Regelmatig zien wij verwarde gezichten bij onze gesprekspartners als we vertellen dat we “spelsimulaties ontwikkelen”. Op de vraag of ze zich iets kunnen voorstellen bij een spelsimulatie, hebben we een grote diversiteit aan antwoorden gekregen, sommige dichterbij wat wij er onder verstaan dan andere. Welk antwoord dan ook, daarna hebben we vrijwel altijd een interessant gesprek. Sommigen zijn
... [Show full abstract] vervolgens zo enthousiast dat ze er meer van willen weten.
Voor ons was dat een mooie aanleiding om voor hen – en diegenen die we nog gaan ontmoeten – deze kennismaking te schrijven. We zijn er ons zeer van bewust dat het schrijven van een boek- je over iets waarvan de kracht juist ligt in het ervaren licht paradoxaal is. Maar tenzij je zelf ooit deelnemer bent geweest aan een spelsimulatie (of aan een van onze introductiemiddagen) en er zo kennis over hebt opgedaan, is het mondeling of schriftelijk uitleggen toch nog de meest geëigende manier.
Voor ons is een spelsimulatie een gesimuleerde situatie waarin we de kern van een specifiek, concreet probleem met een metafoor (spel) tot de essentie terugbrengen. Deelnemers ervaren in een veilige omgeving in korte tijd wat een probleem is en werken samen aan een aanpak of op- lossingen. In het spel voeren zij vanuit een bepaalde rol taken uit, nemen beslissingen en zien hier direct het resultaat van, op basis waarvan zij weer nieuwe keuzes maken. Dit altijd op een serieuze, maar uitdagende en leuke manier.
Het is goed om er hier alvast op te wijzen dat wij alleen ingaan op wat wel wordt aangeduid als interactieve spelsimulaties, waarin deelnemers vanuit een bepaalde rol met elkaar in rechtstreeks contact interacteren. In de interactie tussen de deelnemers spelen computers geen of een ondergeschikte rol.
In deze kennismaking startten we met een korte geschiedenis van spelsimulaties. In het derde hoofdstuk wordt het concept spelsimulaties uitgewerkt. Daarna beschrijven we een aantal spelsimulaties, waarna in hoofdstuk vijf – mede aan de hand van de genoemde voorbeelden – de mogelijke functies van spelsimulaties worden toegelicht. In hoofdstuk zes staan we stil bij de debriefing, de nabespreking waarin de spelervaringen vertaald worden naar de werkelijkheid. Hoofdstuk zeven gaat in op de randvoorwaarden en nadelen. We sluiten af met een tweetal vragen die mogelijk opgekomen zijn tijdens deze kennismaking.