning), ligger til grund for tilbagegangen i nyere tid. Thy-området er for både Ensianblåfugl og Klokke-Ensian den region i Danmark, hvor bevarelsen af områder har været bedst set over de seneste knapt 30 år, da der her stadig er relativt store områder med egnede og sammenhængende habitater tilbage.
Resultaterne af feltarbejdet, der udførtes i 2013 viste, at der findes mindst 4 populationer af Ensianblåfugl indenfor Nationalpark Vadehavet: Tre populationer på Fanø (Paradisdalen, Sandflod Hede og Vesterhovens) og én på Rømø (Kirkeby Hede). Herudover blev der på tre lokaliteter fundet mindre forekomster af Ensianblåfugl, som her benævnes satellitpopulationer (Kæret og Vindgab Bjerge på Fanø samt Tvismark Hede på Rømø). De populationsgenetiske analyser pegede generelt på, at de fleste populationer er helt eller delvist isolerede fra hinanden, og der er væsentlige spredningsbarrierer, der forhindrer genetisk udveksling mellem populationerne som igen mindsker deres levedygtighed. Disse spredningsbarrierer udgøres især af havet (spredning mellem øerne) og plantager, men sekundært også fragmentering af landskabet samt den egentlige fysiske afstand mellem populationerne. Der er dog dele af Fanø og Rømø hvor der er potentielt egnede habitater i form af klitheder og hedemoser, og flere af disse områder er endog af anseelig størrelse. Der er således et rimeligt udgangspunkt for at skabe større sammenhæng mellem habitaterne og de eksisterende populationer. Netop dette understøttes også af visionerne for den seneste plan for Nationalpark Vadehavet. Dele af datagrundlaget dækker også Marbækområdet nord for Esbjerg hvor der i 2015 blev opdaget en lille population. Der er derfor også givet anbefalinger til forvaltning af denne population, således der i alt behandles 8 populationer i indeværende rapport.
Fremtidig forvaltning af Ensianblåfugl i Nationalpark Vadehavet anbefales udført med følgende prioritering:
1. Sikring af langvarig opretholdelse af alle eksisterende populationer i nationalparken
2. Skabe bedre biologisk sammenhæng mellem de på Fanø beliggende populationer
3. Bedre kortlægning og monitering af Ensianblåfugl og dens værter i nationalparken
På baggrund af det analytiske arbejde vurderes ingen af de 8 populationer at være i favorabel tilstand. For at opnå favorabel tilstand er der en række indsatser der skal implementeres for at kunne sikre en langvarig opretholdelse af dem. Kernepopulationen Paradisdalen (Fanø) er stor og forekommer på et stort areal, så for denne er der potentiale for at opnå favorabel tilstand relativt nemt.
Sammenfatning
5
Hele populationen og de egnede habitater skal inkluderes i forvaltningen som eventuelt kan suppleres med arealudvidelse. Tilstanden af kernepopulationerne Sandflod Hede (Fanø) og Kirkeby Hede (Rømø) vurderes moderat udsat. Her bør områderne sikres permanent ved statsligt opkøb af den privatejede jord og både kvaliteten samt arealet af det egnede habitat skal øges. Vesterhovens (Fanø) og Sjelborg Hede (Esbjerg) er små populationer hvis tilstand vurderes kritisk udsat da de forekommer på små isolerede områder. Her skal både kvaliteten og arealet af eksisterende habitat øges markant. De små satellitpopulationer Kæret (Fanø), Vindgab Bjerge (Fanø) og Tvismark Hede (Rømø) har ukendt tilstand og bør i første omgang undersøges nærmere for Ensianblåfugl og dens værter. Habitaterne og de andre dertil knyttede arter vil under alle omstændigheder have gavn af en mere hensigtsmæssig forvaltning. Fælles anbefaling for alle populationer er først og fremmest at implementere en målrettet habitatforvaltning der dækker alle relevante områder på tværs af lodsejere. Her bør man for så vidt muligt inkludere de større sammenhængende områder identificeret omkring kernepopulationerne og lade forvaltningen være selvopretholdende og ressourceeffektiv uden unødvendig menneskelig indblanding. Potentialet for arealudvidelse samt hensigtsmæssig habitatforvaltning vurderes stort og realistisk i de fleste tilfælde. Implementering af dette vil øge robustheden af populationerne og dermed også sandsynligheden for langvarig opretholdelse, som dog højnes betydeligt ved en målrettet habitatnetværksforvaltning.
