Table 1 - uploaded by Erdi Dasdemir
Content may be subject to copyright.
Source publication
Hospital billing process is a crucial component for hospital management. Due to the complexity of the hospital billing processes, billing errors may result in costly financial losses. In Turkish social security system, Social Security Institution (SSI) provides health insurance, which ensures maintenance of health statuses of individuals and the fi...
Context in source publication
Similar publications
BSTRACT:
Hospital and healthcare organizations as with any other service operation requires a systemic innovation and new thinking to remain competitive , cost efficient and up to date. Lean Thinking provides an effective framework for producing systematic change , controlling cost , improving quality and providing better healthcare . The hospitals...
Citations
Bu araştırma özel sağlık kuruluşları açısından medikal muhasebe kavramının yeri ve önemini tanımlamayı amaçlamaktadır. Bu kapsamda Balıkesir, İstanbul ve Sakarya’da bulunan sekiz özel hastanenin medikal muhasebe yetkilisi ile mülakat gerçekleştirilerek elde edilen veriler MAXQDA programıyla analiz edilmiştir. Araştırmada medikal muhasebenin katılımcılar tarafından “SGK’ya raporlamak üzere kuralları ve işleyişi oluşturan birim ve hastanenin kalbi” olarak tanımlandığı, hastanede tüm birimlerle koordinasyon içinde çalıştığı ve en büyük paydaşının SGK olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sağlık kurumunun verdiği sağlık hizmetini bağımsız olarak fiyatlandırma yetkisinin bulunmaması ve SGK tarafından fatura incelemelerinde karşılaşılabilecek büyük cezai yaptırımlar göz önüne alındığındaki parametreler sağlık kurumları açısından medikal muhasebenin artan önemini vurgulamaktadır.
2003 yılında uygulanmaya başlayan Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında köklü reformlar hayata geçirilmiş ve sağlık hizmetlerinin sunumunda önemli gelişmeler sağlanmıştır. Bu gelişmelerden biri de medikal muhasebe alanında gerçekleşmiştir. Yaşanan süreçte bu alanda elde edilen kazanımların değerlendirilmesi ve mevcut sorunların analiz edilerek çözümlerinin ortaya konulması amacıyla gerçekleştirilen bu çalışma kapsamında, medikal muhasebe uzmanlarına anket uygulanarak elde edilen veriler SPSS 26.0 ve AMOS programları ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulguların analizinde, medikal muhasebeye ilişkin farkındalık düzeyinin orta seviyelerde olduğu ve bu alanda öne çıkan sorunların sistemsel eksikliklerden ve nitelikli personel yetersizliğinden kaynaklandığı belirlenmiştir. Medikal muhasebenin ayrı bir muhasebe dalı olarak değerlendirilerek eğitimine ağırlık verilmesi, sağlık işletmelerinde bu alanda yönetimin desteğinin artırılması ve etkili bir sistemin hayata geçirilmesi durumunda, medikal muhasebenin bu işletmelerde finansal sürdürülebilirliğin ve yönetim performansının artırılmasında önemli roller ifa edebileceği değerlendirilmektedir.
Sağlık sektöründe yöneticilerden, insan kaynakları, mali yönetim, maliyet muhasebesi, stratejik planlama ve karar alma kapsamında yer alan sağlık hizmetlerinin uygulanması koordine edilmesi ve sağlık hizmetlerinin etkin yönetiminin sağlaması beklenmektedir. Bu çalışmada, bahsi geçen fonksiyonlardan muhasebe kısmı ele alınmış, faturalandırılamayan işlemlere yönelik tahakkuk kayıtlarının sağlık işletmelerinde medikal muhasebe sistemi içerisindeki yerinin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda çalışmanın, hastanelerde sunulan hizmetlerin medikal muhasebe perspektifinde faturalandırılamayan işlemlere yönelik tahakkuk kayıtlarının netleştirilmesine ve literatürde yer alan kısıtlı çalışmalara katkı sağlaması, ayrıca medikal muhasebenin hastane işletmelerinde etkin bir şekilde kullanılmasına yardımcı olması hedeflenmiştir.
