added a research item
Project
Achizitii publice in Romania / Public procurement in Romania
Updates
0 new
5
Recommendations
0 new
0
Followers
0 new
1
Reads
0 new
42
Project log
In 2016 Romania transposed in its national legislation the directives contained in the EU legislative package, through which was realized a reform in the field of public procurement at the level of the European Union, whereas in 2017 several tertiary regulations for their enforcement were adopted. Approximately one year and a half following the enforcement of the new norms and procedures, several subsequent problems from their content had been identified, in addition to the problems that arose from their application.
In order to solve these issues, the Romanian Government adopted, in December 2017, three Emergency Ordinances (no. 98/2017, no.104/2017 and no. 107/2017), thus modifying substantially the primary legislation in the field of public procurement, practically rewriting the regulation of the public-private partnership and establishing new rules aiming at the ex-ante control for the award of public procurement contracts/framework agreements, as well as for the award of sectoral contracts and for the award of public works concession contracts and public services concession contracts.
In this study we will try to analyse the modifications, both a topicality and an important subject, emphasizing the deficiencies and finding possible steps forward.
23 ianuarie 2018 - „Conferința Națională Achiziții Publice în România – ediția a II-a. Modificarea legislației în 2017”, Universitatea Petru Maior, Tîrgu Mureș In cursul anului 2016, Romania a transpus in legislatia sa nationala directivele cuprinse in „pachetul legislativ” prin care, in anul 2014, la nivelul Uniunii Europene, a fost realizata reforma domeniului achizitiilor publice, iar in cursul anului 2017 au fost adoptate mai multe reglementari de nivel tertiar pentru aplicarea acestora. Dupa aproximativ un an si jumatate de aplicare a noilor norme si proceduri, au fost identificate problemele pe care aceste reglementari le contineau, precum si cele aparute pe parcursul aplicarii procedurilor. Pentru remedierea acestor deficiente Guvernul a adoptat, in luna decembrie 2017, trei ordonante de urgenta (nr.98/2017, nr.104/2017 si nr.107/2017) prin care a modificat substantial legislatia de nivel primar in domeniul achizitiilor publice, a rescris practic reglementarea parteneriatului public-privat si a instituit noi reguli ce vizeaza controlul ex ante al procesului de atribuire a contractelor/acordurilor-cadru de achizitie publica, a celor sectoriale, precum si a contractelor de concesiune de lucrari si de servicii.
În cursul anului 2016 România a transpus în legislaţia sa națională directivele cuprinse în „pachetul legislativ” prin care, în anul 2014, la nivelul Uniunii Europene, a fost realizată reforma domeniului achizițiilor publice, iar în cursul anului 2017 au fost adoptate mai multe reglementări de nivel terțiar pentru aplicarea acestora. După aproximativ un an și jumătate de aplicare a noilor norme și proceduri, au fost identificate problemele pe care aceste reglementări le conțineau, precum și cele apărute pe parcursul aplicării procedurilor. Pentru remedierea acestor deficiențe Guvernul a adoptat, în luna decembrie 2017, trei ordonanțe de urgență (nr.98/2017, nr.104/2017 și nr.107/2017) prin care a modificat substanțial legislația de nivel primar în domeniul achizițiilor publice, a rescris practic reglementarea parteneriatului public-privat și a instituit noi reguli ce vizează controlul ex ante al procesului de atribuire a contractelor/acordurilor-cadru de achiziție publică, a celor sectoriale, precum și a contractelor de concesiune de lucrări și de servicii. Volumul conține un studiu în care sunt analizate aceste modificări de mare actualitate și importanță și 19 acte normative relevante în domeniu, în al căror text au fost operate modificările și completările aduse prin cele trei ordonanțe de urgenţă ale Guvernului.
http://www.editurauniversitara.ro/carte/sandru/legislatia_achizitiilor_publice_in_romania/11608