Den biologiske sammenhæng mellem populationerne og de egnede habitater øges både ved genskabelse af klithede med fugtige lavninger og implementering af fælles forvaltningsplaner på tværs af lodsejere. De centralt beliggende populationer på Fanø bør prioriteres højest, da potentialet for at opnå en øget bærekapacitet og langvarig levedygtighed af metapopulationen her er størst. Vi anbefaler derfor at øge den biologiske sammenhæng mellem de eksisterende populationer, især ved at genetablere klithede med fugtigere lavninger og hedemose. Dette kan opfyldes ved at afvikle væsentlige dele af Fanø Plantage mellem især Sandflod Hede, Vesterhovens og Kæret, suppleret ved at tage landbrugsjord ud af drift i området omkring Sandflod Hede. De foreslåede indsatser for habitatnetværksforvaltning vil også skabe sammenhæng mellem de store potentielt egnede habitater nord for Fanø Plantage. Der bør tillige skabes bedre forbindelse mellem den centrale og sydlige del af Fanø, som også adskilles af Fanø Plantage. Der er foreslået flere områder, som tilsammen forventes at kunne skabe sammenhæng både mellem kernepopulationerne og de store områder med potentielt egnet habitat syd for plantagen. På Rømø er der allerede store sammenhængende områder mellem kernepopulationen Kirkeby Hede og satellitpopulationen Tvismark Hede. Det vurderes urealistisk at forsøge at skabe biologisk sammenhæng mellem Sjelborg Hede og de nærmeste populationer, som forekommer mellem 9 og 10 km væk.
Fælles fremtidige driftsplaner for forvaltning anbefales primært til at består af lavintens helårsgræsning uden tilskudsfodring, hvor naturlig dynamik uden væsentlig menneskelig indblanding understøttes. En ideel planteædersammensætning består af forskellige arter af hårdføre husdyr og vilde dyr, som tilsammen kan skabe heterogene habitatstrukturer. Naturlig hydrologi er en forudsætning for genopretning af klithede med fugtige lavninger, hvilket således forudsætter at dræning udfases.
Status og forvaltning af Ensianblåfugl i Nationalpark Vadehavet
6
Genskabelse af klithede ud fra nåleplantage forventes at være svært, men eksisterende viden peger på at afvikling af plantagen alene ved rydninger ikke kan anbefales. Det er oplagt at høste af erfaringerne fra afskovningen af Østerild Klitplantage, hvor formålet netop var at genskabe klithede med fugtige lavninger. De nye planer i Nationalpark Thy med etablering af biologisk sammenhæng mellem habitat for netop Ensianblåfugl er naturligvis også oplagt at inspireres af (Kelager et al. 2017, pers. kom. Signe Kappel Jørgensen, Nationalprk Thy).
For alle indsatser der direkte eller indirekte forventes at påvirke Ensianblåfugl i de eksisterende populationer, bør der sikres midler til både at opsætte evalueringsmål for forvaltningen og som minimum at udføre undersøgelser af forvaltningseffekten for, at dokumentere og sikre retning og hastighed for tiltagene.
Ensianblåfugl – og til dels også dens værter – bør kortlægges bedre i de dele af Nationalpark Vadehavet, som ikke eller kun dårligt er eftersøgt. Det gælder særligt de tre satellitpopulationer Kæret, Vindgab Bjerge og Tvismark Hede som ønskes bedre undersøgt. På Fanø er området mellem Paradisdalen og Vindgab Bjerge, Sønderho Hede og eventuelt Stordal (Nordfanø) interessante. På Rømø blev Vråby Hede og Bolilmark Hede ikke undersøgt.