ChapterPDF Available

Suomalaisten alakouluikäisten poikien lukutaito ja lukuasenteet

Authors:

Abstract

Artikkelissa kuvataan poikien lukutaitoa, lukemisen arvostusta ja lukuasenteita ja pohditaan syitä poikien tyttöjä heikompaan lukutaitoon, motivaation ja lukuasenteisiin. Tutkimusosuus perustuu useisiin lukutaitoa ja lukuasenteita koskeviin mittauksiin vuosina 2010–2015. Tutkimustulokset osoittavat, että poikien lukutaito on lähes kaikilla alakoulun luokilla tilastollisesti merkitsevästi tyttöjä heikompi sekä tietotekstien, kaunokirjallisten tekstien että oppikirjatekstien kohdalla. Myös lukemisasenteet ja opiskeluasenteet ovat pojilla merkitsevästi huonommat kuin tytöillä. Merkittävää poikien lukutaidon ja lukemisasenteiden kehittymisen kannalta on sekin, että poikien käsitykset itsestään lukijoina ovat tyttöjä korkeammat, mikä voi johtaa haluttomuuteen kehittää lukutaitoa. Tutkimustulokset osoittavat, että oppilaat, joilla on hyvä itsetunto ja jotka pitävät lukemisesta, on hyvä lukutaito. Kouluissa tulisikin pyrkiä luomaan positiivinen ilmapiiri ja kannustaa oppilaita lukemaan mielekkäiden materiaalien ja työtapojen avulla sekä antaa heille mahdollisuus osallistua aktiivisesti opiskelun suunnitteluun
A preview of the PDF is not available
ResearchGate has not been able to resolve any citations for this publication.
Book
Full-text available
Ensimmäinen PISA-tutkimus toteutettiin vuonna 2000. Nyt tämä OECD:n toteuttama 15-vuotiaiden nuorten lukutaitoa sekä matematiikan ja luonnontieteiden osaamista arvioiva tutkimus on tehty kaikkiaan viisi kertaa. Ensimmäisten vuosien hyvä menestys PISA-tutkimuksissa on tuottanut Suomelle maineen korkeatasoisen koulutuksen maana. Tämä kuva sai kolauksen viimeisimmässä, vuoden 2012 arvioinnissa, jossa oppilaiden keskimääräinen osaaminen oli Suomessa heikentynyt. Tämän lisäksi ruotsinkielisten oppilaiden sekä poikien muita heikompi menestys erityisesti lukutaidossa on herättänyt kysymyksiä koulujärjestelmämme tasa-arvosta. Viime vuosikymmenen aikana Suomessa on tapahtunut paljon yhteiskunnallisia muutoksia. Yksi koulumaailman kannalta merkittävä muutos on muita kuin suomea ja ruotsia puhuvien oppilaiden määrän lisääntyminen. Maahanmuuttajataustaisten nuorten myötä Suomeen on tullut tärkeää kulttuurista ja kielellistä pääomaa. Onkin tärkeää selvittää, kuinka koulu onnistuu tukemaan maahanmuuttajataustaisia nuoria oppimisessa. PISA 2012 -tutkimusaineiston keruussa poimittiin yliotos maahanmuuttajataustaisista nuorista ensimmäistä kertaa Suomessa. Näin saatu aineisto on maahanmuuttajataustaisten nuorten suhteen merkittävästi aiempia aineistoja edustavampi ja antaa mahdollisuuden luotettaviin tilastollisiin analyyseihin. Aineistoon sisältyvät kaikkiaan 691 ensimmäisen sukupolven ja 603 toisen sukupolven maahan- muuttajataustaisen nuoren oppilaskyselyt ja koesuoritukset. Muita kuin maahanmuuttajataustaisia nuoria tutkimuksen osallistujissa oli kaikkiaan 7 535. Tässä raportissa käsittelemme maahanmuuttajataustaisten oppilaiden matematiikan, luonnontieteiden ja lukutaidon osaamista sekä ongelmanratkaisutaitoa. Yleistulosten lisäksi keskitymme neljään teemaan, jotka ovat nuorten sitoutuminen kouluun ja koulunkäyntiin, nuorten motivaatio ja halu oppimiseen, nuorten käsitys itsestään oppijoina sekä nuorten käsitykset oppimisympäristöstään. Nämä neljä teemaa pohjautuvat PISA 2012 -tutkimuksen oppilaskyselyaineistoon ja kertovat tarkemmin nuorten omista kokemuksista ja näkemyksistä. Tämän lisäksi olemme kuvanneet taustamuuttujien yhteyttä erityisesti matematiikan osaamiseen. Nykyisellään PISA-tutkimuksessa ei kartoiteta nuorten koekielen taitoa. Tulosten tulkinnan kannalta on selkeä rajoite, että tutkimukseen osallistuneiden oppilaiden kielitaustoista ja esimerkiksi taitotasoista eri kielissä ei taustakyselyssä kerätty täsmällistä tietoa. PISAn kaltaisessa tutkimuksessa taustakysymystenkin tulee olla kansainvälisesti vertailukelpoisia, ja siksi niiden sisältöön voi tehdä vain hyvin rajallisesti muutoksia ja täydennyksiä. Suunnitteluvaiheessa muualla tehdyt valinnat ovat myös sellaisia, joihin analyysi- ja raportointivaiheessa ei enää voida puuttua. Näin ollen kyselyn puutteet heijastuvat myös raportissa esiintyviin tulkintoihin.
Book
The interdisciplinary field of the learning sciences encompasses educational psychology, cognitive science, computer science, and anthropology, among other disciplines. The Cambridge Handbook of the Learning Sciences, first published in 2006, is the definitive introduction to this innovative approach to teaching, learning, and educational technology. In this dramatically revised second edition, leading scholars incorporate the latest research to provide practical advice on a wide range of issues. The authors address the best ways to write textbooks, design educational software, prepare effective teachers, organize classrooms, and use the Internet to enhance student learning. They illustrate the importance of creating productive learning environments both inside and outside school, including after school clubs, libraries, and museums. Accessible and engaging, the Handbook has proven to be an essential resource for graduate students, researchers, teachers, administrators, consultants, software designers, and policy makers on a global scale.
Book
Explaining Creativity is an accessible introduction to the latest scientific research on creativity. In the last 50 yearss, psychologists, anthropologists, and sociologists have increasingly studied creativity, and we now know more about creativity that at any point in history. Explaining Creativity considers not only arts like painting and writing, but also science, stage performance, and business innovation. Until about a decade ago, creativity researchers tended to focus on highly valued activities like fine art painting and Nobel prize winning science. Sawyer brings this research up to date by including movies, music videos, cartoons, videogames, hypertext fiction, and computer technology. For example, this is the first book on creativity to include studies of performance and improvisation. Sawyer draws on the latest research findings to show the importance of collaboration and context in all of these creative activities. Today's science of creativity is interdisciplinary; in addition to psychological studies of creativity, Explaining Creativity includes research by anthropologists on creativity in non-Western cultures, and research by sociologists about the situations, contexts, and networks of creative activity. Explaining Creativity brings these approaches together within the sociocultural approach to creativity pioneered by Howard Becker, Mihaly Csikszentmihalyi and Howard Gardner. The sociocultural approach moves beyond the individual to consider the social and cultural contexts of creativity, emphasizing the role of collaboration and context in the creative process.