Rugklachten en Psychologische OefenTherapie (POT) zijn ontwikkelingen waar we mee te maken krijgen en die we moeten pareren. Pijneducatie, breinpijn en multidimensionaal zijn de nieuwe bomen waardoor men het bos niet meer ziet.
De POT fysiotherapeuten en manueel therapeuten kakelen er tegenwoordig vrolijk en driftig op los. De rug is sterk en kan niet kapot, het maakt niet uit hoe je tilt, zijn
... [Show full abstract] erg in de mode bij deze Twitter en Facebook wetenschappers. De moeite om echte wetenschappelijke tijdschriften als Spine, European Spine Journal, The Spine Journal te lezen neemt men schijnbaar niet. Daar is immers menig kapotte rug op MRI en bij operatie en onderzoek te zien.
Een belangrijke aanjager van deze Twiiter en Facebook onzin is Peter O'Sullivan. Deze O’Sullivan fysiotherapie gaat anno 2021 in feite terug naar de negentiende eeuw.
De “O’ Sullivan” fysiotherapeuten zijn in wezen aanhangers van Bess Mensendieck (1863-1957) en Marie Cesar (1894-1975), die in hun tijd de ronde rompbuiging promoten.
De huidige generatie Mensendieck /Cesar therapeuten heeft die ronde rompbuiging inmiddels zelf verlaten.
Wij volgen de Mensendieck/Cesar adviezen van P O’Sullivan NIET op maar houden ons aan de richtlijnen van de wetenschappers McGill, Adams en Broom die ook door Mawston en Boocock worden gevolgd, voorkom eindstandige LWK flexiebelasting met een goede inschakeling van de erector trunci, zoals alle gewichtheffers dat doen bij de verschillende squat- en dead lift technieken (Edington, 2017).
Met de STEP GewichtHeffersTechnieken kan dat en is er een uitstekende keteninschakeling van rug-, heup- en beenspieren.
Dixon stelde in 1987 al vast dat (para)medici de lessen van gewichtheffers, die enorme gewichten veilig tillen, nog steeds niet vertaald hebben naar tilsituaties op de werkvloer.
Ook Noe e.a. wezen hier in Spine 1992 nog eens op. Wij hebben deze richtlijnen en woorden van wetenschappers ter harte genomen en leren mensen veilig ruggebruik aan met de STEP GewichtHeffersTechnieken.
Mogelijk moeten O’Sullivan en zijn volgers hun “Mensendieck” technieken maar eens bij gewichtheffers in de praktijk gaan brengen.
Wij denken niet dat ze daar veel gouden medailles gaan halen en adviseren hen vooral een goede verzekering tegen veroorzaakte letselschade af te sluiten.