Bireyler içinde bulundukları toplumsal, siyasal ve kültürel çevreden etkilenerek, başarılı yöneticinin sahip olması gerektiğine inandığı birçok özelliği ve davranış biçimini zihinlerinde modellemektedir. Bu modeller başarılı yöneticinin davranış ve niteliklerine ilişkin bireyin zihninde oluşturduğu stereotiplerdir. Stereotipler sayesinde, bireylerin zihinlerinde yöneticiye ilişkin önceden bir model oluşmakta ve birey yöneticiyi gördüğü andan itibaren bu modele göre teşhis edip, yöneticinin nasıl birisi olduğunu ve ne tür davranışlar sergilemesi gerektiğini kolaylıkla ifade edebilmektedir.
Çalışmada bireylerin siyasi eğilimleri (muhafazakar, milliyetçi, sosyal demokrat, sosyalist) ile cinsiyetlerinin başarılı (iyi) bir yöneticide bulunması istenilen özellikleri tanımlamada algı farklılığı oluşturup oluşturmadığı incelenmiştir. Ayrıca başarılı yönetici prototipi ile siyasi eğilim (muhafazakar, milliyetçi, sosyal demokrat ve sosyalist) stereotipleri ve cinsiyet stereotipleri arasındaki ilişkiler karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Çalışmanın temel amacı başarılı (iyi) yönetici prototiplerinin farklı cinsiyet ve siyasi eğilimlere (muhafazakar, milliyetçi, sosyal demokrat, sosyalist) sahip olan bireylerin algılamalarında farklılık gösterip göstermediğini tespit edip, zihinlerinde şekillendirdiği başarılı (iyi) yönetici algısını ortaya çıkarmaktır.
Araştırmada 92 maddelik Schein Tanımlayıcı Endeks’i (STE) kullanılmıştır. Bu tanımlayıcı endeks, erkek, kadın, başarılı yönetici, milliyetçi, muhafazakar, sosyal demokrat ve sosyalist başlıkları ile yedi farklı örneklem grubuna uygulanmıştır. Araştırma Türkiye’de IBBS-1 (düzey-1) il gruplandırmasında yer alan 2500 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir.
Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'deki başarılı yöneticilerin prototipi cinsiyet klişelerinin eril ve dişil özellikleriyle açıklanamamaktadır. Ancak bireylerin siyasi eğilim stereotipleri ile başarılı yönetici prototipleri arasında farklılıklar olduğu görülmüştür. Aynı zamanda başarılı olma isteği yüksek olan, atılgan, bilgi olarak donanımlı, agresif olmaktan rahatsız olmayan, hayatın gerçeklerini bilen, liderlik yeteneği yüksek olan, neşeli, istikrarlı, zeki ve düşünceleri duygularından etkilenmeyen yöneticilerin Türk kültürel ortamında başarılı yönetici olarak tercih edildiği gözlenmektedir.
Anahtar Kelimeler: Stereotip (Kalıpyargı), Cinsiyet Stereotipleri, Başarılı Yönetici, Siyasi Eğilim, Siyasi Eğilim Stereotipleri, Schein Tanımlayıcı Endeksi.