Uluslararası örgütler, halklar, baskı grupları, ulus ötesi şirketler, devletler ve bloklar arasındaki ilişkilerin gözlemlenebileceği uluslararası siyasal sistemin yapı taşlarındandır. Bazı organizasyonlar sınırlı rol ve işlevleri yerine getirirken, diğerleri daha geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Bu çerçevede Türkiye'nin, uluslararası ilişkilerde siyasi veya askerî iş birliğinden ziyade görece
... [Show full abstract] daha az önemli olarak değerlendirilen ekonomik iş birliğini merkeze aldığı açıkça görülmektedir. SSCB'nin dağılması tüm dünya için olduğu kadar Türkiye açısından da yeni bir dönemi ifade etmektedir. Eski Doğu Bloku ülkeleri, iki kutupluluğun getirdiği kısıtlamalar ortadan kalktığı için dünyanın geri kalanı ile iş birliğini geliştirmeye çalıştı. Benzer şekilde Türkiye’de bu dönemde uluslararası politikada yeniden konumlanma arayışına girdi. Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatının (KEİ) kuruluşu bu arayışların tabii bir sonucu olarak 1990’ların başında ortaya çıktı. Bu makalede KEİ’nin kurulması ve Türkiye'nin bu kuruluşun oluşumunda başrol oyuncusu olarak gösterdiği çabalar incelenmektedir. Bu çerçevede, uluslararası örgütlerin ortaya çıkması, bölgesel iş birliği ve bölgeselcilik tartışmaları gözden geçirilecektir.
International organizations can be seen as a sort of political marketplace where one can observe the relationships between peoples, groups, nations, states and blocs. Some organizations will fulfill limited roles and functions while others may cover a wide range roles and functions. In the aftermath of the Soviet Union it became obvious that Turkey mainly focused on economic cooperation rather than any political or military engagement in the international politics. Dissolution of the USSR refers a new era for Turkey and the whole world as well. As the restriction of bipolar world no more exist, the former East bloc states tried to establish cooperation with the rest of the world. In the same manner, Turkey started to seek contact with the former East bloc countries as well. Within this context the establishment of Black Sea Economic Cooperation Organization (BSEC) took place in early 1990’s. This article examines the establishment of BSEC and Turkey’s performance as a leading founder of the organization. This article discusses the emergence of international organizations and regional cooperation/regionalism as well.