ÖZET
Ülke markalaşması, ülkelerin insanlar üzerinde bıraktığı etkilere odaklanan ve ülkeyi uluslararası arenada daha güvenilir, itibarlı ve güçlü bir konuma getirmeyi amaçlayan son derece önemli bir kavramdır. Özellikle uluslararası pazarlamada oldukça kritik rol üstlenen ülke markalaşması, ürünlerin daha etkin pazarlanması ve markaların global hale gelmesi bağlamında ülkelere çeşitli rekabet avantajları sağlamaktadır. Ülke markalaşmasını oluşturan tarih, coğrafya ve ekonomi gibi çok çeşitli faktörler söz konusudur. Bu faktörlerin dışında, ulusal-uluslararası aktörlerin ülke markalaşmasına doğrudan ve dolaylı etkileri bulunmaktadır. Öne çıkan etkin aktörlerden bazıları; işletmeler, devletler, kurumlar, devletlerarası kuruluşlar ve uluslararası sivil toplum kuruluşları olarak ifade edilmektedir. İşletmeler, şüphesiz ülke markalaşmasının uluslararası pazarlamaya yansımasında önemli bir görev üstlenmektedir. Devletler, ülke markalaşmasında vatandaşlarına karşı büyük bir sorumluluk taşımaktadır. Kurumlar, işletmelere verdiği desteklerle ve koyduğu kurallarla ülke markalaşmasına katkı sağlamaktadır. Siyasi otoritelerin ve devletlerarası kuruluşların uyguladıkları politikalar da uluslararası pazarlamada ve ülke markalaşmasında kritik etkilere sahiptir. Uluslararası sivil toplum kuruluşları, ülkelerin ve toplumların yararına belirli konularda çalışmalar yaparak, endeksler ve raporlar yayınlayarak bireylerin ülke hakkında fikir sahibi olmalarını sağlayarak ülke markalaşmasına katkıda bulunmaktadır.
Türkiye özelinde değerlendirildiğinde; Türkiye’nin uluslararası pazarlarda tanınan çok çeşitli değerlerinin yanı sıra birçok yerli markasının olduğu söylenebilmektedir. Türkiye tarihsel mirasıyla, kültürel dokusuyla, turistik çekiciliğiyle, politik adımlarıyla ve uluslararası pazarda rekabetçi çok çeşitli ürünleriyle oldukça önemli bir konumdadır.
Yapılan bu bildiri çalışmasının amacı, uluslararası pazarlamada kritik bir rol oynayan ülke markalaşması kavramını teorik olarak çeşitli alt başlıkları ile ele almak ve bu kapsamda etkili aktörlerin neler olduğunu analiz ederek Türkiye örneği ile konuyu detaylandırmaktır.
Anahtar Kelimeler: Ülke markalaşması, ulus markalaşması, uluslararası pazarlama.
ABSTRACT
Country branding is an important concept that focuses on the impact that countries have on people and aims to make the country more reliable, reputable and strong in the international arena. Country branding, which plays a critical role especially in international marketing, provides various competitive advantages to countries in the context of easier marketing of resources and globalization of brands. There are many factors that go into creating a country's brand, such as history, geography and economy. Apart from these factors, national and international actors have direct and indirect effects on country branding. Some of the prominent active actors are companies, states, institutions, intergovernmental organizations and international non-governmental organizations. Companies undoubtedly play an important role in reflecting country branding on international marketing. States have a great responsibility towards their citizens in country branding. Institutions contribute to country branding with the support they provide to companies and the rules they set. The policies implemented by political authorities and intergovernmental organizations also have critical effects on the concepts. International non-governmental organizations work on specific issues for the benefit of countries and societies and publish indices and reports, thus contributing to country branding by providing individuals with insights about the country.
When evaluated specifically for Türkiye, it can be said that there are many local brands that are known in the international market. Türkiye has a very important position with its historical heritage, cultural texture, touristic appeal, political steps and a wide range of competitive products in the international market.
The purpose of this paper is to theoretically address the concept of country branding, which plays a critical role in international marketing, under various subheadings and to analyze the effective actors in this context and to elaborate on the subject with the example of Türkiye.
Keywords: Country branding, nation branding, international marketing.