I februar i år utkom den vitenskapelige antologien Ute! Friluftsliv – pedagogiske, historiske og sosiologiske perspektiver på Fagbokforlaget. Antologien er blitt til på initiativ fra Forum for friluftslivsfag i høyere utdanning, et samarbeidsforum for utdanningsinstitusjoner som tilbyr utdanning innenfor friluftslivsfag i Norge.
Fra Norges idrettshøgskole har Jannicke Høyem, bidratt med
... [Show full abstract] kapittelet Å grave kantgrop med Aristoteles. En beskrivelse av praktisk kunnskap i friluftslivsfag. Forfatteren tar oss med ut i vinterfjellet for å bygge kantgrop i snøen og reflekterer over egen praksis som friluftslivsfaglig pedagog. Fokus er å utforske og artikulere praktisk kunnskap som anvendes i en undervisningssituasjon i friluftslivsfag, uten at dette utelukker andre former for kunnskap.
Aristoteles’ beskrivelse av praktisk kunnskap anvendes for å kunne reflektere over, analysere og artikulere egen praksisfortelling. Praksisfortellingen kommer til uttrykk gjennom en kort og rik tekst som er utviklet gjennom en tilnærming til denne konkrete situasjonen fra ulike synsvinkler, både gjennom studenters øyne, egen tilstedeværelse med fenomenologisk hermeneutisk tilnærming, filming og redigering, og egen undervisning.
Språkliggjøring kan aldri erstatte den praktiske kunnskapen, men kan supplere og berike den og bidra til kvalitet i formidlingen av friluftslivsfaget. Nyttig kunnskap er ikke bare det som kan formuleres eksplisitt og verbalt, men også det som kan utøves. Praksis er således innsikt i seg selv. Artikkelen viser at en revitalisering av Aristoteles’ kunnskapsbegrep kan være et nyttig verktøy for å kunne artikulere kunnskaper hos den friluftslivsfaglige pedagogen.