Publieke dienstverlening is in Nederland niet het exclusieve terrein van de staat. Dat is niets nieuws. Maatschappelijke organisaties hebben vanouds deel gehad aan de uitvoering van publieke taken. Was eerst de verzuiling daarvan de achtergrond, recentelijk is marktwerking de voornaamste reden om NGO’s of Quango’s in te schakelen. Daarmee komen belangrijke delen van de publieke dienstverlening in handen van een klasse organisaties, die zich niet meer laat omschrijven als publiek óf privaat, als staat, markt óf middenveld. Voorbeelden zijn woningcorporaties, ziekenhuizen, universiteiten, thuiszorgaanbieders en ROC’s. Ze doorbreken traditionele grenzen, en roepen daarmee nieuwe vragen op.
Er zijn heftige discussies geweest over deze zgn. “hybride organisaties”, Is het schadelijk om een instelling met publieke taken op een markt te laten opereren? Komt zo de kwaliteit van de dienstverlening niet in het geding? Of bieden ze juist kansen voor innovatie? Zijn ze nog aan te sturen?
Ook bij bestuurders en medewerkers van de organisaties zelf leven de nodige vragen. Is het wel mogelijk om een succesvolle marktpartij te zijn en tegelijkertijd gebonden te zijn aan beleid en toezicht? Wat betekent het voor de organisatiecultuur en de relaties met partnerinstellingen? Vereist het een bepaalde managementstijl?
De bundel Meervoudig Bestuur: Publieke Dienstverlening door Hybride Organisaties geeft een actueel overzicht van de praktische en wetenschappelijke inzichten, die zich de afgelopen jaren hebben ontwikkeld. De inhoud omvat:
- Een overzicht van de ervaringen in verschillende sectoren van publieke dienstverlening.
- Lessen voor management en strategie-ontwikkeling.
- Een reflectie op hybride organisaties vanuit verschillende theoretische perspectieven.