Oral Presenation at Makedonian Congress of Nutrition on the “Effect of Nutrition and Physical Activity on Breast Cancer” Department of Nutrition and Dietetics. Aleksandrion Technical Educational Foundation, Department of Nutrition & Dietetics.
Abstract
Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΣΟΥΡΑΚΟΣ, ΑΡΕΤΗ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΣΧΟΛΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ & ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ, ΤΜΗΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
ΣΚΟΠΟΣ
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να ανασκοπήσει την υπάρχουσα γνώση σχετικά με το εάν η φυσική δραστηριότητα και κάποιος συγκεκριμένος τρόπος διατροφής βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού.
ΔΕΙΓΜΑ
Οι έρευνες που μελετήθηκαν αφορούσαν άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών.
ΜΕΘΟΔΟΣ
Οι μελέτες που ανασκοπήθηκαν βασίζονταν σε επιδημιολογικές, διαχρονικές έρευνες, σε μετα-ανάλυση των ερευνητικών μελετών που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού και πώς η πρόληψη της νόσου επηρεάζεται από την σωματική άσκηση και διατροφή.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Η πιθανότητα για καρκίνο μαστού αυξάνεται αρκετά από αναπαραγωγικούς και ποικίλους παράγοντες που είναι δύσκολο να αλλάξουν. Η διατροφή έχει θετική επίδραση στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, για αυτό όσο αφορά της διατροφικές συνήθειες για την πρόληψη της νόσου πρέπει να ενταχθούν στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο, ω-3, ω-9 λιπαρά οξέα, ίνες φυτοοιστρογόνα που περιέχονται σε προϊόντα σόγιας.
Η φυσική άσκηση και η διατροφή έχει βρεθεί να είναι συσχετιζόμενη με την μείωση του καρκίνου του μαστού. Υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τον ρόλο της φυσικής δραστηριότητας που μπορεί να είναι προστατευτικός παράγοντας στον καρκίνο μαστού. Αυτό γιατί η φυσική δραστηριότητα έχει σαφή αποτελέσματα σε λειτουργίες που μπορεί να επηρεάζουν την πιθανότητα για καρκίνο όπως καρδιοαναπνευστική ικανότητα, ενδογενείς ορμόνες, ανοσοποιητική λειτουργία, επανόρθωση του DNA (Batty & Thune, 2000).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Προτείνεται η υιοθέτηση ενός σωστού τρόπου διατροφής και ένταξη της φυσικής δραστηριότητας καθημερινά από την παιδική ηλικία. Συσσωρευμένα αποδεικτικά στοιχεία προτείνουν ότι το 25% των 500.000 θανάτων ετησίως στις Η.Π.Α. μπορούν να αποτραπούν με την δίαιτα και με την ένταξη της φυσικής δραστηριότητας στη καθημερινότητα (Byers et al., 2002).
ResearchGate has not been able to resolve any citations for this publication.
ResearchGate has not been able to resolve any references for this publication.