Eğitimde kapsayıcılık ya da dar anlamıyla içerme, yeni bir kavram olarak eğitim sistemimize bütünleştirilmeye çalışılsa da aslında dünyada bu yaklaşımın geçmişi, 1960’lı yıllara kadar uzanır. Kapsayıcı eğitim ilk olarak engelli öğrencilere yönelik uygulamalarla gündeme gelmiştir. Daha sonra tüm dezavantajlı bireyleri (dini, etnik, kültürel azınlıklar, sosyo-ekonomik düzeyi düşük ailelerden gelen öğrenciler, göçmen, mülteci ve sığınmacılar, LGBTİ’li öğrenciler vb.) içine alacak şekilde genişletilmiştir. Bugün dünyada ve ülkemizde kapsayıcı eğitimin sadece özel eğitime ihtiyaç duyan veya göçmen/mülteci öğrenciler için geliştirilmiş bir yaklaşım olduğu şeklinde yanlış bir algı vardır. Bu yanlış algı varlığını halen daha devam ettirse de bu paradigma değişiminin bir müddet daha devam edeceği düşünülmektedir.
Kapsayıcı eğitimin UNESCO tarafından yapılan tanımına bakıldığında “öğrenenlerin farklı ihtiyaçlarına, onların eğitime, kültüre ve toplumsal hayata katılımlarını arttırarak, eğitim sisteminin içinde var olan ayrımcılığı en aza indirerek cevap verme süreci” olarak ifade edilmektedir. Kapsayıcı eğitimin temelinde, farklılıkları bir potada eriterek aynılaştırma değil farklılıkları olduğu gibi kabul edip saygı duyma, bunu bir kazanım olarak değerlendirme yatar. Bunun yanında insan onurunu yükseltme, nitelikli eğitime erişimi sağlama, eşitlik temelinde tüm öğrencilere aynı eğitim fırsatlarını sunma ve hak temelli bir bakış açısı yaratarak eğitim süreçlerindeki dışlayıcı faktörleri asgari düzeye çekme düşüncesi yer almaktadır. Sınıf ortamında tüm çocukları ayrıştırmadan eşit olarak gören, onların iyilik hallerine önem veren kapsayıcı eğitim, dezavantajlı çocukların topluma katılmasına hizmet eden ve destekleyen bir yaklaşımdır.
Eğitim her çocuğun temel hakkıdır, devletlerin en önemli vazifesi ise çocukların eğitim hakkını garanti altına alarak eğitim ortamlarında fırsat ve imkân eşitliğini sağlamaktır. Toplumla bütünleşmiş, toplumu kucaklayan bireyler yetiştirmek tüm eğitim sistemlerinin temel dinamiğini oluşturmaktadır. Son yıllarda kapsayıcı eğitim, çocuğun topluma uyum sağlamasında ve içinde yer aldığı topluma aidiyet hissetmesinde önemli bir yaklaşım olarak göze çarpmaktadır. Bu bağlamda kapsayıcı eğitimin temel felsefesini başta ailelere ve öğrencilerimize doğru şekilde anlatır, kendi davranışlarımıza da yansıtabilirsek zihinlerdeki “ötekiler” algısını ortadan kaldırabiliriz. Eğitimin dışında tek bir fert dahi bırakmadan toplumun tüm kesimleri ile ahenk içinde yaşayan bireyler yetiştirmek ancak kapsayıcı eğitimle mümkündür. Bununla birlikte toplumda kapsayıcılık anlayışını yaygınlaştırıp geliştirerek bireysel ve toplumsal refaha da katkı sağlamış olacağız.
Anahtar Kelimeler: Kapsayıcı eğitim, dışlanma, dezavantajlı gruplar, kapsayıcı okullar
Although inclusiveness or inclusion in education is tried to be integrated into our education system as a new concept, the history of this approach in the world goes back to the 1960s. Inclusive education first came to the fore with practices for disabled students. Later, it was expanded to include all disadvantaged individuals (religious, ethnic, cultural minorities, students from low socio-economic families, immigrants, refugees and asylum seekers, LGBTI students, etc.). Today, in the world and in our country, there is a misperception that inclusive education is an approach developed only for migrant/refugee students who need special education. Although this false perception still continues, it is thought that this paradigm change will continue for a while.
When we look at the definition of inclusive education made by UNESCO, it is expressed as "the process of responding to the different needs of learners by increasing their participation in education, culture and social life and by minimizing the discrimination existing in the education system". The basis of inclusive education is not to simulate the differences by melting them in a pot, but to accept and respect the differences as they are, and to evaluate this as an achievement. In addition, there is the idea of increasing human dignity, providing access to qualified education, providing the same educational opportunities to all students on the basis of equality, and minimizing the exclusionary factors in educational processes by creating a rights-based perspective. Inclusive education, which considers all children as equal without discrimination in the classroom environment and attaches importance to their well-being, is a supportive approach serving the integration of disadvantaged children into the society.
Education is the fundamental right of every child, and the most important duty of states is to ensure the equality of opportunity and opportunity in educational environments by guaranteeing the right of children to education. Raising individuals who are integrated with the society who embrace it, constitutes the basic dynamics of all education systems. In recent years, inclusive education stands out as an important approach for the child to adapt to society and experience a sense of belonging to the society in which he or she is involved. In this context, if we explain the basic philosophy of inclusive education to our families and students correctly and reflect it on our own behaviors, we can eliminate the perception of "others" in the minds. It is possible to raise individuals who live in harmony with all segments of the society without leaving a single individual outside of education only through inclusive education. Over and above, we will contribute to individual and social welfare by expanding and enhancing the understanding of inclusion in the society.
Keywords: Inclusive education, exclusion, disadvantaged groups, inclusive schools