zet Türkiye'de 2003 yılında hayata geçirilen sağlıkta dönüşüm programı ile kurulmuş olan Sosyal Sigortalar Kurumunun özel hastanelerde hizmet vermeye başlamasıyla özel sağlık kurumlarında medikal muhasebe kavramından söz edilmeye başlandı. Özel sağlık kurumlarında sağlık giderlerinin uygun bir şekilde tahakkuk etmesi ve takibinin yapılması işletme devamlılığı açısından önem arz etmektedir. Bu nedenle alanında uzman olan medikal muhasebe çalışanı ve medikal muhasebe uzmanları sağlık hizmeti sunumunu Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ve faturalama kurallarına göre muhasebeleştirme yaparak işletmenin gelir kaybını engellemektedir. Bu çalışmada, Türkiye'de eğitim hizmeti veren üniversitelerin ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitimlerinin ilgili bölümlerinde medikal muhasebe eğitimine ne kadar yer verdikleri araştırılmış ve konu hakkındaki eğitimin önemine değinilmiştir. Medikal muhasebe ile birlikte özel sağlık kurumlarında yeni iş bölümleri oluşmuş ve bu alanlarda çalışan personelin nasıl ve ne derecede uzmanlaştığını saptamak amaçlanmıştır. Çalışmanın sonucunda incelenen 68 kamu ve vakıf üniversitesinin sadece beş tanesinde "Medikal Muhasebe" adı altında müfredatlarında ders olarak yer verildiği saptanmıştır. Medikal muhasebe alanındaki eğitimlerin daha çok kurslar aracılığıyla verildiği veya aday personelin iş hayatına başlaması ile birlikte iş başında eğitimlerini sürdürdüğü tespit edilmiştir. Abstract The concept of medical accounting began to be mentioned in private health institutions when the Social Insurance Institution, which was established with the health transformation program implemented in Turkey in 2003, started to serve in private hospitals. Appropriate accrual and follow-up of health expenses in private health institutions is important for business continuity. For this reason, medical accounting staff and medical accounting experts who are experts in their fields prevent the income loss of the enterprise by accounting for the health service delivery according to the Health Practice Communiqué (SUT) and billing rules. In this study, it has been researched how much medical accounting education is included in the relevant departments of the associate, undergraduate and graduate education of the universities providing education services in Turkey and its importance is mentioned. With medical accounting, new business divisions have been formed in private health institutions and it is aimed to determine how and to what extent the personnel working in these fields are specialized. As a result of the study, it was determined that only five of the 68 public and foundation universities examined were included in their curricula under the name of "Medical Accounting". It is seen that the trainings in the field of medical accounting are mostly given through courses or begin when the personnel enters the business life.
Preparing and submitting medical claims to health care providers is a crucial component in hospital finance. Owing to the complexity of the process, medical claims errors may result in financial issues. Our objective is to examine the process of preparing and submitting medical claims in the distinguished Healthpoint Hospital/Abu Dhabi, also the reasons for rejection of medical claims so as to focus in control hospital’s medical claims errors. The cases of claim rejection between the years 2014-2018 according to the hospital records are as follows: 2018 (January – May) 5%, 2017 4.4%, 2016 8%, 2015 & 2014 24%. Other cases of medical claims regarding Vitiligo (37 cases), obesity (14 cases), and Audiometry (23 cases) are also reviewed. It seems that the most common medical billing errors are related to technical and nontechnical errors. The strategy of controlling medical claims errors is designed in the hospital by applying key performance indicators (KPI) that demonstrate how effectively the hospital is achieving the key business objectives. The result proves that the strongest electronic system and applying the new business strategies led to reducing the rejections of medical claims due to mistakes.