Esen, B. (2024) “Makroekonomik İstikrar Açısından Kritik Önemde Bir Unsur Olarak Türk Sosyal Güvenlik Sisteminin Sürdürülebilirliği ve Reforma İlişkin Öneriler”, Stratejist Dergisi, 1(1), Aralık 2024, 50-65.
Öz: Bir ülkede genel olarak refah sistemlerinin özel olarak ise sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilir dengede olması, o ülkenin işgücü piyasası ve sosyal dengeleri açısından olduğu kadar makroekonomik dengeleri açısından kritik önemdedir. Nüfusun yaşlanması, işgücü piyasasındaki değişimler, sosyal yapının dönüşümü, geleneksel aile sisteminin dağılması, küreselleşme, göç ve küresel insan hareketliliği ve ekonomik merkezin doğuya kayması gibi yapısal dönüşümlerle birlikte, sosyal güvenlik sistemlerinin sürdürülebilirliği, etkinliği ve makroekonomik dengeler üzerindeki etkileri son yıllarda küresel ölçekte daha fazla tartışma konusu olmaktadır.
Bu bağlamda, 2000’li yıllarda refah devleti alanında önemli atılımlar yapmış ve Türk Refah Modeli denilebilecek kendine has bir refah sistemi kurmayı başarmış olan Türkiye’nin sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği de son yıllarda sorgulanmaya başlamıştır. Gerek kapsamı oldukça geniş ve cömert olan sistemin etkinlik-etkililik yönüyle analizi, gerek iş piyasalarındaki dönüşümlerin etkilerinin sisteme yansıtılması ihtiyacı, gerekse de Türkiye’nin içerisinden geçtiği sosyodemografik dönüşüm ve sosyolojik değişim nedeniyle Türk Sosyal Güvenlik Sistemi’nin mali ve idari açıdan yeterliliği ve sürdürülebilirliğine ilişkin kaygıların arttığı görülmektedir. Türk Sosyal Güvenlik Sistemi’nin mali ve idari sürdürülebilirliğini sağlamak Türkiye’nin mevcut makroekonomik istikrar arayışı açısından kritik önemdedir.
Bu makalede öncelikle sosyal güvenlik ve makroekonomik istikrar ilişkisine ilişkin literatür temel unsurlarıyla incelenmiş, sonrasında Türkiye’de son yirmi yılda sosyal güvenlik sisteminin gelişimi ana unsurlarıyla özetlenmiş, devamında ise Türk Sosyal Güvenlik Sisteminin son dönemlerdeki mali ve idari sürdürebilirliği farklı boyutlarıyla tartışılmıştır. Nihayetinde ise sosyal güvenlik sistemine ilişkin reform için politika önerileri makroekonomik istikrar ve bütçe dengesi bağlamında analiz edilmiştir.
Esasen, mali açıdan sürdürülebilir, idari olarak etkili, hizmet kalitesi ve kullanıcı memnuniyeti yüksek bir sosyal güvenlik sisteminin Türkiye için milli çıkar niteliğinde bir ihtiyaç olduğu görülmektedir. Türkiye’nin içerisinde geçtiği makroekonomik istikrar programının başarısı için Sosyal Güvenlik Sisteminin mali yapısının güçlendirilmesi, sosyal güvenlik açığının sürdürülebilir dengeye oturtulması ve sistemin yüksek sosyal refahı üretecek şekilde etkinlik/etkililik esaslı bir çerçeveye oturtulması ihtiyacı bulunmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Makroekonomik istikrar, bütçe disiplini, Sosyal Güvenlik Bütçesi, SGK, refah devleti, maliye politikası, Türk Sosyal Güvenlik Sistemi, kamu politikalarında sürdürülebilirlik.
Abstract: In a country, the sustainability of welfare systems in general and social security system in particular is of critical importance in terms of the labour market and social balances of that country as well as in terms of its macroeconomic balances. Along with structural transformations such as aging population, changes in the labour market, transformation of the social structures, disintegration of the traditional family, globalisation, migration and global human mobility and shift of economic centre towards the east, the sustainability and effectiveness of social security systems, as well as their impacts over macroeconomic balances have become increasingly discussed on a global scale in the recent years.
In this context, the sustainability of the Turkish Social Security System, as a country which has made significant strides in the field of welfare state in the last two decades and has managed to establish a unique welfare system that can be called the Turkish Welfare Model, has also begun to be scrutinised in the recent years. It is observed that concerns about the financial and administrative adequacy and sustainability of the Turkish Social Security System have increased due to the need to analyse the system, which is quite broad and generous in scope, the need to reflect the effects of the transformation in labour markets, and the sociodemographic transformation and sociological change that Türkiye is going through. Ensuring the financial and administrative sustainability of the system is of critical importance to Türkiye’s current quest for macroeconomic stability.
In this study, firstly, the literature on the relationship between social security and macroeconomic stability is examined in general, then the development of the social security system in Türkiye in the last twenty years is summarized with its main elements, and then the financial and administrative sustainability of the Turkish Social Security System in recent periods is scrutinised with different aspects. In the last section, the reform policy proposals regarding the Turkish Social Security System are scrutinised in terms of macroeconomic stability and budgetary balance.
Essentially, it is seen that a social security system that is financially sustainable, administratively effective, with high service quality and user satisfaction is an issue of national interest for Türkiye. In order for Türkiye to succeed in the macroeconomic stability program that it is going through, there is a need to strengthen the financial structure of the Social Security System, to establish a sustainable balance in the social security deficit, and to establish the system in a framework based on efficiency/effectiveness in a way that will produce high social welfare.
Keywords: Macroeconomic stability, budget discipline, Social Security Budget, SSI, welfare state, fiscal policy, Turkish Social Security System, sustainability in public policies.