Η παρούσα μελέτη εστιάζει στην διερεύνηση των καινοτομιών που εφαρμόζονται, τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο στην εκπαίδευση, με σκοπό την επικαιροποίηση και τη βελτίωση των διδακτικών πρακτικών της εξ Αποστάσεως Διδασκαλίας, και την εισαγωγή εκπαιδευτικών εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) για τη διευκόλυνση της εξατομίκευσης της διδασκαλίας.
Αρχικά, μελετάται σε θεωρητικό πλαίσιο η έννοια της ΤΝ και πραγματοποιείται αναδρομή στα στάδια και τα χαρακτηριστικά της, από την δημιουργία της έως και σήμερα. Στη συνέχεια, γίνεται η εννοιολογική προσέγγιση της Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (εξΑΕ) και αναλύεται ο τρόπος και ο βαθμός αλληλεπίδρασής της με τον τομέα της εξατομικευμένης μάθησης. Ακολούθως, παρουσιάζονται εκπαιδευτικά εργαλεία που αξιοποιούν τεχνολογίες ΤΝ, όπως τα chatbots και τα avatars, ενώ εξετάζονται πιο αναλυτικά τα εκπαιδευτικά εργαλεία που λειτουργούν αξιοποιώντας τεχνολογίες ΤΝ.
Επιπλέον, παρατίθενται βασικές έννοιες σχετικά με τις σύγχρονες παιδαγωγικές
προσεγγίσεις, με έμφαση στις δεξιότητες του 21ου αιώνα, στις ήπιες δεξιότητες και στα μαθησιακά στυλ. Παράλληλα προστίθεται και η παιχνιδοποίηση της μάθησης ως μέσο και εργαλείο εξατομίκευσης της διδακτικής διαδικασίας και ως εργαλείο αξιοποίησης της ΤΝ για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Έχοντας πλέον αναλύσει τις παιδαγωγικές πρακτικές και τους στόχους που έχουν διερευνηθεί σε διεθνές επίπεδο, γίνεται μια εστιασμένη προσέγγιση στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Σε αυτό το στάδιο μελετώνται οι δράσεις και οι επιμορφώσεις που υλοποιούνται με σκοπό τον εκσυγχρονισμό των σχολείων και των δεξιοτήτων του εκπαιδευτικού προσωπικού, καθώς και ο βαθμός αποδοχής ή απόρριψης της εισαγωγής διδακτικών εργαλείων ΤΝ στην εκπαίδευση.
Έπειτα, εξετάζονται οι ορθές πρακτικές που προτείνονται, τόσο στην ελληνική, όσο και στην παγκόσμια βιβλιογραφία, σχετικά με την βέλτιστη και ηθικώς σωστή μέθοδο αξιοποίησης εργαλείων ΤΝ από εκπαιδευτικούς και εκπαιδευόμενους, με σχολιασμό των πλεονεκτημάτων αλλά και των προβληματισμών σχετικά με την ΤΝ.
Στην συνέχεια, γίνεται διερεύνηση της τρέχουσας κατάστασης, των εμπειριών, και των απόψεων καθηγητών, ανεξαρτήτως κλάδου, που εργάζονται σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στόχος αυτού είναι να αποτυπωθεί το επίπεδο γνώσεων και εξοικείωσής τους με την ΤΝ, οι απόψεις και οι προβληματισμοί τους, όπως επίσης η διαμόρφωση μιας πιο ολιστικής εικόνας για την τρέχουσα υλικοτεχνική στελέχωση των σχολείων, ώστε να γίνει εκτίμηση εάν η χρήση εργαλείων ΤΝ να είναι εφικτή.
Τέλος, γίνεται μια αξιολόγηση των ανωτέρω και εξετάζονται οι προοπτικές ενσωμάτωσης καινοτομιών ΤΝ στην εκπαιδευτική πράξη. Η παρούσα έρευνα προσφέρει κατανόηση της τρέχουσας κατάστασης στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα, εστιάζοντας στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, και διερευνά τόσο τα θετικά, όσο και τα αρνητικά της
εισαγωγής καινοτομιών ΤΝ στα σχολεία. Επιπλέον, μελετά την στάση και την ετοιμότητα των εκπαιδευτικών και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να υποδεχθούν εκπαιδευτικά μέσα
που αξιοποιούν τεχνολογίες ΤΝ στη διδασκαλία.